logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Private Lease auto’s en belastingvoordelen

Dat Private Lease veel voordelen biedt, zoals het betalen van een vast all-in bedrag per maand en het rijden in de nieuwste modellen, wist je waarschijnlijk al. Maar ben je ook bekend met de fiscale implicaties en belastingvoordelen van Private Lease? In deze blog nemen wij de belangrijkste fiscale aspecten onder de loep, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan.

Fiscale bijtelling

Een van de belangrijkste voordelen van een auto privé leasen is dat je geen bijtelling betaalt. Bijtelling is een belasting die wordt geheven op het privégebruik van een zakelijke auto. In dat geval wordt het bedrag aan bijtelling opgeteld bij je belastbaar inkomen, waardoor je er inkomstenbelasting over moet betalen. Bij de belastingdienst wordt een Private Leaseauto niet gerekend als inkomen, waardoor de bijtelling niet van toepassing is.

BTW-aftrekbaarheid  

Bij het particulier leasen van een auto kun je in sommige gevallen kosten aftrekken. Als particulier kun je de btw (omzetbelasting) op een Private Leaseauto niet aftrekken, aangezien je geen ondernemer bent. De leasemaatschappij betaalt de btw en verwerkt dit in het leasetarief. Ben je een zelfstandig ondernemer, dan kan de btw over het leasetarief wel aftrekbaar zijn als je de auto zowel zakelijk als privé gebruikt. Informeer bij een belastingadviseur wat de voorwaarden in jouw situatie zijn.

Motorrijtuigenbelasting

De motorrijtuigenbelasting is bij Private Lease inbegrepen in het maandelijkse leasebedrag. Het leasebedrijf draagt deze belasting af aan de Belastingdienst. Dit betekent dat je als particulier geen aparte aangifte hoeft te doen voor de motorrijtuigenbelasting. Het leasebedrijf regelt dit voor jou.

Invloed op hypotheek

Bij private lease wordt het maandelijkse leasebedrag meegenomen bij het bepalen van je maximale leencapaciteit voor bijvoorbeeld een hypotheek. Omdat het leasebedrag wordt gezien als een financiële verplichting, kan dit invloed hebben op de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen voor een woning. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je van plan bent om een huis te kopen.

Lokale belastingregels

In sommige gevallen zijn er ook lokale belastingregels waarmee je rekening moet houden. Sommige gemeenten heffen bijvoorbeeld extra belasting op auto’s, zoals de gemeentelijke parkeerbelasting. De hoogte van deze belasting kan variëren, afhankelijk van waar je woont. Het is verstandig om te informeren bij je gemeente of er specifieke belastingregels van toepassing zijn op Private Lease auto’s.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.