Het merk Poly zegt je misschien niet zo veel, maar je kent het merk Plantronics vast wel. Afgelopen jaar heeft Plantronics diens naam aangepast naar Poly. Ze leverden vooral Bluetooth-headsets in alle soorten en maten, zowel voor persoonlijk als professioneel gebruik. Ze hadden wel webcams, maar dan voor zakelijke oplossingen, gericht op het houden van vergaderingen op kantoren en in vergaderzalen. Aangezien we steeds meer vanuit huis werken, is er ook voor de kleinere gebruiker een vraag naar goede en degelijke communicatiemiddelen. Aldus: het idee voor de Poly Studio P5 webcam!
Vormgeving
De Poly Studio P5 ziet er eenvoudig uit, met zijn wit-gespikkelde kunststof behuizing. De kogelvormige webcam zelf zit op een klem, die je heel eenvoudig op je monitor hangt als een aapje. Je kunt hem zo makkelijk kantelen via de klem en draaien op diens voet. Voorop de webcam zit een grote ring, waarmee je een oranje/rood (vergeef me als ik de kleur verkeerd interpreteer… kleurenblind!) diafragma dichtdraait. Zo kan je webcam niet gehackt en op afstand bestuurd worden. Veiligheid voor alles! Bovenop zit een lampje, dat als een soort haaienvin naar boven prijkt. Deze brandt wit als hij goed is aangesloten, rood wanneer hij is aangesloten met het diafragma gesloten en groen wanneer hij actief is.
Aansluiten en bedienen
Het aansluiten van de Poly Studio P5 webcam is echt een eitje. USB-stekker erin… en klaar. Tenminste: voor de basisfuncties. Je kunt vanaf dat moment alle functies bedienen die je van een normale webcam zou verwachten, met een kristalhelder microfoongeluid (die beter is dan ik had verwacht, eerlijk gezegd) en een briljante compensatie van bijvoorbeeld tegenlicht of onderbelichting. Maar… er is meer! Installeer je namelijk de bijbehorende app op je computer of Mac, dan heb je nog meer functies ter beschikking. De monitorclip gebruik je zoals gezegd om de webcam naar onder of boven te kantelen, draaien kan op de webcam zelf. Je zou de clip kunnen gebruiken als voetje, maar de buitenkant van hard kunststof, waardoor je weinig grip hebt op je bureaublad. Op de webcam zelf zit een statiefschroefbevestiging, daarvoor moet je hem van de clip trekken.
Kwaliteit
Zoals gezegd: het geluid van de Poly P5 is echt briljant. Daar laat Poly zich duidelijk van zijn sterkste kant zijn. Ervaring in microfoons en geluid hebben ze namelijk als geen ander! Het beeld is goed en helder, maar niet één van de scherpste. Je zou kunnen zeggen dat er standaard een beautyfilter actief is – wat voor sommigen of voor vergaderingen in de vroege of juist heel late uurtjes – zeker welkom kan zijn. Het beeld wordt in full-HD opgenomen en heeft dus een goede resolutie. Het gezichtsveld is 80 graden (dus geen vertekende groothoekbeelden, wat erg prettig is) en het diafragma van f2.0 zorgt voor een gematigde onscherpte op de achtergrond.
Kit of alleen
De Poly Studio P5 is los verkrijgbaar voor 129 euro, maar je koopt hem ook in een aantal verschillende kits, die voor je zijn bedacht. Zo kun je een set kiezen met een Blackwire 3210 bedrade mono- of stereo-headset, een Voyager 4220 UC draadloze stereoheadset of een Poly Sync 20. Ook zijn er sets met luidsprekers, wat een welkome aanvulling kan zijn op je computeruitrusting. De uitbreidingen kosten slechts een kleine meerprijs en zijn goedkoper dan wanneer je de onderdelen los zou kopen. Zoek je dus nog een goede headset, dan is het zeker de moeite om te kijken naar deze combinaties. De extra uitbreidingen kun je achter op de webcam aansluiten. Daar zit namelijk een kleine USB-hub ingebouwd, die een naadloze verbinding met andere Poly-producten belooft.
Poly Lens-app
Ik had het net al even over de software: die geeft je meer mogelijkheden ter beschikking om het beeld in te stellen. Zo kun je de belichting aanpassen op tegenlicht en contrast, maar ook kun je de kleuren zelf instellen. Praktisch is de mogelijkheid om meerdere belichtingsprofielen in te stellen, voor verschillende lichtomstandigheden. Eentje voor overdag, eentje voor ’s avonds… eentje voor fel zonlicht? Het hoofddoel van deze software is overigens niet om het jou makkelijk of comfortabeler te maken – dat is een heel prettige bijkomstigheid. Het belangrijkste doel is om te integreren met IT-afdelingen, zodat er op afstand technische ondersteuning geboden kan worden. En om firmware te installeren, natuurlijk. Is je belichting al dik in orde? Dan ben je net zo goed af zonder de Poly Lens software.
Recensie over Poly Studio P5 webcam
Hoewel de Poly Studio P5 duidelijk is ontwikkeld voor bedrijven, kun jij als individuele gebruiker zeker profiteren van het gebruiksgemak en de kwaliteit. De Poly P5 is een veelzijdige, makkelijk inzetbare webcam. Hij levert prima beelden – de kwaliteit is een beetje zacht, maar hij gaat heel goed om met lichtverschillen. Een ander pluspunt is de uitstekende microfoon, zodat anderen jou kristalhelder kunnen horen.
Score: 8
Informatie
Poly Studio P5 webcamAdviesprijs: 120 euro.