logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Toffe prentenboeken vol monsters, avontuur en buitenbeentjes

Het is belangrijk voor jonge kinderen om buiten het kader te leren denken. Het is natuurlijk veilig en aangenaam om de veiligheid van vaste patronen en rollen te leren, maar waarom zou je jezelf daartoe beperken? Ga mee op avontuur, zet de ene voet voor de ander. Leer wat de echte monsters zijn en hoe jij jezelf kunt blijven!


Een klein avontuur

Een klein avontuur

Dit is een geweldig boek voor al die kinderen die het liefst de hele dat voor de televisie hangen of games spelen. Suus is namelijk net zo. Ze kijkt het liefst tv, samen met haar luie kater Koos. Een veilige manier om avonturen te beleven. Maar echte avonturen zijn het natuurlijk niet. Tot er een vlinder voorbij komt fladderen en Koos toch even actief wordt. Hij rent het raam uit, waarbij Suus hem probeert te vangen. Zo komt ze toch buiten en beleeft ze heel spannende avonturen in haar eigen achtertuin. Door dat stomme ongelukje leert Suus ineens dat je echte avonturen niet voor de televisie beleeft, maar in het echte leven! En hoewel dit maar een klein avontuur is, zet het voor haar absoluut de deuren open.

Een klein avontuur is een lief en toegankelijk prentenboek, dat misschien wel heel herkenbaar is voor veel kinderen (en vooral de ouders). Niet iedereen zal zo’n mooie omgeving hebben, maar het is duidelijk dat je geen spannende monsters of uitdagingen hoeft tegen te komen om avonturen te beleven. Voor ouders is het ook een eye-opener. Waarom mogen kinderen niet meer vies worden? Laat ze lekker op ontdekkingsreis gaan! De zachte illustraties zijn telkens gedrukt over de twee pagina’s, waarbij er een ruimte is gereserveerd voor de tekst. Prettig leesbaar, vlot geschreven en geschikt voor alle leeftijden.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Moon uitgevers, 32 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789048862108. Prijs: 16.99 euro.

Ga direct naar Een klein avontuur op BOL.com.

Monster in mijn huis

Monster in mijn huis

Kinderen zijn bijna altijd bang van monsters. Maar… waarom? Zelfs in Sesamstraat lopen monsters rond (sterker nog: ze worden ook gewoon zo genoemd). Waarom zou je er dan bang voor zijn? En wie bepaald wat de monsters eigenlijk zijn? Dat is waar het gaat in Monster in mijn huis, getekend en bedacht voor The Umbilical Brothers en Johan Potma. Daarin lees je de vreselijke gedachtes van de schrijver in kwestie. Op iedere foto zie je een vreemd wezen, op wie de uitspraak van toepassing kan zijn. “Hij sluipt hier in het rond”, “Straks kookt hij soep van mij!”, “Denkt hij dat ik een hapje ben?” Zinnen om toch even de rillingen van te krijgen als jonge toehoorder, zeker met al die vreemde wezens met hun lange haar, grote tanden en rare ogen…

Toch is het de schijn die bedriegt. Er is eigenlijk helemaal niets engs aan het boek. Het blijkt namelijk geschreven vanuit de monsters, die bang zijn voot een piepklein muisje! En ja hoor, als je het boek terugkijkt, zul je zien dat er op iedere pagina een muisje staat, die lekker zijn eigen gangetje gaat. Het zijn de monsters die al die rare dingen hebben geschreven: ze zijn bang voor het muisje! Het prentenboek is erg leuk ontworpen, als een oud plakboek vol knipsels en plaksels, krabbels en geheime codes. Zo kun je telkens weer iets nieuws ontdekken: is het niet op de grote illustraties, dan is het wel op de pagina’s waar de tekst staat.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Uitgeverij Volt, 32 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789021461687. Prijs: 14.99 euro.

Ga direct naar Monster in mijn huis op BOL.com.

Weirdo

Weirdo

Iedereen is anders, maar soms worden kinderen genadeloos aangepakt op hun manier van doen, kleden of uiterlijk. Er zijn namelijk altijd andere kinderen die willen laten zien dat ze groter, sterker of beter zijn… en dat is natuurlijk helemaal niet terecht. In Weirdo komt er ineens een buitenbeentje in huis, als het nieuwe ‘cadeau’ voor Rosa. Het is Ruby, een cavia die heel erg van judo houdt. Hoewel Roby heel erg vriendelijk is, lukt het haar niet om contact te maken met de andere dieren in huis, die zo hun eigen dagelijkse bezigheden hebben. Ze zien Ruby niet staan en noemen haar een weirdo. Aanstichter hiervoor is de kat Rita, met haar blauwe kuif, die haar voor het eerst een Weirdo noemt.

De ommekeer komt op het moment dat Ruby aan een ballon het raam uit waait en opgepikt wordt door een wat excentriek oud omaatje. Terwijl de andere dieren zich toch wel zorgen maken om die gekke cavia in haar judopak, leert Ruby dat het helemaal niet erg is om zichzelf te zijn. Raar is leuk. Iedereen is raar. Dat maakt ze uniek! Op het moment dat de meer zelfverzekerde Ruby weer terugkeert naar huis, zal alles anders zijn. De andere dieren accepteren haar meer, maar ook Ruby leert hoe het is om jezelf te kunnen zijn. Een echt feel-goed boek dus! De tekst is kort en bondig, re illustraties helder, kleurrijk en heel expressief. De mollige Ruby in haar judo-pak zal veel kinderen aanspreken.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Davidsfonds, 32 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789002274718. Prijs: 15.99 euro.

Ga direct naar Weirdo op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.