logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Project Cars 3


Project Cars gooit al jaren hoge ogen voor alle autoliefhebbers en gamers onder ons. In de nieuwste versie, Project Cars 3, gooit de franchise het over een andere boeg. Daarmee zal het ongetwijfeld veel fans tegen het hoofd stoten – maar betekent dit ook dat het een slechte game is? Of heeft het andere kwaliteiten?

Racen maar!

Geen paniek, want Project Cars 3 is nog altijd een racegame die eerder lijkt op een simulator dan op een arcadegame. Er wordt nog altijd genoeg gevraagd van je stuurkunsten, remskills en het zoeken van de juiste baan op het parcours. Toch is het ook voor het hele Project Cars-segment lastig om vernieuwend te zijn, zeker omdat er zo veel verschillende racegames op de markt zijn verschenen. De een richt zich op off-road, de ander op tunen, weer een ander op circuitracing of streetcars. En Project Cars 3? Die probeert ze allemaal te zijn.

Carrèremodus

Op zich zijn een aantal van die aanpassingen helemaal niet zo slecht. Het fijne vind ik dat je niet meer hoeft te knutselen en tweaken, maar dat je middels een carrièremodus kunt laten zien waar je toe in staat bent. Daar race je in verschillende klassen van beginnersraces tot exotische supercar-series. Telkens heb je de mogelijkheid om nieuwe auto’s te kopen en te upgraden. De eerdere uitgebreide kampioenschappen zijn vervangen door intense en snelle races, elk met drie criteria om af te vinken om vooruitgang te boeken. Zo moet je soms een bepaalde topsnelheid halen of 30 bochten perfect uit te voeren. Dit voegt een welkome variatie en wat uitdaging toe voor ervaren coureurs, terwijl degenen die niet zo goed zijn in racegames (zoals ondergetekende 😉 ) toch verder kunnen gaan zonder alle vinkjes te zetten.

Hulplijnen

Ik vond één element best wel prettig. Veel racegames projecteren namelijk de perfecte racelijn over het parcours, waar je dan heel krampachtig overheen gaat rijden. In Project Cars 3 is dat niet het geval. Hier krijg je zwevende pictogrammen te zien op plekken waar je moet sturen. Toegegeven, je moet soms snel reageren, maar het zorgt wel voor een prettigere manier van racen. Het lijkt alsof ik beter rijd daardoor of misschien zijn de normen wat soepeler dan voorheen en stuurt het gewoon wat eenvoudiger? Je kunt het jezelf hier overigens moeilijker maken door hulpfuncties en assistenten uit te schakelen. Maar wil je lekker racen, dan laat je ze gewoon aan staan! Gelukkig kun je wel die uitdaging opzoeken door assistenten uit te schakelen, zodat je die echte simulatie-ervaring kunt opzoeken.

Racen en bouwen

Hoewel je minder tijd kwijt bent met specificaties en het tweaken van je auto’s, zul je toch nog genoeg tijd kwijt zijn met het upgraden – en soms downgraden – van je auto om te voldoen aan de eisen van een bepaalde race. Dat is soms best lastig, omdat je niet snel zult zwemmen in het geld. Het is dus kiezen of delen… en dat maakt het spel ook wel eerlijker. En lastiger. Soms kom je na een bepaalde upgrade wel in aanmerking om mee te doen met een race, maar blijk je net het verkeerde onderdeel te hebben geüpgrade, waardoor iedereen je alsnog voorbijrijd alsof je met je rollator over het fietspad sukkelt. Dat maakt het racen zelf soms wat lastig en best een domper, ondanks het feit dat het racen zelf geweldig is. Dat doe je trouwens op maar liefst 130 baanvarianten vanaf zo’n 50 unieke locaties (sommige echt, sommige historisch en sommige fictief).

Ga direct naar Project Cars 3 op BOL.com.


Recensie over Project Cars 3

Project Cars 3 is aangepast van een simulatiegame naar een arcaderacer, zo lijkt het. Het spel is een stuk toegankelijker geworden en bovendien lijkt het ontworpen voor de controller. Fans van de serie komen wellicht bedrogen uit, nieuwkomers zullen smullen! Het is een meer realistische arcaderacer, met ontzettend veel auto’s, locaties, weersomstandigheden en competities. Zowel online als in single player is er genoeg te beleven. De graphics zijn niet altijd even briljant, en dat is wel jammer. Maar goed: als je achter het stuur zit, heb je daar weinig oog voor. Dan is het even één adrenalinerush!

Score: 8


Info

Project Cars 3, Namco Bandai
PS4, XBOX One, PC, racegame.
Prijs: 70 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.