Als je een fervent hardloper of fietser bent, ben je vast bekent met de sporthorloges van Polar. Eerder recenseerden we de Polar Ignite en de eenvoudigere Polar Unite op onze website en waren we enthousiast over de mogelijkheden. Vooral de praktische herstelscores zijn een fijne feature van het Polar-universum. De nieuwste telg in de Polar-familie is de Polar Pacer Pro, die zich vooral richt op hardlopers en fietsers. Het heeft een helder scherm, een snelle processor en zelfs de mogelijkheid om je VO2 Max te meten. Maar in hoeverre verschilt hij van de Polar Ignite – en is hij de aanschaf waard?
Nieuws onder de zon
Eigenlijk is er helemaal niet zo veel spannends veranderd aan de Polar Pacer Pro ten opzichte van zijn voorgangers – tenminste… niets waar jij als gebruiker veel van merkt. De grootste verandering is de toevoeging van de bedieningselementen aan de zijkant van het horloge: drie rechts, twee links, zodat je ook tijdens het hardlopen beter kunt schakelen tussen de verschillende opties. En ja, dat is een heel fijne verbetering ten opzichte van de Polar Ignite! Maar… in feite is de Polar Pacer Pro de vervanger voor de Vantage M2 smartwatch.
Onder de motorkap
Technisch gezien is er best wel wat aangepast aan de Polar Pacer Pro. Hij heeft een nieuwe processor gekregen, een helderder scherm en een accu die zonder problemen dagen eemgaat. Als je hem vergelijkt met de Vanrage M2 is hij ook een stuk lichter én beschikt hij over meer functies, waaronder een aantal tests om te kijken wat je niveau is op het gebied van hardlopen of wielrennen. Bijzonder is ook het nieuwe en heldere MIP-scherm, dat staat voor het energiezuinige Memory in Pixel-systeem. Dat is misschien een beetje gedateerd ten opzichte van de evenzo energiezuinige AMOLED-schermen, maar het werkt wel. Bovendien is het scherm niet aanraakgevoelig. Je bedient het horloge volledig met de vijf knoppen aan de zijkant.
De kracht van de Polar
Polar is echter een concept dat je niet zomaar mag negeren. Het omvat namelijk alles om je een geweldige training te geven. Naast verschillende trainingsmodi in het horloge zelf, die je begeleiden tijdens je sportsessies, is de Polar Flow app een geweldige plek om alle statistieken en adviezen na te lezen. Zo lees je via de Training Load Pro hoe je huidige trainingen je conditie beïnvloed, zie je hoeveel calorieën je verbrand tijdens je training en krijg je vanuit FitSpark suggesties om heel gericht trainingen uit te voeren. Met FuelWise krijg je zelfs reminders om even wat te eten of te drinken, om je brandstofniveau op pijl te houden. Hoe gaaf is dat?
Vanuit de basis
Alle gegevens worden verzameld en verwerkt. Voor je begint, zou je ook een looptest kunnen doen. Daarbij maakt je horloge je telkens duidelijk wat hij van je verwacht qua hartslag, zodat aan de hand daarvan het zuurstofgehalte in je bloed gemeten kan worden. Op basis daarvan weet Polar (ongeveer) je beginsituatie qua conditie en kan het aan de hand van die gegevens vrij gericht een schema opstellen om te gaan trainen. Je hartslag vormt tijdens die trainingen een gedegen basis. Deze worden met een aantal led-lampjes gemeten en bijgehouden, opgeslagen en verwerkt. Polar gebruikt deze sportstatistieken ook om je herstelscore te berekenen, zodat het weet en kan aangeven wanneer het verantwoord is om weer aan de slag te gaan met je volgende training.
Volgen
De Polar Pacer Pro beschikt over een paar toffe functies, waaronder de mogelijkheid om je GPS-signaal te volgen tijdens het dragen, waardoor je niet afhankelijk bent van je smartphone tijdens je training. Het is zelfs mogelijk om routes via Komoot over te zetten naar je Polar Pacer Pro, zodat je turn-by-turn instructies krijgt over de te volgen route. Dat is nog eens praktisch!
Oubollig
Toch zijn er verbeterpunten aan te duiden. Allereerst: de vormgeving is behoorlijk oubollig. Ik bedoel: in het menu hoeven teksten echt niet rond vormgegeven te worden! Dat komt de leesbaarheid helemaal niet ten goede zelfs. Ook zijn de wijzerplaten niet echt fijn in gebruik, het komt er eigenlijk op neer dat je één analoog model of één digitale variant die prettig is voor je, want hoewel je een aantal opties hebt in beide segmenten, doen ze niet veel voor elkaar onder. Natuurlijk hoeft het ook weer niet zo flitsend en opzichtig als sommige concurrenten, maar de keuze is hier wel heel karig. Ook het ontbreken van mogelijkheden om extra functies of apps te installeren… of het horloge automatisch te laten synchroniseren lijkt een tikje uit de tijd. Zeker omdat er best veel alternatieven zijn die een goede trainingsbegeleiding bieden met wél al die functies.
Ga direct naar Polar Pacer Pro op BOL.com.
Recensie over Polar Pacer Pro
De Polar Pacer Pro is zonder twijfel een fijn en prettig sporthorloge, dat je tot nieuwe hoogtes zal brengen als je volledig gebruik maakt van de Polar Flow app. Het horloge zelf is lekker licht en neutraal vormgegeven, maar de hele interface doet wat ouderwets aan. Een uitstekende hartslagmeting, ingebouwde GPS, koppeling met bijvoorbeeld Komoot en Strava doen veel goed. Dit horloge is echt ontworpen voor sporters, zonder veel overbodige toeters en bellen. Maar: je zou daarvoor ook een wat lager prijsniveau verwachten…
Score: 8
Informatie
Polar Pacer ProAdviesprijs: 295 euro.
Op zoek naar coole gadgets?