logo-liggend-wit-donkerblauw

Game review: Pokémon Legends: Arceus


Pokemon Legends: Arceus is een unieke Pokémongame die de hele franchise een frisse wild durft te geven. Het zet namelijk een open wereld neer die jij als jonge avonturier kunt ontdekken in jouw zoektocht om alle Pokémon te bemachtigen. Maar: was dat wel een goede zet?

Sinnoh was eerst Hisui

De naam van de game zegt het al: je gaat in op de legende van Pokémon en neemt daarom een flinke sprong terug in de tijd. Je duikt in de wereld van Hisui, dat later pas zal worden hernoemd tot de bekende regio Sinnoh. Op Hisui is eigenlijk maar één grote nederzetting, dat tevens het knooppunt zal zijn voor al jouw avonturen: Jubilife Village. Vanuit daar onderneem je expedities en krijg je opdrachten van de bewoners om hen te helpen en nieuwe Pokémon te ontdekken. Langzaam maar zeker zal het dorpje groter en indrukwekkender worden. Het groeit met je mee!

De eerste Pokedex

Hier maakt het verhaal wel een vreemde sprong. Oudgedienden van de franchise kennen namelijk het grote verhaal van de Pokémonprofessor die een briljant apparaatje heeft uitgevonden om alle Pokémon in op te slaan: de Pokédex… Nou, het lijkt erop dat die al bestond, want Galaxy Team’s Survey Corp heeft namelijk ook al zo’n apparaat. Daarmee krijg je eigenlijk drie basistaken, die door het hele spel actief zijn. Pokémon ontdekken, ze vangen en het voltooien van een Pokedex-invoer door onderzoekstaken te voltooien. Dat laatste doe je bijvoorbeeld door een Pokémon te observeren die een bepaalde beweging gebruikt, te verslaan of het te laten evolueren. Bijzonder is ook de manier van Pokémon vangen. Je kunt ze namelijk sluipend benaderen en een Pokeball gooien. Als je geluk hebt, kun je ze vangen zonder tegen ze te hoeven vechten! Goed sluipen en nog beter mikken is het devies. Word je toch ontdekt? Dan zullen schuchtere Pokémon vluchten en agressievere Pokémon in de aanval gaan…

Verhaallijn

Het is best bijzonder om te ontdekken dat die Pokédex nu een heel centrale rol speelt in Pokemon Legends: Arceus. Waar het bij eerdere games draaide om het verslaan van de verschillende gymleaders, wordt die lat nu veel lager gelegd. Om het spel meer aan te kleden krijg je overigens wel nog genoeg andere missies in handen, zodat je ook een concreet doel hebt om de wereld van Hisui te ontdekken en te verkennen. Zo struin je door de verschillende omgevingen van Hisui, waarbij je de dag- en nachtcycli verkent om te zien welke Pokemon er vervolgens opduikt om te worden gevangen.

Echte gevechten

Het meest toffe aan Pokémon Legends: Arceus zijn wel de gevechten, die veel echter aanvoelen. Vooral omdat de Pokémon zich in schaal tegenover elkaar komen te staan, in de omgeving waarin je op dat moment ook echt bent. De omgevingen zijn veel interactiever en hebben direct of indirect hun effecten op het gevecht. Het is echter, in plaats van twee icoontjes die af en toe heen-en-weer bewegen als ze een actie uitvoeren of geraakt worden. Je zult je Pokémon ook gebruiken om bouwmaterialen te verzamelen door rotsen te breken of bomen te schudden, die kunnen worden gebruikt om items te maken die ze gezond houden of nieuwe Pokémon te vangen. Gaandeweg zul je nieuwe vaardigheden en Pokémon ontdekken die je nieuwe gebieden zullen openen – maar dat kende je vast wel van eerdere games.

