logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Professioneel fotograferen met een iPhone

Kan dat? Professioneel fotograferen met een iPhone? Jazeker! Dat kan zonder problemen. De sensor van de iPhone is natuurlijk niet zo goed als die van een dure spiegelreflex – wat andere mensen ook zeggen, maar als je weet wat de beperkingen zijn van je smartphonecamera kun je al snel grenzen verleggen. Het credo ‘het is de fotograaf die de foto maakt, niet de camera’ klopt voor een heel groot deel. Ik heb sinds kort een iPhone X waarmee ik fotografeer, waarbij ik echt moet toegeven dat ik onder de indruk ben. Mijn snelle tips voor het fotograferen met een iPhone X?

  • Een normale smartphone heeft maar 1 lens, op 1 brandpuntsafstand. Wil je dan zoomen? Dan moet je lopen. De iPhone X heeft echter twee lenzen: een groothoeklens en een ‘normale’ lens. Zoom je in naar van 1x naar 2x, dan wordt die tweede lens gebruikt. Ga je daarna inzoomen, dan gebruik je een digitale zoom – waarbij de kwaliteit minder wordt.
  • Flitsen met een smartphone kan een goed idee zijn, zeker als het licht niet optimaal is. Door wat extra licht zorg je ervoor dat je scherpere foto’s krijgt. De iPhone X gebruikt een Quad-LED True Tone flits met Slow Sync. Hierdoor kun je in matig licht goede foto’s maken, waarbij de voorgrond extra belicht wordt. Door de langere belichting wordt de achtergrond ook goed belicht.
  • Wil je snel foto’s maken? Gebruik dan 3D touch op het beginscherm. Daarmee wordt de camera direct geactiveerd.
  • Een foto maken tijdens het filmen kan ook. Maak een foto door het witte vlak aan te raken, links van de opnameknop.
  • Op de iPhone heb je natuurlijk de bewegende foto’s, waarbij je 2 secondes hebt om het perfecte moment uit te kiezen. Wil je continu schieten? Houd dan de ontspanknop ingedrukt – daarmee schiet je 10 foto’s per seconde!
  • Betere foto’s maak je door zelf te bepalen waar je op scherpstelt en waar de belichting op bepaald moet worden. Raak het scherm aan en houd dat punt even vast. Daarmee zet je de belichting en scherpte vast. Handig voor omgevingen met matig licht of als je veel bewegende elementen in je foto hebt!
  • Hulplijnen nodig? Ga naar Instellingen > Foto en camera. Daar vind je het Raster.

Professioneel bruidsfotograaf met een iPhone

Er zijn zelfs heel wat bruidsfotografen die hun iPhone inzetten voor de fotografie. Hieronder een paar voorbeelden:

(c) LoveHeartPhotography. Het is een misverstand dat de bruid en bruidegom altijd prominent in beeld moeten staan. Deze foto bewijst dat. Een van de favorieten dingen die ik doe is om het bruidspaar weg te laten lopen van de camera. Zeker als je op zo’n mooie locatie bent! En daar wordt vaak wel naar gekeken. Een eenvoudige truc is om het paar de handen vast te laten houden en weg te laten lopen. Pak je iPhone erbij en ga zelf midden op de weg staan, laag bij de grond. Probeer zo veel mogelijk lucht in beeld te krijgen. Met een beetje nabewerken in de camera zelf krijg je echt verbluffende resultaten. Ver hoeven ze niet te lopen – 30 stappen is genoeg. Laat ze dan weer terugkomen. Blijf ze in beeld houden. Als ze wat dichter bij zijn kun je het stel vragen om even een kus te stelen voor een close-up.

Houd je iPhone omhoog op de selfiestand en zeg tegen nieuwsgierige gasten: ik controleer alleen maar even het licht! En schieten maar…

(c) LoveHeartPhotography. Vrees de regen niet! Moderne camera’s, waaronder de iPhone X, kunnen tegen een spatje. Bovendien hebben ze goede sensoren die ook in wat minder licht goed functioneren. En zeg nou zelf: dit soort foto’s laten zich toch niet regisseren?

Je hebt je smartphone altijd binnen bereik!

(c) Eva Losada. Zij was op een Italiaanse bruiloft en schoot wat geweldige foto’s tijdens het feest. Achteraf liepen ze door deze pittoreske steeg en schoot ze deze foto in het donker. “Ik vond een lantaarnpaal en zoals je ziet was de iPhone X perfect in staat om er een goede foto van te maken.”

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.