logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX, Nintendo Switch


Pokémon is al sinds jaar en dag populair. Het was een geweldige zet van Nintendo om het destijds te omarmen en het tot de game te vormen die het (nog steeds) is. Zo nu en dan komt er een spin-off van de succesvolle verzamelgame: karakters uit de serie maken hun opwachting in andere titels, Pikachu heeft al een paar games op zijn naam staan… en binnen de wereld van Pokémon zelf ontstaan ook de wonderlijkste avonturen, zoals Pokemon Mystery Dungeon. Daarvan is de eerste game in 2006 op de markt gebracht, met de nodige verwondering en kritiek vandien (want, zo weten we, klagers zijn er altijd). Nu, 15 jaar later, komt er een nieuwe variant op de mysterieuze ontdekkingstocht: Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX voor de Nintendo Switch is een feit!

Het verhaal van Pokémon Mystery Dungeon

Het verhaal van Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team is ongewijzigd: jij wordt als speler op een dag wakker… als Pokémon. Voor sommigen een ware droom, voor anderen een echte nachtmerrie. Kies maar. Welke pokémon? Dat wordt bepaald aan de hand van een kleine persoonlijkheidsquiz, voorafgaand aan het spel. Al snel maakt jie nieuwe Pokémonvrienden en ga je samen op pad om anderen te redden. Waarom? Om dwaze Pokémon te redden die zich hebben gewaagd in gevaarlijke kerkers, natuurlijk! Toegegeven, het verhaal is niet helemaal geloofwaardig, maar zie het als een bizarre droom (of nachtmerrie, afhankelijk van wat je in de eerste vraag qua gevoelens opriepen).

Update

Nu zou je kunnen denken dat Mystery Dungeon DX gewoon een reboot is van de vorige game, maar niets is minder waar. Nou ja – het begin zal je misschien herkenbaar overkomen, maar het spel heeft wel degelijk een flinke update gekregen. Dat zie je ook al meteen, want de pixelachtige stijl van de Gameboy Advanced is ver verstopt in een schilderachtige stijl die veel aangenamer is op het oog. De vernieuwde reddingsbasis die je halverwege het spel krijgt, is gewoon geweldig, maar jammer genoeg doet de intens, intens vrolijke soundtrack de spannendste momenten volledig teniet. Erg jammer! Aan de andere kant is dat wel de boodschap van het spel. Wat er ook gebeurt: aak er het beste van!

Dungeon Crawlen

Dit had je niet verwacht, maar dungeon crawlen – het doorzoeken van kerkers en grotten – is het belangrijkste onderdeel van Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX. Daarbij krijg je heel wat uitdagingen voor de kiezen, met een mooie variatie aan Pokémon en een indrukwekkende verscheidenheid aan stijlen, die stuk voor stuk sfeervol zijn uitgewerkt. Elke Pokémon die je tegenkomt kan tot vier aanvallen leren, net als in de originele serie. Hoe deze bewegingen werken, wordt bepaald door de op tegels gebaseerde lay-outs – Water Pulse beslaat bijvoorbeeld vier tegels, terwijl Aqua Tail alleen aanvallen kan uitvoeren op vijanden die direct naast je staan. Bewegingen zoals Brick Break werken niet om hoeken, maar afstandsbewegingen zoals Water Gun en Razor Leaf kunnen dat wel – het is onduidelijk of ze om hen heen buigen of er gewoon overheen gaan, maar je kunt het wel toepassen in je strategie. Twijfel je over de beste zet? Met een druk op de A-knop wordt die voor je gemaakt.

Turn based

Maar let wel: Pokémon Mystery Dungeon DX is een turn-based strategiespel. Je moet dus goed plannen wat en hoe je de bewegingen inzet. Gewoon lopen vormt al een hele beurt. Het is net een bordspel, waarbij je één veld kunt verplaatsen, een item kunt gebruiken of een aanval kunt starten. En aangezien je tussen de drie en acht leden in je team kunt hebben, moet je rekening houden met al je teamleden. Het kan voor problemen zorgen, maar omdat je meerdere levens hebt, wordt het nooit té moeilijk. Het resultaat is dat gevechten zowel intuïtief als boeiend zijn, en het op tegels gebaseerde onderdeel voegt een mooie nuance toe aan de vertrouwde viervoudige, elementaire effectiviteitsformule die we in de loop der jaren zijn gaan leren kennen en waarderen. Het vervelende is bovendien dat geen enkele Pokémon een health bar heeft. Je weet dus niet hoe veel leven je tegenstander nog heeft… hoewel je na verloop van tijd wel kan inschatten in hoeveel zetten je een bepaalde pokémon uitschakelt. Ben je zelf verslagen? Dan verlies je al je geld en items. Zorg dus dat je telkens gebruikmaakt van de checkpoints, die je in de kerkers tegenkomt!

Ga direct naar Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX op BOL.com.


Recensie over Pokemon Mystery Dungeon: Rescue Team DX

Of je de oude titel nu kent of niet: Mystery Dungeon voor de Nintendo Switch is een leuke game voor alle Pokémonfans. Het heeft een uniek turn-based gevechtsysteem die de Pokémonformule goed gebruikt. Daarbij krijgen de schepseltjes een uniek karakter mee, dat het spel echt tot leven brengt. De styling is goed, de muziek tamelijk irritant. Op den duur kán het spel wat repetitief worden, maar dat is inherent aan dungeon crawlers. Het ligt er ook een beetje aan hoe intensief je dit spel speelt!

Score: 8


Info

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX, Nintendo
Nintendo Switch, rpg.
Prijs: 49.99 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.