logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Portretfotografie bij natuurlijk licht, Scott Kelby

Portretfotografie bij natuurlijk licht Scott Kelby

Als er iets is dat vanaf het eerste moment is gefotografeerd, dan zijn het wel mensen. Logisch. Een portret heeft een hoge emotionele waarde, je wil je naasten het liefst tot in de eeuwigheid vastleggen. En dat kan tegenwoordig makkelijker dan ooit. Of grappige, verrassende foto’s maken… waarbij je mensen makkelijk uit hun gangbare rol kunt halen om een bijzonder resultaat te behalen. En hoewel veel professionele fotografen rondlopen met lampen en flitsers, is portretfotografie bij natuurlijk licht ook heel goed mogelijk, zo weet Scott Kelby. Hij kan je als geen ander vertellen uit uitleggen hoe je de beste resultaten behaalt zonder extra lichtbronnen.

Situatie naar je hand zetten

Natuurlijk heb je ook met natuurlijk licht genoeg mogelijkheden om het licht te sturen en naar je hand te zetten. Denk alleen al aan een groot transparant gordijn voor een raam om het licht te verzachten of een wit vlak aan de schaduwkant om die op te lichten. Scott Kelby laat in één hoofdstuk zien welke mogelijkheden je hebt. Hij gebruikt daarbij reflectoren en diffusors. Maar ook in de nabewerking kun je de situatie nog aanpassen, zoals de lichtkleur en highlights, maar Scott gebruikt de mogelijkheden van Photoshop ook dankbaar om het oogwit mooi wit te maken, de irissen sprekender te maken en zelfs wat rimpeltjes weg te werken. Tja, ook dat is Scott Kelby wel toevertrouwd!

Tips en trucs

Het meest welkom zijn echter de talloze tips en trucs om je portretten beter te maken. Die variëren van de beste camera-ínstellingen tot het juiste lichtgebruik, de meest flatteuze manieren om je model voor de camera te zetten en heel praktische tips om de compositie zo krachtig en effectief mogelijk te maken. Tja – veel mensen denken dat fotografie niet meer is dan het drukken op een knopje, maar er komt stiekem nog best wat bij kijken – zelfs als je portretfotografie bij natuurlijk licht beoefent. Gebruik je deze tips, dan zul je daar absoluut baat bij hebben.


Ga direct naar Portretfotografie bij natuurlijk licht op BOL.com.

Recensie over Portretfotografie bij natuurlijk licht

CooleSuggesties topper

Natuurlijk licht is altijd binnen bereik, maar blijft ook veranderen. Het is echter zeker prettig om te leren beheersen – en dit boek laat je precies zien hoe je de beste portretten schiet bij natuurlijk licht. Scott Kelby heeft al heel wat cursusboeken geschreven en dit boek is qua stijl net zo geslaagd: praktisch, met veel voorbeelden en heel toegankelijk geschreven. Voor iedere fotograaf geschikt, of je nu werkt met een smartphone of met een spiegelreflex – hoewel je met dat laatste natuurlijk de beste resultaten behaalt.

Score: 9


Informatie

Titel: Portretfotografie bij natuurlijk licht
Auteur:
Uitgever: Van Duuren Media
Aantal pagina’s: 208
Type boek: Paperback
ISBN: 9789463561327
Prijs: 34.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.