logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Polar Ignite

De Polar Ignite is een horloge dat tevens fungeert als een all-round trainingspartner. Het heeft als doel om je ‘fitter’ te maken, op alle fronten. Een unieke insteek, want hoeveel sporthorloges doen dat? Bijna geen een. Ze richten zich voornamelijk op één of meer sporten waarmee je kunt trainen, maar allround fitter worden? Nope. Dat neemt trouwens niet weg dat je ‘m gewoon kunt gebruiken als sporthorloge, hij beschikt namelijk over trackingsmodi voor hardlopen, wandelen, krachttraining, fietsen en zwemmen. De Polar Ignite is namelijk waterdicht tot 30 m.

Slapen voor je gezondheid

Daarbij krijg je iedere dag een advies: spieropbouw, cardio of flexibiliteit spelen een belangrijke rol bij de trainingsprogramma’s. Daarnaast wordt er veel aandacht geschonken aan de slaap- en herstelfuncties. Deze functies zorgen ervoor dat je geïnspireerd om aan de slag te gaan. Daarbij wordt er veel aandacht geschonken aan de balans van training en rust, zodat je jezelf niet overbelast. Juist door te kijken naar die slaapperiodes, krijg je dagelijkse trainingsideeën voor verschillende sessies en wordt je gewaarschuwd als je lichaam niet voldoende rust heeft gehad om zich te herstellen.

Ontwerp en scherm

De Polar Ignite is ontzettend eenvoudig qua ontwerp. Dat maakt het horloge zelf ook heel universeel en veelzijdig. Je kunt ‘m dragen in de sportschool, maar onder een overhemd ziet hij er ook erg goed uit. Het is een minimalistisch vormgegeven horloge met een diameter van 43mm en een dikte van 8,5mm, met en rond klokhuis en een knopje linksonder aan het scherm. Desondanks is het model sportief en dynamisch, waarbij het bandje de stijl helemaal zet. Dit is echt een horloge dat je de hele dag (en nacht) kunt dragen! In het middel prijkt een helder en scherm kleurentouchscreen, wat je moet gebruiken om het te kunnen bedienen. Minpuntje is de snelheid waarmee het scherm uitschakelt om energie te sparen – dat had een stukje langer mogen zijn.

Bediening

Een touchscreen met één enkele knop: er zijn smartwatches die het daar prima mee redden. De Polar Ignite heeft er jammer genoeg wat moeite mee. Het touchscreen reageert niet altijd zoals het hoort en de functie van de knop is niet altijd logisch. Drie seconden indrukken om je activiteit te stoppen, nadat je hem hebt gepauzeerd? Dat is best lang. De interface is verder best intuïtief, met als nadeel dat het scherm lang niet altijd goed reageert. Soms verspringt het scherm niet, soms twee schermen in 1 beweging. Wanneer het scherm nat is (bij het zwemmen of doordrenkt met zweet) wordt de bediening nog wat bemoeilijkt.

Multisport en Fitspark

De Polar Ignite heeft multi-sportvaardigheden en tientallen sportprofielen om uit te kiezen, maar de echte coole functies hier zijn de FitSpark dagelijkse trainingsgids, Nightly Recharge hersteltracker en Sleep + Stages. De laatste biedt een bijzonder gedetailleerde uitsplitsing van je slaaptijd! Voor de tijdweergave kun je kiezen uit zes opties: tijd, activiteit, hartslag, laatste trainingssessie, nachtelijk opladen en FitSpark-aanbevelingen. Ieder van deze modi toont de tijd, maar ook een korte samenvatting met de belangrijkste statistieken. Vanuit daar tik je makkelijk door naar het volgende scherm. FitSpark is een trainingsaanbevelingstool die suggesties biedt voor een van de 19 verschillende sessies, gebaseerd op uw conditie, recente inspanningen en hersteltoestand. Hier krijg je elke dag een aanbevolen kracht-, cardio- of ondersteunende training die het beste bij je past. Ondersteunend is een nieuwe term en er wordt gekeken naar gebieden als kern en mobiliteit. Zodra je een een training hebt geselecteerd, krijg je een korte uitleg van het doel van de training, zoals ‘Matige training om uw aerobe conditie te verbeteren’. Druk op start en het horloge zoemt en piept tijdens je inspanning om je eraan te herinneren dat je in de juiste doelzones moet blijven.

Dit is een fantastisch hulpmiddel voor iedereen die niet zeker weet hoe hij een uitgebalanceerd trainingsplan moet samenstellen, of niet zeker weet hoe een kernsessie eruit zou kunnen zien. In een paar tikken alles rechtstreeks vanaf het horloge kunnen doen, is op zichzelf een welkome vereenvoudiging van het hele trainingsproces.

We hadden ook niet lang genoeg om te testen of het volgen van de FitSpark-aanbevelingen werkte om het fitnessniveau te verhogen, maar alleen al vanuit een motiverend punt is dit een krachtig hulpmiddel dat de trainingen zeker fris houdt. Hoewel Polar meer sessies moet toevoegen om dit op de lange termijn te laten duren.

Hartslag

De Ignite heeft dezelfde Precision Prime optische instelling als de Vantage V, waarbij negen optische kanalen worden gecombineerd met verschillende kleuren en golflengten van licht en 3D-versnelling, gecombineerd met een elektrische sensor die de kwaliteit van het sensor-huidcontact meet om slechte gegevens gedurende periodes te verwijderen. Het minpunt is hierbij dat er soms een goed sensorcontact verloren kan gaan. Continue hartslagmeting biedt uitlezingen voor je dagelijkse maximale, minimale en laagste hartslag tijdens de slaap.

Ga direct naar Polar Ignite op BOL.com.


Recensie over Polar Ignite

De Polar Ignite is een indrukwekkend sporthorloge, dat je zal helpen om fitter te worden door je soms met de neus op de feiten te drukken en je oefeningen aan te bieden die bij dat moment horen. De slaap- en herstelinformatie is ongeëvenaard. Daarnaast biedt dit subtiele en sportief gevormde horloge genoeg mogelijkheden om actief met sporten aan de slag te gaan. Dankzij GPS is het wandelen, hardlopen en fietsen leuk om te tracken. Deze gegevens worden goed bijgehouden en je krijgt snel een GPS fix. Jammer genoeg ontbreken de nodige smartwatch-functies, zoals muziekbediening of een ingebouwde Spotify-streamer. Als kers op de taart heb je de Polar Flow app en -website, waarop je werkelijk alle denkbare statistieken kunt terugzien!

Score: 8


Informatie

Polar Ignite, Polar
Meer weten?
Prijs: 199 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.