Trainen

De manier waarop je met jouw party omgaat, heeft ook zijn effecten op de manier waarop zij zich gedragen in de strijd. Zo kun je de verschillende aanvallen trainen: als je een bepaalde move vaak genoeg hebt gedaan, kun je ze gebruiken als Agile of Strong Style-vorm, wat het effect van de aanval beïnvloed. Zo kun je met de Agile Style twee bewegingen aan elkaar koppelen, terwijl Strong Style krachtiger is. Ook die aanvallen hebben zo hun zwaktes, want waar de Agile wat zwakker is, wordt hij wel voor de Strong Style uitgevoerd! Zelfs de evoluties gebeuren op het moment dat Pokémon genoeg ervaring hebben verzameld, niet meer wanneer ze een bepaald level hebben bereikt. Het spel geeft aan dat een Pokémon kan evolueren, waarbij jij bepaald wanneer dat gebeurt.

Upgrade gewenst

Ben je al enthousiast na het lezen van bovenstaande tekst? Jammer genoeg hebben we ook ruimte voor verbetering ontdekt… de graphics! Texturen worden veel te laat ingeladen, details komen pas in beeld als jouw personage zijn vergrootglas tevoorschijn haalt (bij wijze van spreken…). Zelfs personages die je een missie kunnen geven, verschijnen pas als je in de buurt komt! Je hebt dus nog altijd maar de directe omgeving van je personage dat in beeld is en waarmee je direct kunt handelen. Niet alleen je omgeving, maar ook je Pokémon verschijnen ineens in jouw buurt. Dat is natuurlijk minder hinderlijk in de handheld modus, maar op een groot scherm valt het echt op.


Ga direct naar Pokémon Legends: Arceus op BOL.com.

Recensie over Pokémon Legends: Arceus

CooleSuggesties topper

Laat je niet tegenhouden door de visuele prestaties. De game zelf is zeker al de moeite waard! De nieuwe elementen voor het vechten en evolueren werken echt heel prettig en het feit dat de druk ontbreekt van de verschillende gyms, maakt het wat mij betreft alleen maar leuker. Je krijgt meer vrijheid, meer inbreng en meer ontdekkingsdrang dan bij alle andere Pokémongames die zijn verschenen. Legends: Arceus legt de lat goed neer voor komende generaties, en ik ben benieuwd waar dit naar zal leiden. Het is een echte must-have voor Pokémonfans, omdat je ze op een heel andere manier gaat benaderen. Letterlijk!

Score: 9


Info

Pokémon Legends: Arceus
Uitgever: Nintendo
Getest op: Nintendo Switch
Genre: rpg
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Bijzondere Pokémon in de Hisui regio

Wyrdeer
Category: Big Horn Pokémon 
Height: 1,8 m
Weight: 95,1 kg
Type: Normal/Psychic

In de regio Hisui kan Stantler evolueren tot Wyrdeer. Met de zwarte bollen aan de onderkant van zijn gewei kan deze Pokémon psychische energie opwekken en afgeven die krachtig genoeg is om ruimte te vervormen.

Basculegion 
Category: Big Fish Pokémon
Height: 3 m
Weight: 110 kg
Type: Water/Ghost

Basculin in de regio Hisui evolueren tot Basculegion wanneer ze bezeten zijn van de zielen van andere Basculin uit hun school die de barre tocht stroomopwaarts niet aankonden. Hun voortstuwingsvermogen wordt versterkt door de zielen waarvan ze bezeten zijn, zodat ze maar kunnen blijven zwemmen.

Hisuian Braviary
Category: Battle Cry Pokémon
Height: 1,7 m
Weight: 43,4 kg
Type: Psychic/Flying

Wanneer Rufflet in de regio Hisui evolueren, worden ze Hisuian Braviary. Hisuian Braviary kunnen hun angstaanjagende gekrijs doordrenken met psychische kracht en zo krachtige schokgolven opwekken. Met hun psychische kracht kunnen ze ook hun zesde zintuig scherper maken, waardoor ze in een trance raken die hun fysieke vermogens versterkt.

