logo-liggend-wit-donkerblauw

Prentenboeken om bij na te denken

Natuurlijk moeten prentenboeken vooral leuk en fraai zijn. Je moet ze naar de doelgroep denken en schrijven, met plaatjes die opvallen en aanspreken. Maar soms kun je ook net een stapje verder gaan en je toehoordertjes toch even aan het denken zetten over belangrijke dingen in het leven. Zoals in deze drie prentenboeken…


Alles leeft

Alles leeft

Alles leeft van Christian Borstlap is een boek over evolutie en levende dingen. Dieren, planten, van groot tot klein, van gevaarlijk tot lief. Maar… wat is leven nu eigenlijk? Wanneer is iets ‘levend’? Dat is een lastige vraag om zomaar te beantwoorden. En hoewel er her en der aanknooppunten zijn voor verdieping, weet Christian het in dit prentenboek toch aardig goed en volledig te vertellen!

Alles leeft is een prentenboek met vrolijke, eenvoudige illustraties en korte teksten, dat letterlijk antwoord geeft op de vraag: “Wat is leven nu precies?”. Daarnaast gaat het dieper in op verschillen: ieder levend schepsel leeft namelijk op een andere manier. Door daar nadruk op te leggen, wordt er een soort begrip gekweekt, een stukje bewustwording dat je alles wat leeft in zijn waarde moet laten. Dat is een fijne boodschap, die in dit vrolijke boek mooi naar voren komt.

De illustraties zijn eenvoudig getekend, met abstracte wezens die gemaakt te lijken uit een soort worst-achtige substantie. De schaduwen ontstaan door een pointillisme in een donkerdere kleur, wat de illustraties een retro-uitstraling geven.

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Christian Borstlap, 56 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048864799. Prijs: 19.99 euro.

Ga direct naar Alles leeft op BOL.com.

Superkat – bijzonder gewoon

Superkat - bijzonder gewoon

Als je kinderen vraagt wat ze willen, dan gaat hun fantasie vaak helemaal los. Zo ook bij Piek, die een kat mag uitzoeken. Dankzij de beste uitvinder van het land mag ze echt bedenken wat ze wil. Ze komt met een gigantische kat die kan praten, heel lange en zachte haren heeft, perfect naar haar luistert en nooit hoeft te poepen. Maar Dat klinkt als een briljant plan, maar al die wensen blijken in de praktijk toch net niet zo lekker uit te pakken als dat Piek had gedacht…

Superkat – bijzonder gewoon is eigenlijk een beetje een boek over wensen en dromen, maar ook een stukje over evolutie, als je er dieper over nadenkt. Dieren hebben zich namelijk niet zomaar zo ontwikkeld als ze zijn. Sommige dingen horen er gewoon bij en zijn super onpraktisch als je ze ineens veranderd. Maar nu ga ik denk ik een stapje te ver. Superkat is een vrolijk en kleurrijk boek over een meisje dat haar wensen moet laten varen, omdat ze niet haalbaar zijn. En dat weet iedereen die besloot om een dag lang alleen maar toetjes te eten, nooit linksaf wil slaan of op alles ‘ja’ wil zeggen. Het klinkt tof, maar in de praktijk…

Superkat is vrolijk en vlog getekend, waarbij Piek zich soms wel snel laat kennen als het aankomt op het aanpassen van haar eerste wensen. Ik bedoel: is het echt zo erg dat andere kinderen verdrietig worden omdat ze die grote kat geen snoepjes mogen geven? Je kunt toch ook andere dingen doen met het enorme en pluizige dier?

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Uitgeverij Moon, 32 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048862085. Prijs: 16.99 euro.

Ga direct naar Superkat – bijzonder gewoon op BOL.com.

De vlucht van Daidalos

De vlucht van Daidalos

Van een andere orde is het prentenboek De Vlucht van Daidalos, die je met imposante en paginagrote prenten meeneemt naar de Griekse mythologie – en dan in het bijzonder naar de avonturen en belevenissen van de uitvinder Daidalos. Deze man is inmiddels oud en grijs en leeft een afgezonderd bestaan. Vanuit zijn torenkamertje overpeinst hij zijn leven en denkt vol spijt en weemoed terug naar alle bizarre avonturen die hij heeft meegemaakt, het verlies dat hij heeft geleden en hoe hij tot marionet is geworden van de heersende machten.

De vlucht van Daidalos wordt gekenmerkt door bijna manische portretten, waarbij er uit zijn lederen kap verschillende situaties ontspruiten. Deze portretten zien er een tikje verontrustend uit, de realistische en expressieve portretten stralen woede, wanhoop en frustraties uit. Deze herinneringen nemen je mee naar een paar van zijn meest bekende avonturen, zoals het ontstaan van de minotaurus, de bouw van het grote labyrint, de ontwikkeling van de vleugels voor zijn zoon Ikaros en de jaloezie om zijn neef, die soms slimmer was dan hijzelf.

De verhalen van Daidalos spelen in dit boek de hoofdrol. Voor een echt prentenboek bevat dit boek ook erg veel tekst, maar het is ook geschreven voor een wat ouder publiek. De fraaie prenten van John Rabou brengen de verhalen tot leven. Dankzij de afgebakende hoofdstukken kun je het boek makkelijk in stukken (voor)lezen. De weemoedige toon is niet altijd even subtiel, dat vond ik een minpunt.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: De Vier Windstreken, 52 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789051168860. Prijs: 16.99 euro.

Ga direct naar De vlucht van Daidalos op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.