logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Prime video: Pact met de duivel

Op 1 maart verschijnt Pact met de Duivel exclusief op Prime Video, een zesdelige documentaireserie over de tot nu toe meest omvangrijke en langstlopende liquidatiezaak ooit in Nederland: Passage. De voorloper van het Marengo-proces roept nog altijd veel vragen op. Is het proces eerlijk verlopen? Of was het proces voor justitie ‘too big to fail’? Is de inzet van kroongetuigen gerechtvaardigd in de aanpak van de zware misdaad? Pact met de Duivel biedt een uniek kijkje in de keuken van de deals die zijn gemaakt met de kroongetuigen en wat de overheid dreef om in zee te gaan met criminelen.

Het Passageproces

Het ‘Passageproces’ draait om in totaal zeven moorden, vijf pogingen tot moord en tien verdachten en duurde maar liefst tien jaar: van 2007 tot 2017. Het proces kenmerkt zich door ophef, ruzies en wantrouwen in de rechtszaal, de grote impact die de media heeft op de zaak, hoe de geest van Willem Holleeder over het proces hangt en de twijfels of het OM en de rechters het proces op een eerlijke manier aanpakken.

Kroongetuigen

Begin 2000 lukt het niet om criminele organisaties op te rollen en de opdrachtgevers van de moorden op te sporen. Hierdoor is de wanhoop bij politie en justitie groot. Ze besluiten in zee te gaan met een kroongetuige: Peter la Serpe. In Hoger Beroep meldt zich, na zeven jaar, nog een kroongetuige: verdachte Fred Ros nadat hij zijn 30 jaar lange celstraf te horen kreeg. Dat beide kroongetuigen bekennen zelf ook liquidaties te hebben gepleegd en dus bloed aan hun handen hebben, maakt de aanpak nog meer omstreden: het OM sluit deals met moordenaars. De zaak is extra ingewikkeld omdat de twee kroongetuigen elkaar tegenspreken. Hoe betrouwbaar zijn de verklaringen van Peter la Serpe en Fred Ros? Het leidt tot heftige confrontaties in de rechtszaal tussen de procespartijen, het OM, advocaten en kroongetuigen.

Straffen

Het Openbaar Ministerie en de advocaten van de verdachten staan lijnrecht tegenover elkaar. De verklaringen van deze kroongetuigen leiden uiteindelijk tot de allerzwaarste straffen waaronder vier keer levenslang, voor onder andere beoogd opdrachtgever Dino Soerel in Hoger Beroep. Hij is de enige in Nederland bij wie vrijspraak na een verklaring van een omstreden kroongetuige werd omgezet in levenslang.

Er is 3 jaar aan Pact met de duivel gewerkt

Sinds 2021 is er aan de serie gewerkt om de zaak van verschillende kanten te belichten. Betrokken rechters, advocaten, officieren van justitie, rechercheurs, misdaadjournalisten, oud-criminelen, strafrechtexperts en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz komen aan het woord. Ook laat de dochter van de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel voor het eerst van zich horen over de impact die de veroordeling op haar leven heeft. Dino Soerel heeft sinds 2021 verzoeken ingediend om zelf zijn medewerking te mogen verlenen aan deze documentaire. Tot op heden wordt het Dino Soerel niet toegestaan om contact te hebben met de documentairemakers.

Productie

Producent: Sarphati Media Producties / Erica Reijmerink
Hoofdredactie: Erica Reijmerink
Regie: Peet Gelderblom
Uitvoerend producent: Harold Lamme

Vanaf 1 maart exclusief te zien op Prime Video.

streaming-banner-prime-video

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.