logo-liggend-wit-donkerblauw

Prentenboeken over relaties


Het ene onderwerp leent zich beter voor een prentenboek dan het andere. Soms kom je heel bijzondere verhalen tegen, die geschikt zijn voor jong en oud. Soms is het juist voor een oudere doelgroep geschikt. Wij bespreken drie prentenboeken over relaties.


Recensie over De blauwen tegen de rooien

De blauwen tegen de rooien is het meest geschikt voor jonge lezers. Het boek gaat over twee kasteelheren, die al sinds jaar en dag strijd voeren met elkaar… de blauwen tegen de rooien. Niemand weet meer waarom of sinds wanneer, maar het is nu eenmaal zo. Je hoort in beide kampen dat er vervelend gepraat wordt over de anderen. Op een dag besluiten ze elkaar weer eens het leven zuur te gaan maken. Ze gaan allemaal op pad, door het bus dat tussen hun nederzettingen ligt. Daar zijn echter kinderen aan het spelen. De volwassen mannen worden nieuwsgierig en doen – een beetje aarzelend – mee met de spelletjes. Ze verkleden zich zoals het hoort en zijn nu helemaal niet meer blauw of rood, maar ze zijn onderdeel van het spel. Zo leren ze elkaar op een nieuwe manier kennen en ontdekken dat ze juist veel op elkaar lijken! Na een tijdje is er geen sprake meer van rood en blauw, maar loopt alles door elkaar.

Mannen die spelletjes doen, dat klinkt raar. Maar het is eigenlijk nog raarder dat ze zonder te weten waarom met elkaar op de vuist gaan! Dit boek laat zien dat het soms veel beter is om oude ruzies naast je neer te leggen en opnieuw te beginnen. Daarmee kun je veel leukere dingen doen dan wanneer je zit te mokken en mopperen! Het stripboek is lekker expressief getekend door Benjamin Leroy, met groteske poppetjes en grappige details. Een genot om naar te kijken tijdens het vertellen van het verhaal!

Score: 8


Ga direct naar De blauwen tegen de rooien op BOL.com.


Recensie over De prinses die alles had… zelfs genoeg van haar ridder

De inspiratie voor het boek De prinses die alles had…. zelfs genoeg van haar ridder komt van heel dichtbij, aldus schrijver Mario De Koninck. Een dip in een relatie is namelijk zo ontstaan. En dat is precies wat er tussen de prinses en de ridder is gebeurd. De ridder is veel te veel bezig met zijn eigen dingen. Met ridderdingen en heldendaden. Als hij dan thuis is, heeft hij niet eens tijd om zijn harnas uit de toen, voor hij op de bank in slaap is gedommeld. Dat kan niet langer! En dus stuurt de prinses de ridder het kasteel uit. Die blijft plompverloren op een steen zitten, huilend van verdriet en wegkwijnend in zelfmedelijden. De koning en koningin zien het met verdriet aan. Hoe heeft zoiets kunnen gebeuren? De koning probeert op de ridder in te praten, maar dat heeft weinig zin. Tot er een kleine spin weet door te dringen in het harnas van de ridder…

De Prinses die alles had… zelfs genoeg van haar ridder is een leuk en grappig verhaal over een situatie die we allemaal wel eens kennen in een relatie. En dat is nou ook weer een beetje de crux met dit prentenboek. Voor kinderen ontbreekt die herkenbaarheidsfactor, waardoor een deel van die grap verloren gaat. Geen nood, er zitten nog genoeg grapjes in het verhaal om hen te vermaken, maar de diepere boodschap – blijf voor elkaar werken – zal vergaan zijn voor ze zelf aan een relatie toe zijn. En dat is jammer. De tekenstijl van het prentenboek is grappig en sierlijk, met strakke lijnen en harde schaduwen. Er zitten genoeg details in de tekeningen om ernaar te blijven kijken, en dat is een mooi pluspunt.

Score: 7


Ga direct naar De prinses die alles had… zelfs genoeg van haar ridder op BOL.com.


Recensie over Ali Baba en de zeven dwergen

Dit voorleesverhaal (dat overigens ook voorzien is van een te gek luisterboek, dat je via een QR code voorin het boek kunt beluisteren) is er eentje voor jong en oud. Het zit zo boordevol woordgrapjes en toespelingen op gezegden, beroemdheden en sprookjes, dat je bijna door de bomen het bos niet meer. Heel af en toe dacht ik zelfs … nou is het wel genoeg! Maar aan de andere kant is het is ook wel weer lachen, zo’n melig boek lezen of voorlezen. Zoals gezegd zijn er heel wat toespelingen naar bekende sprookjes, maar die worden wel met een flinke korrel zout genomen. Alleen de belangrijkste namen worden bijvoorbeeld gebruikt, want de 7 dwergen zijn vernoemd naar zeven totaal verschillende beroemdheden, met de bijzondere Danny de Vito als bijzondere eend in de bijt… of is daar gekeken naar het uiterlijk van de Disneydwergen?

De relaties in dit boek zijn heel divers. Aan de ene kant heb je natuurlijk de bendeleider Fluffy die met harde kreten zijn manschappen aanvoert, of de 7 dwergen, die perfect samenwerken en Sneeuwwitje een warm hart toedragen. De grootste rol speelt echter Ali Baba, die op slag verliefd is op de zwijgzame schone. Zal hij zijn Grote Liefde ooit echt in de ogen kunnen kijken en lieve woordjes kunnen toefluisteren? Er is maar een manier om daar achter de komen! Dit boek lezen, met zijn schitterende 3D karakters die zo uit een animatiefilm lijken te komen.

Score: 8


Ga direct naar Ali Baba en de zeven dwergen op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou: