logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Pokemon TCG Scarlet / Violet uitbreiding


Met de nieuwe game Scarlet & Violet en de bijbehorende animatieserie, was het natuurlijk wachten op een uitbreiding voor de Pokemon TCG. Hierin hebben niet alleen de nieuwe Pokémonsoorten een plekje gekregen, maar zien we ook een aantal toffe nieuwe designs. Het artwork is vernieuwd en er zijn nieuwe varianten op de holofoils gekomen. Laten we eens kijken naar de nieuwe Scarlet & Violet uitbreidingen!

Pokemon Scarlet / Violet in het kort

The Pokémon Company International heeft heel wat veranderingen en vernieuwingen doorgevoerd in deze set. Zodadelijk vertellen we meer over deze vernieuwingen, maar in het kort komt het hier op neer:

 • Pokemon-EX komen terug, maar dan in een iets andere variant. De speciale Pokémon-EX hebben een hoog HP en krachtige aanvallen en Ability’s. Je zult zien dat je nu niet alleen basic Pokemon tegenkomt als EX, maar ook Stage 1 of Stage 2. Let wel: het kost je twee Prize-kaarten als ze uitgeschakeld worden. Een bijzondere variant hiervan is de uitbreiding ‘Tera Pokémon ex’ met bijzonder geëtst artwork dat hun Tera-typen afbeeldt. Voor deze nieuwe kaarten gelden dezelfde regels als Pokémon ex, maar aanvallen brengen geen letsel toe wanneer ze op de bench zijn.
 • Pokémon TCG Scarlet & Violet bevatten geëtste full-art kaarten van Pokémon in eenvoudige houdingen en felle kleuren. In de uitbreiding zijn tevens Illustration Rare Pokémon en Special Illustration Rare Pokémon opgenomen. Echte collectors items, die samen een complete evolutielijn kunnen vormen. Deze kaarten tonen Pokémon in hun natuurlijke omgeving en geven een goed beeld van hun specifieke persoonlijkheid.
 • In de uitbreiding zitten de volgende opvallende kaarten: 
  • 12 Double Rare Pokémon ex, waaronder 2 Tera Pokémon ex van Arcanine en Gyarados
  • 12 Ultra Rare Pokémon ex en 8 Ultra Rare Supporter-kaarten
  • 24 Illustration Rare Pokémon
  • 10 Special Illustration Rare Pokémon en Supporter-kaarten
  • 6 geëtste Hyper Rare Gold-kaarten, waaronder Pokémon ex, Trainer- en Energy-kaarten

Scarlet & Violet—Paldea Evolved

Scarlet & Violet—Paldea Evolved is vanaf 9 juni 2023 verkrijgbaar en introduceert meer Pokémon ex. Je kunt ook weer Tera Pokémon ex aantreffen in de boosterpacks, waaronder Slowking, Forretress en Dedenne. Hun full-art illustraties tonen de bijzondere kristaleffecten van hun verschijning. Daarnaast wordt er nieuw artwork geïntroduceerd voor Illustration Rare- en Special Illustration Rare-kaarten. Dit betekent dat Trainers kaarten met uniek artwork kunnen verzamelen die de persoonlijkheid of evoluties van deze Pokémon laten zien.
 
In de uitbreiding zitten de volgende opvallende kaarten:

 • 15 Pokémon ex en 3 Tera Pokémon ex
 • 36 Illustration Rare Pokémon
 • 18 Ultra Rare Pokémon ex en 8 Ultra Rare Supporter-kaarten
 • 15 Special Illustration Rare Pokémon en Supporter-kaarten
 • 9 geëtste Hyper Rare Gold-kaarten, waaronder Pokémon ex, Trainer- en Energy-kaarten

Nieuwe kaartontwerpen

Er zijn een aantal vernieuwde kaartontwerpen doorgevoerd in de Scarlet & Violet Evolution kaartset. Zo worden de gele randen (of gouden randen, zo je wilt) op Pokémon TCG-kaarten vervangen door grijze (zilveren) randen, zodat ze overeenkomen met de in Japan uitgebrachte kaarten. Hierdoor ontstaat naadlozere Pokémon TCG-ervaring en komt het artwork van de kaarten nog beter tot zijn recht.

Merchandise koop je bij:

De holokaarten en reverse holokaarten hebben een make-over gekregen. Zo hebben de holo-kaarten een glimmende rand gekregen (de glimmende rand was voorheen enkel voorbehouden voor de Pokemon-EX) en is ook het holografische effect veranderd, waardoor je de glinstering horizontaal kunt zien in plaats van verticaal. en kun je de glinstering in het artwork horizontaal zien. De reverse holo-kaarten doen hun naam eer aan: waar bij de Holo-kaarten de illustratie glimmend is, is het effect bij een reverse holo-kaart precies andersom. De randen en de illustratie zijn dus normaal, maar is het holografische effect zichtbaar over de tekst. Dat maakt de kaarten wat minder makkelijk leesbaar, maar stoer is het wel!

Tijdens het spelen was het soms zoeken naar de juiste types kaarten. Bij het nieuwe ontwerp is goed gekeken naar de bruikbaarheid tijdens het spelen van Pokemon TCG. Zo zijn bepaalde benamingen en aanduidingen verhuist naar praktischere locaties. De subcategorieën voor Trainer-kaarten krijgen een prominente plek op de kaart – zoals Supporter, Item en Stadium. De nieuw gestylede Basic Energy-kaarten krijgen rechtsonder een ander energiesymbool, zodat het tijdens het spelen gemakkelijker te zien is. Je ziet linksboven dat het gaat om een Basic Energy-kaart. De uitbreidingssymbolen op alle kaarten vervangen door uitbreidingscodes en taalcodes.

Pokemon Scarlet & Violet TCG Elite Trainer Box Koraidon / Miraidon

Echte Pokémonfans gaan natuurlijk voor die trainer boxen. De prijs hiervan is wat hoger geworden, maar… ze bevatten nu negen boosterpacks in plaats van acht. Daarbij zit er gegarandeerd een holo-kaart van Koraindon of Miraindon in de pack. Daarnaast kun je 65 fraaie Miraidon- of Koraidon-kaarthoezen verwachten, 45 energiekaarten, zes dobbelstenen die je als damagecounter kunt gebruiken, één munt, twee conditiemarkeringen, verdelers en de prachtige doos. Daarbij is het prijzenswaardig dat de sleeves mat zijn en een tikje stroever aanvoelen. Sommige sleeves zijn te glad om lekker te gebruiken, daar heb je hier dus geen last van. De markers voor gif en schade hebben een nieuwe vormgeving gekregen en hebben niet meer het standaard schedel- en pleisterontwerp, wat het iets stoerder maakt dan voorheen.

In de nieuwe boosterpacks voor Pokemon Scarlet & Violet kunnen je standaard drie holokaarten verwachten, waarvan er minstens één zeldzaam of hoger is. Eigenlijk is dat wel jammer, aangezien ze daardoor minder speciaal worden, maar het is een leuke manier om een ultiem deck samen te stellen met bijzondere en verzamelwaardige kaarten (hoewel je misschien eerder gaat opvallen met ‘normale’ Pokémon TCG-decks 😉 Het is en blijft nog altijd uitkijken naar de zeldzame holokaarten of alternate-art of full-art kaarten. Bovendien is het al een tractatie om de nieuwe vormgegeven kaarten te zien en te bewonderen.

Unboxing: Pokemon Scarlet & Violet TCG Elite Trainer Box

Nieuwe gameplay in Pokemon Scarlet Violet TCG

Deze nieuwe set heeft niet alleen een vernieuwde vormgeving, maar door de toevoeging van nieuwe kaarten verandert de manier ook waarop je het spel speelt. Nou ja – een beetje dan. De terugkeer van de EX-kaarten heeft natuurlijk zijn effect op de gameplay, maar ook de toevoeging van Terastalized Pokémon en de vernieuwde Trainer-kaarten zorgen voor wat kleine aanpassingen.

 • Nieuw in de Trainer-kaarten zijn namelijk de Pokémon Tools. Deze Tools waren voorheen al in het spel aanwezig, maar als Item. De verandering zit hem in het effect op acties die op Items gericht zijn… die werken dus niet meer op de Tools.
 • Pokemon EX kom je nu tegen als Basic, maar ook als Stage 1 en Stage 2. Het zijn sterke varianten, die je gewoon mag spelen als iedere andere Basic of Stage-kaart. Dat houdt in dat je – als je een Stage-EX kaart hebt, eerst de hele evolutie moet doorlopen voor je deze krachtige Pokémon kunt inzetten. Weet je tegenstander een EX te verslaan, dan mag hij twee prijskaarten pakken.
 • Bijzondere varianten hierop zijn de Tera EX-kaarten. Deze bijzondere EX-kaarten brengen weer een nieuw element in het spel. De Terastalized Pokémon kunnen namelijk van een verrassend type zijn, waardoor ze andere zwaktes en aanvallen hebben dan hun normale tegenhangers.

Ga direct naar Pokemon TCG Scarlet / Violet op BOL.com.

Recensie over Pokemon TCG Scarlet / Violet

CooleSuggesties topper

De Pokemon TCG Scarlet & Violet-uitbreiding is een fraaie stap in Paldea, waarmee de negende generatie Pokemon-TCG Gameplay wordt ingeluid. De nieuwe regels brengen weer wat evenwicht in het spel. De EX-kaarten voelen natuurlijk en evenwichtig aan. Bovendien is het ook wel prettig om even te spelen zonder de bombastische dynamiek van V-, VMAX- en VSTAR. De vormgeving van de kaarten is modern en fris, waarbij je veel meer (reversed) holokaarten tegenkomt dan voorheen (en nee, ik ben geen fan van reversed… zo slecht leesbaar!). Je kunt dus makkelijker een supertof deck samenstellen van toffe kaarten. In de eerste sets is een aanzet gemaakt om alle Pokémon van Paldea een plekje te geven in het spel, maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. Gotta catch ‘em all!

Score: 9


Informatie

Titel: Pokemon TCG Scarlet / Violet
Uitgever: Pokemon
Genre: kaartspel
Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2 tot 2 spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 55 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.