logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Proef Braumeister: het nieuwe speciaalbier van Warsteiner

Warsteiner Braumeister afbeelding

Warsteiner bestaat 500 jaar! En dat vieren ze door een speciaal bier op de markt te brengen: Braumeister. Meesterbrouwer, want dat zijn ze en daar zijn ze trots op. Het bijzondere bier is geïnspireerd op het originele recept van Fritz Peters, de eerste gecertificeerde brouwmeester van de Duitse familiebrouwerij. Feest dus mee met dit indrukwekkende jubileum en haal snel een sixpack in huis!

Duitse normen

De bieren van Warsteiner worden op een bijzondere manier gemaakt, namelijk volgens het Reinheitsgebot. Daarbij wordt de hop niet meegekookt, maar pas later aan het bier toegevoegd. Daardoor is de hop beter te proeven dan bij andere biersoorten en krijgt het een vollere smaak. De afdronk bij deze biersoorten is ook vol, maar heeft een bittertje. Ook Braumeister wordt natuurlijk op deze manier gemaakt.

Warsteiner Braumeister afbeelding

Bier van Duitse brouwmeesters

Warsteiner Braumeister wordt gebrouwen van cara-mout, cascade hop en water, en heeft een lichte citrusgeur. “Warsteiner Braumeister is een traditioneel recept, geheel volgens het Reinheitsgebot gebrouwen, maar dan in een moderne uitvoering”, vertelt Thomas Wijns, een met Warsteiner verbonden bieroloog. “De koperachtige kleur komt door de toevoeging van gedroogde gerst ofwel cara-mout. Deze mout geeft een lichtzoete hint van karamel die goed samengaat met de fris-bittere afdronk. Met 5,2% aan alcohol, fijne koolzuur en diversiteit aan smaken, is Warsteiner Braumeister een goed doordrinkbaar speciaalbier.”

Een slokje geschiedenis

Het Reinheitsgebot werd 500 jaar geleden ingevoerd. Er werd namelijk nogal gerommeld met de ingrediënten van bier, en dat kan natuurlijk niet! Volgens de regels mocht bier alleen gebrouwen worden met water, mout en hop. Nu zullen bierkenners zich terecht afvragen waarom gist niet wordt benoemd. Simpelweg omdat gist nog niet ontdekt was toen in 1516 het oorspronkelijke Reinheitsgebot werd opgesteld. Er werd destijds vaak beter bier gebrouwen in brouwerijen met een bakkerij in de buurt. De brouwer zette vaak de ramen open en het gist dat in de lucht hing kwam vervolgens ook in het bier terecht. In deze tijd was het voor brouwers dus altijd weer een gok, of beter gezegd, een toevalstreffer. Toen gist in de 17e eeuw was ontdekt, werd dit opgenomen in het Reinheitsgebot. Warsteiner brouwt haar bier al meer dan 260 jaar volgens deze normen.

Braumeister Fritz Peters

Fritz Peters (werkzaam van 1869-1899) was de allereerste gecertificeerde brouwer van de Warsteiner brouwerij. Hij begon op zijn zeventiende vanuit een passie voor bier met brouwen en was uiteindelijk verantwoordelijk voor het in gang zetten van de eerste stoommachine bij de Duitse familiebrouwerij. Het recept van Warsteiner Braumeister is gebaseerd en geïnspireerd op Peters’ oorspronkelijke recept, wat reeds in lijn was met de richtlijnen van het Reinheitsgebot. Dit speciaalbier verschijnt nu ook op de Nederlandse markt in een modern Warsteiner jasje en eert daarmee niet alleen het Reinheitsgebot maar ook de eeuwenoude geschiedenis van Warsteiner met het gebod. Proef bijvoorbeeld ook eens de Double Hop, het speciaalbier en de Radler 2,5% van Warsteiner!

Warsteiner speciaalbier

Verkrijgbaarheid

Warsteiner Braumeister is verkrijgbaar bij geselecteerde Nederlandse supermarkten in een 6-pack met flessen van 33cl voor de consumentenadviesprijs van €4,99. Het nieuwe speciaalbier van Warsteiner kan ook besteld worden via Mitra.nl/Braumeister en is eveneens beschikbaar in geselecteerde horecagelegenheden.

Ga naar Warsteiner.nl/Braumeister voor alle informatie over het bijzondere speciaalbier.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.