logo-liggend-wit-donkerblauw-kleinMenu

Hoe kun je de prestaties van je website verbeteren en hoger scoren in Google?


Wil je dat je website beter scoort in Google? Dan is een combinatie van zoekwoordonderzoek, technische SEO, goede content, backlinks en sociale media essentieel. Zo zorg je ervoor dat je website niet alleen beter vindbaar is, maar dat bezoekers ook een fijne gebruikerservaring hebben.

Een goed presterende website is heel belangrijk. Je wil tenslotte zichtbaar blijven voor nieuwe klanten en geïnteresseerden! Tegelijkertijd is het ook een fikse uitdaging. Er is zoveel concurrentie – en je zult meer moeten doen dan ‘beter zijn’ om eerder in de zoekresultaten gezien te worden. Hoe kom je bovenaan in Google? Er zijn een aantal tactieken die je kunt toepassen, en de ene sluit de andere zeker niet uit. Denk bijvoorbeeld aan zoekwoordonderzoek, technische SEO, de kwaliteit van je content, gebruikerservaring, linkbuilding en de integratie van sociale media. In dit artikel nemen we je mee door deze stappen en laten we zien hoe je je website naar een hoger niveau kunt tillen.

Hoe helpt zoekwoordonderzoek bij je SEO-strategie?

Als mensen iets op internet zoeken, gebruiken ze een zoekopdracht. Hoe dichter jouw online teksten overeenkomen met die zoekopdracht, des te beter zul je scoren. En hoewel Google tegenwoordig bizar slim is (en zelf bedenkt welke synoniemen ook goede resultaten kunnen opleveren), zorgt een perfecte match nog altijd voor de beste resultaten. Het is dus super belangrijk om zoekwoordonderzoek uit te voeren. Dat blijft een belangrijke basis van een sterke SEO-strategie. Hiermee ontdek je welke zoektermen je doelgroep gebruikt om informatie te vinden die past bij jouw producten of diensten. Daarbij komen twee termen naar voren: zoekvolume en concurrentie. De eerste is belangrijk, daar lees je af hoeveel mensen zoeken op een bepaalde term. De tweede is minstens zo belangrijk. Is er veel of weinig online concurrentie op die zoekterm? Soms is het slimmer om je te richten op een wat lager zoekvolume en een veel lagere concurrentie dan op de term met het hoogste zoekvolume en ontzettend veel concurrenten. Tools zoals Google Keyword Planner en Ubersuggest kunnen je helpen om zoekwoorden te vinden met een hoog zoekvolume en lage concurrentie. Verwerk deze zoekwoorden slim in je titels, meta-beschrijvingen, koppen en in de tekst zelf. Let wel op dat je niet te veel zoekwoorden gebruikt, want dat kan je juist een penalty opleveren van Google.

Een slimme manier om betere resultaten te behalen is door je te richten op long-tail zoekwoorden. Dit zijn langere, specifieke zoektermen die minder vaak worden gebruikt, maar wel een hogere kans hebben op conversie omdat ze gericht zijn op mensen die al verder zijn in hun zoektocht.

Waarom is technische SEO belangrijk voor een betere ranking?

Technische SEO is een vreemd voor schrijvers en bloggers, maar wel heel belangrijk. Met technische SEO richt jij je op de snelheid en toegankelijkheid van jouw website. Hij kan er super mooi uitzien, maar als het een paar seconden duurt voor hij op je scherm verdwijnt, ben jij je klanten kwijt. Een wat minder heftige site (die nog altijd mooi is!) kan je heel wat meer bezoekers opleveren. Google controleert die snelheid en geeft je een soort strafpunten als-ie simpelweg te traag is. Denk hierbij aan zaken als laadsnelheid, mobielvriendelijkheid en een veilige HTTPS-verbinding.

Daarnaast moet je ook denken aan de doorzoekbaarheid van je website. Al je tekst verwerken in plaatjes is niet slim. Je tekst moet doorzoekbaar zijn door de zoekmachines. Je kunt er zelfs nog een stapje verder in gaan en de zoekmachines alle belangrijke informatie op een presenteerblaadje aanreiken. Daarmee wordt het nog makkelijker voor zoekmachines om je pagina’s te kunnen crawlen en indexeren.

Een snelle website zorgt ervoor dat bezoekers langer blijven en niet wegklikken omdat de pagina traag laadt. Google PageSpeed Insights is een handige tool om te zien hoe snel je site is en waar je verbeteringen kunt doorvoeren. Plugins als Hummingbird, Yoast SEO of WPRocket kunnen je helpen om je (WordPress) website technisch te verbeteren. Vergeet ook niet dat Google tegenwoordig mobielvriendelijkheid erg belangrijk vindt. Zorg dus dat je site responsive is en zich dus aanpast aan het gebruik van mobiele apparaten. Tot slot geeft het hebben van een HTTPS-verbinding niet alleen vertrouwen aan bezoekers, maar het geeft je ook een kleine SEO-boost.

Wat maakt contentkwaliteit zo belangrijk voor SEO?

Content is king, zeggen ze weleens. En dat is niet voor niets! Google beloont websites die relevante, originele en hoogwaardige content bieden. Wanneer je content creëert, zorg er dan voor dat het antwoord geeft op de vragen van je doelgroep én dat het waardevolle informatie biedt. Dit vergroot de kans dat bezoekers langer op je site blijven en dat anderen jouw content delen of ernaar linken.

Hoge kwaliteit content creëren doe je zo:

  • Schrijf uitgebreide, informatieve artikelen die een goede en duidelijke structuur hebben.
  • Gebruik koppen en opsommingstekens om de leesbaarheid te verbeteren.
  • Werk oude artikelen regelmatig bij om ze relevant te houden.

Wanneer je waardevolle content biedt, zul je zien dat andere websites naar jouw website zullen doorverwijzen met een linkje. Zo’n ‘backlink’ helpt je weer om hoger te scoren in de zoekresultaten.

Hoe helpt linkbuilding om je SEO te verbeteren?

Linkbuilding is een van de krachtigste manieren om je SEO te versterken. Backlinks van betrouwbare en relevante websites laten aan Google zien dat jouw site de moeite waard is. Maar hoe krijg je die backlinks? Je kunt bijvoorbeeld gastblogs schrijven, waardevolle content zoals infographics maken die mensen graag delen, of samenwerken met influencers in jouw vakgebied.

Zorg er wel voor dat je geen backlinks koopt of andere dubieuze methoden gebruikt. Google straft dit soort black-hat SEO-tactieken af en dat kan je ranking flink schaden. Gebruik tools als Ahrefs of Moz om te monitoren of de backlinks die je ontvangt van goede kwaliteit zijn.

Is social media belangrijk voor je SEO-strategie?

Hoewel social media op zichzelf geen directe invloed heeft op je Google ranking, kan het je SEO-strategie wel versterken. Sociale platformen zoals Facebook, Twitter en LinkedIn zijn uitstekende kanalen om je content te delen en zo meer verkeer naar je website te leiden. Dit vergroot de kans dat anderen jouw content oppikken en ernaar linken, wat wel weer direct invloed heeft op je SEO.

Daarnaast kun je via social media snel en makkelijk communiceren met je doelgroep, wat helpt bij het opbouwen van vertrouwen en naamsbekendheid. Zorg er dus voor dat je website en blogartikelen deelbare content bevatten en gebruik social sharing buttons om het je bezoekers zo makkelijk mogelijk te maken.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.