Kun jij nog zonder? Ik zou zonder kunnen (denk ik), maar eerlijk is eerlijk: het zou toch ietwat onpraktisch zijn. Sterker nog, ik gebruik mijn smartphone gedurende de hele dag en dat zeven dagen per week. Of het nu voor het lezen en versturen van e-mails is, om effe snel te gamen terwijl je op je trein wacht of om je de sociale media in gaten wilt houden, het hangt allemaal af van één ding. Stroom! Zonder stroom in je batterij kun je het namelijk wel vergeten. Zonder ‘juice’ is je smartphone niets meer dan nutteloze extra bagage. Helaas is het mij maar al te vaak overkomen dat ik mijn telefoon thuis vergeten was op te laden. Met als gevolg dat ik dan zenuwachtig in mijn tas begin te zoeken naar de lader. “Ik weet toch zeker dat ik die in m’n tas heb gegooid!” Dan vond ik mijn lader om vervolgens tot de conclusie te komen dat ik in een iets ouder type trein zat waar niet elke zitplaats van een stopcontact is voorzien. Balen!
De “juicer on the go”
Gelukkig heeft één slimmerik een oplossing bedacht: de powerbank! Dit is een handige externe batterij die de accu van jouw telefoon weer even een boost kan geven. Wat een geweldige uitvinding! Sinds de powerbank op de markt is gekomen, heeft de ontwikkeling van onze beste vriend een enorme vlucht genomen. Waar we vroeger al blij moesten zijn met ééntje die onze smartphone weer half kon opladen, zijn ze er tegenwoordig uitvoeringen met wel 50.000 mAh die jouw telefoon wel tien tot twintig keer kunnen opladen. Jazeker, zonder dat je juicer zelf uitgeput raakt. Belangrijk is wel: vergeet de powerbank zelf ook niet op te laden en vergeet hem dan vooral niet in je tas te doen als je op pad gaat!
Een powerbank kopen
Een powerbank kopen lijkt dan weer makkelijker gezegd dan gedaan. Als je in de winkel bent, sta je versteld van de enorme keuze. Ook online is er een enorm aanbod van kleuren, merken en maten. Misschien is het allerbelangrijkste wel de capaciteit. Stroomopslag neemt ruimte in en dat is te zien. Hoe groter de capaciteit, des te groter jouw “draagbare stopcontact”. Denk dus goed na of je slechts zelden een extra stoot energie nodig hebt of dat je behoorlijk vaak gebruik wil maken van de externe batterij. Ook de batterijcapaciteit van jouw telefoon is niet onbelangrijk. In de regel is het toch handig wanneer je jouw smartphone in ieder geval één tot twee keer kunt opladen zonder dat er een stopcontact in de buurt is. Toch?
De draadloze redder
Voor wie een daarvoor geschikte telefoon heeft, kun je ook een draadloze powerbank kopen. Het draadloos opladen wordt ook wel inductieladen genoemd. Erg handig: je legt je telefoon erop, knopje indrukken en je smartphone laadt draadloos op. Geen geklungel met kabeltjes! Ook thuis best handig want een draadloze externe batterij kun je ook gewoon op tafel leggen zonder irritante en lelijke snoeren. Let wel goed op, want draadloos laden (of inductieladen) kan alleen met telefoons die daar geschikt voor zijn en dat zijn ze lang niet allemaal. Lees je handleiding dus toch maar eens goed door. Als de smartphone geschikt is moet je ook zeker controleren of het draadloos laden voor jouw gsm werkt met een bepaalde techniek. De meest gebruikte is the Qi-techniek. Het wattage van je draadloze powerbank is ook zeker niet onbelangrijk en dient overeen te komen met de specificaties van je smartphone.
Nooit zonder energie dankzij zonne-energie
Mocht je nog niet over zonnepanelen op je dak beschikken, niet getreurd want je kunt namelijk wel je smartphone opladen met zonne-energie! Je kiest dan gewoon voor een powerbank op zonne-energie. Deze milieuvriendelijke juicers worden opgeladen door zonlicht. Houd er wel rekening mee dat het opladen van een powerbank middels zonne-energie vaak een stuk langer duurt dan wanneer je hem via het stopcontact oplaadt. Wel een handige oplossing wanneer je schipbreukeling op een onbewoond eiland bent of om andere redenen geen stopcontact in de buurt hebt. In de regel duurt het dus een stuk langer voor jouw powerbank weer volgeladen en klaar voor gebruik is. Hou je niet van lang wachten en heb je wel een stopcontact in de buurt? Mooi, want de powerbanks op zonne-energie kunnen meestal ook via het stopcontact worden opgeladen.
Bezint eer ge begint!
Voor je een powerbank koopt, moet je dus eerst goed naar de specificaties van je smartphone kijken. Ook is het belangrijk om af te wegen of je dit toestel vaak en intensief zult gebruiken, of alleen sporadisch om nog net even iets langer van je smartphone gebruik te kunnen maken. Soms heb je voldoende aan een compact model met wat minder capaciteit en sommigen van ons zullen direct voor een groter model met een monstercapaciteit kiezen. Stem je powerbank dus af op je smartphone en op je eigen behoeftes.