logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Ontdek welk puzzelboekje bij jou past

Puzzelboekjes vind je te kust en de keur in de plaatselijke boekhandel. Maar wordt jij nog wijs uit al die puzzelvormen? Soms komen er nieuwe bij, soms verdwijnen er een paar omdat ze wat minder populair zijn. Toch ben ik er van overtuigd dat er voor iedereen een passend puzzelboekje is. Kijk je even mee door het schap?

Woordenleggen

Woordenleggers zijn voor de echte puzzelaars onder ons, die niks hebben met cijfers of getallen. Het is een groot raster met vakjes, gecombineerd met een woordenlijst. Die woorden moeten simpelweg in het raster gelegd worden. Het heeft dus wel met taal te maken, maar je hoeft geen weetjeswonder te zijn die overal een antwoord op heeft. Tip van de expert: begin met de categorie die maar 1 woord heeft. Dat is je basis! Voor de jonge puzzelaars zijn er ook Mijn Eerste Woordenlegger verkrijgbaar. Voor echte lettervreters, waarbij je het woord moet opschrijven dat bij het plaatje hoort. Dat is soms nog wel even puzzelen en denken – maar ontzettend goed voor de woordenschat van kinderen. Een geweldige en leuke manier om taal te oefenen! Voor de experts is er ook een Blokkenlegpuzzel te vinden. Daarbij moet je blokken met letters neerleggen, die in een raster van 3×3 geschreven zijn. Vorm woorden met die letters, dan komt alles op zijn pootjes terecht.

Kruiswoordpuzzels

Kruiswoordpuzzels zijn de oudste vorm van puzzels. Houd je woordenkennis paraat en neus in de lijst met vragen en opdrachten eerst naar een oplossing die je zeker weet. Dan heb je vast wat beginletters of tussenletters voor een volgend woord. Bij een kruiswoordpuzzel zoek je naar synoniemen, alternatieven, tegenstellingen, afkortingen, plaatsnamen en meer. Die vul je in op een raster, waarbij je goed moet tellen hoe veel letters je woord moet hebben. Horizontaal en verticaal: bij kruiswoordraadsels los je niet alleen taalpuzzeltjes op, maar ben je ook bezig met coordinaten. Wat dat betreft is een Zweedse kruiswoordpuzzel wat makkelijker. Niet omdat de vragen eenvoudiger zijn – in tegendeel, die hebben er niets mee te maken – maar juist omdat je niet hoeft te werken met de coordinaten! Je leest de opdracht en volgt het pijltje. Dat is wat sneller, wat minder zoeken en ‘puzzelen’.

Doorlopers

Een doorloper is een bijzondere variant van deze bovengenoemde puzzels. Daarbij hem je een flink aantal regels, met bij iedere regel een aantal woordenraadsels die je moet oplossen. De combinatie van al die oplossingen moet even lang worden als de oplossingen van al die raadsels samen! Het probleem is: je hebt geen idee hoe lang iedere oplossing moet zijn… Ook hier heb je met horizontaal en verticaal te maken, zodat je een ingebouwde controlefunctie hebt.

Filipijnse puzzel

Een Filipijnse puzzel is een kruiswoordpuzzel waarbij je eigenlijk alleen maar horizontaal raadsels oplost. Dat maakt zo’n puzzel heerlijk overzichtelijk! Als je alle raadsels goed hebt opgelost, dan kun je verticaal een woord lezen. Dat woord is meestal leesbaar in grijze vakjes. De soort raadsels verschilt heel erg. Soms moet je plaatjes omzetten naar woorden, soms moet je cryptogrammen ontcijferen, dan weer zoeken naar beroemde dieren of een ander praktisch onderwerp. Een grappige vind ik de Klinkerdoos, waarbij alle klinkers uit woorden zijn gehaald. Welk woord word er bedoeld?

Varia

kun je niet kiezen of wil je gewoon kennismaken met verschillende soorten puzzels? Of wil je gewoon wat meer variatie? Dan is de Varia een veilige keuze. Daarin vind je van allerlei soorten puzzels een aantal exemplaren en varianten! Je zult vanzelf merken dat je een voorkeur hebt voor een bepaalde soort puzzel. Die zijn het eerst vol. Met die kennis in huis sta je de volgende keer een stuk zelfverzekerder voor het schap.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.