Film recensie: Prey, Disney+

PREY 1SHT DIGITAL sRGB V9

Prey is de nieuwste release in de Predator-filmreeks, maar tevens ook de oudste. Het spectaculaire verhaal neemt je namelijk mee naar de geschiedenis van Amerika, waar de Indianen het opnemen tegen de Fransen… en een buitenaardse indringer. Het is een groot visueel spektakel, dat je het liefst ziet op een groot scherm met een flinke surroundset. Ga hier maar eens voor zitten en laat je overweldigen door dit spektakel!

Direct naar Disney+

Het is eigenlijk wel vreemd dat Disney plots zo’n spectaculaire actiefilm released, maar hem niet eerst in de bioscoop laat draaien. Hij is namelijk vanaf augustus 2022 direct te zien op Disney+! En dat is wel verwonderlijk. Misschien dachten ze dat de franchise na 35 (!) jaar niet meer hip en trending zou zijn? Of was het omdat de sci-fi-actiefilm Prey van regisseur Dan Trachtenberg geen grote sterren had? Of omdat historische films misschien niet interessant genoeg zijn voor het publiek? Aan de andere kant: super dat iedereen deze film nu kan zien. Het zal ook een flinke boost geven voor alle Predator-films!

Het verhaal van Prey

Prey laat zien wat er gebeurde toen de eerste Predator-alien op aarde verscheen. Grappig genoeg is hier ook even rekening gehouden met het tijdverschil tussen Prey en de eerste Predator-film, waarbij ook de wapens van de Predator een tikje ‘ouderwets’ ogen. Niet dat het een gelijke strijd is, waar de mensen in 1719 nog schieten met pijlen en musketten, heeft de Predator laser-nauwkeurige pijlen en vlijmscherpe wapens. De handelwijze van de Predator is nog altijd hetzelfde: het is een jager en hij is op zoek naar prooitrofeeën. Daarmee is de connectie gelegd met de hoofdpersoon Naru (Amber Midthunder), een jonge krijger die wil jagen zoals de mannen in haar stam, inclusief haar broer Taabe (Dakota Beavers). Naru wordt geplaagd door de jongens, die beweren dat jagen mannenwerk is, maar ze laat al snel zien dat ze haar mannetje staat in een gevecht. Vooral dankzij haar oplettendheid en sluwheid heeft ze een voorsprong op haar stamleden. Naru is degene die als eerste merkt dat er een nieuw wezen op hun land is. Misschien had het iets te maken met die laaiende vuurstreep die ze eerder in de lucht zag.

Jagen of opgejaagd worden

Dan komt alles samen. Wanneer Tabee de jacht opent op een rondsluipende leeuw, dwingt Naru af dat ze meegaat. Het is een echte broer-zusrelatie, die overtuigend overkomt. Ze gunnen elkaar het licht niet in de ogen, maar zorgen wel voor elkaar en zijn bezorgd zodra er gevaar dreigt. Naru ziet een gevilde slang en afdrukken die ze niet kent. Dat koppelt ze aan een monster uit de verhalen die ze vertellen rond het kampvuur. Ondertussen baant de Predator zich een weg door de dierenketen en leert een strijdlustige wolf een lesje door zijn ruggengraat uit te trekken. Naru krijgt het buitenaardse wezen eindelijk te zien wanneer het de beer die haar en haar trouwe straathond achterna zat meedogenloos vermoord.

streaming-banner-disney-plus

Spanning

Vanaf dat moment begint de spanning op een toppunt te komen. Op het moment dat de Predator de beer uit elkaar trekt, wordt hij bedekt met bloed, waardoor Naru hem te zien krijgt. Er komt een fel kat-en-muisspel, waarbij onze predator bekende en nieuwe manieren gebruikt om zijn slachtoffers uit elkaar te drijven. Een leuke flashback naar het motto uit de originele film: “if it bleeds, we can kill it” maakt zelfs zijn intrede. Tot overmaat van ramp is het niet alleen de Predator die op strooptocht is. Ook een bende Franse pelsjagers dood alles wat het tegenkomt. Daarmee heeft Prey zoveel verschillende lagen. Het haalt het ‘jager-instinct’ ook gewoon naar onze tijd en laat zien dat ook hier genadeloze monsters rondlopen.


Recensie over Prey

CooleSuggesties topper

Prey is fantastische prequel voor de Predator-franchise. Naru verdient het om te worden toegevoegd aan de lijst van stoere personages die zich kunnen handhaven tegen de Predator. Ze gebruikt hersens en spierkracht in gelijke mate om al haar vijanden aan te pakken om ze met bloederige efficiëntie te verslaan. De natuur blijkt ook een wrede tegenstander, maar ook daar is ze klaar voor. De film zet de wereld in de Comanche-gemeenschap zonder hen specifiek te noemen – daar is ook geen reden toe. Het is een enge en spannende film die ook een verrassend emotionele reactie oproept.

Score: 9


Informatie

Titel: Prey
Uitgever: Disney
Tijdsduur: 120 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.