logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Potion Explosion maakt een magiër van je


recensie-potion-explosion-1

De grote Speelgoed van het jaar-wedstrijd is weer in volle gang, en één van de genomineerden is Potion Explosion: een magisch bordspel voor kinderen vanaf 8 jaar. Is het een goede kanshebber? Ik denk het wel. Het is een eenvoudig te leren spel, met wat tactiek en veel game-elementen die je kent uit populaire smartphone- en tabletgames. Bij Potion Explosion is het namelijk de bedoeling dat je toverdrankjes maakt van knikkers. Die knikkers kun je ‘winnen’ met knikkerbotsingen, waarmee je toverflesjes kunt vullen.

recensie-potion-explosion-4

Magisch

De hele vormgeving van Potion Explosion draait om magie en toverkunst. Niet met een toverstokje en rare spreuken, maar juist met toverdrankjes. Die maak je met magische knikkers, die opgeborgen zitten in een chique vormgegeven toverdoos met allerlei banen waarin ze naar onder rollen. De knikkerbak is geweldig mooi vormgegeven, evenals de toverdrankjes en mengtafels waarin je de toverdrankjes moet mengen. De handleiding is natuurlijk ook helemaal in stijl – de hoofdstukjes hebben zelfs magische ondertitels, bedacht door de professor die in het spel een belangrijke rol speelt.

recensie-potion-explosion-3

Explosies

De ingrediënten voor je drankjes verdien je met knikkerexplosies. Je hebt in de voorraadbak namelijk verschillende kleurenknikkers zitten. Een knikkerbotsing ontstaat als er twee knikkers van eenzelfde kleur tegen elkaar botsen. heb je bijvoorbeeld twee blauwe knikkers met een rode ertussen, en je haalt die rode er tussenuit, dan zullen de twee blauwe knikkers tegen elkaar botsen. Voila, je hebt twee knikkers gewonnen die je in je toverflesjes mag stoppen! Ieder toverflesje is namelijk voorzien van verschillende banen met gaatjes erin, waar de knikkers in kunnen rusten. Zo weet je precies hoe veel knikkers je van welke kleuren moet verzamelen om een drankje compleet te maken.

recensie-potion-explosion-5

Compleet feest

In Potion Explosion gaat het dus niet alleen om de knikkerbotsingen, maar juist om het voltooien van die toverdrankjes. Nadat je een toverdrankje hebt voltooid heb je namelijk een speciale kracht die je mag gebruiken – welke kracht dat is hangt af van de toverdrank zelf. Maar er is nog een belangrijk element dat je niet mag vergeten. Want ieder toverdrankje dat je hebt voltooid is ook een aantal punten waard. En daar gaat het om bij de eindafrekening! Naast de punten voor een toverdrankje heb je ook nog een aantal bonuspunten die je kunt verdienen, bijvoorbeeld wanneer je drie (of meer) van dezelfde drankjes hebt gemaakt, of wanneer je vijf (of meer) verschillende drankjes hebt gebrouwen. Wissel je af, of ga je voor veel van één soort?

Geluk en strategie

Potion Explosion is een spel dat je niet helemaal naar je hand kunt zetten, en dat is wel de kracht van het spel. Het is een mooie mix van geluk en strategie: de keuze die je maakt in toverdrankjes is namelijk wel bepalend voor het verloop van het spel. Sommige flesjes vergen namelijk weinig ingrediënten, anderen juist veel. En ook de effecten van de voltooide drankjes wisselen enorm – handig genoeg staan die gewoon op de achterkant van de handleiding, zodat je die binnen handbereik kunt houden. Doordat het spel niet alleen bestaat uit strategische beslissingen kunnen ook zwakkere spelers een goede kans maken om het spel te winnen. Daardoor is het juist goed te spelen in gezinnen of groepjes met oudere en jongere kinderen door elkaar.

Informatie

Potion Explosion, 999 games
Prijs: 39,99 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 30 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.