Hisuian Growlithe
Category: Scout Pokémon
Height: 0,8 m
Weight: 22,7 kg
Type: Fire/Rock

Dit is Growlithe zoals hij in de regio Hisui voorkomt. Hisuian Growlithe heeft een langere en dikkere vacht dan de eerder ontdekte vorm van Growlithe. Ze zijn zeer waakzaam en waken naar verluidt in paren over hun territorium.

Hisuian Voltorb

Een opvallende gelijkenis met Poké Balls in Hisui​
Deze mysterieuze Pokémon heeft een glimmend, bolvormig lichaam. Met die houtnerfachtige make-up op zijn lichaam en het gat boven op zijn hoofd lijkt hij erg op de Poké Balls uit de regio Hisui.​ Hisuian Voltorb blijkt vol te zitten met ontelbare zaadjes. Van tijd tot tijd spuit hij deze zaadjes uit het gat in zijn hoofd naar buiten. Niemand weet echter precies hoe het er in het lichaam van deze Pokémon uitziet, want in het gat is het pikkedonker.
 
Category: Sphere Pokémon
Type: Electric/Grass
Height: 0,5 m
Weight: 13 kg
 
Ogenblikkelijke elektrische ontladingen

Deze Pokémon is altijd goedgehumeurd en heeft een vriendelijk karakter. Hij kan echter ineens de opslagen elektriciteit afgeven en hij bezorgt mensen en Pokémon in zijn buurt regelmatig een schok. Zelfs de kleinste provocatie kan deze Pokémon al van zijn stuk brengen. In menselijke nederzettingen wordt Hisuian Voltorb daarom als een lastpost ervaren. Er gaan dan ook verhalen rond dat mensen tijdelijk het gat op het hoofd van Hisuian Voltorb dichtstoppen en hem uit hun nederzettingen wegjagen​ 

Ga direct naar Pokemon Legends: Arceus op BOL.com.

Games koop je online bij:

Darkrai

Deze Pokémon is naar verluidt ’s nachts bij nieuwe maan actief en kan mensen in slaap brengen en hen nachtmerries bezorgen.

Category: Pitch-Black Pokémon
Type: Dark
Height: 1,5 m
Weight: 50,5 kg

De twee clans van de regio Hisui: de Diamond Clan en de Pearl Clan

Behalve het Galaxy-expeditieteam bevinden er zich nog twee andere groepen in de regio Hisui: de Diamond Clan en de Pearl Clan.

De mensen van de Diamond Clan geven vaak aan dat het belangrijk is om het heden te koesteren en met je bondgenoten in het hier en nu te leven. Daartegenover staan de leden van de Pearl Clan, die regelmatig benadrukken hoe belangrijk het is om het uitgestrekte, weidse gebied te waarderen dat met anderen gedeeld wordt.​

Hoewel de Diamond Clan en de Pearl Clan het over veel van hun overtuigingen oneens zijn, blijken ze desondanks veel overeenkomsten te hebben. Beide clans dragen kleding die moet lijken op bepaalde Pokémon. En beide betuigen hun respect aan speciale Pokémon die ze ‘lord’ en ‘lady’ of in het algemeen ‘edele Pokémon’ noemen. Daarnaast hebben beide clans bewakers die deze speciale Pokémon dienen.

De jonge leiders van de Diamond Clan en de Pearl Clan

Adaman

Adaman fungeert als leider van de Diamond Clan en heeft Leafeon als zijn partner-Pokémon. Deze durfal heeft een hekel aan tijdverspilling en wil zo snel mogelijk vooruit, zonder dat hij zich al te druk maakt over bijzonderheden.

Merchandise koop je bij:

Irida

Irida fungeert als leider van de Pearl Clan en heeft Glaceon als haar partner-Pokémon.​
Als leider vindt ze het belangrijk om de uitgestrekte regio Hisui onverschrokken tegemoet te treden. Hoewel ze mensen bij de eerste ontmoeting met wantrouwen bejegent, winnen spelers langzaam haar vertrouwen dankzij de hulp die ze bieden bij het intomen van de edele Pokémon.

Ga direct naar Pokemon Legends – Arceus – Switch op BOL.com.

De handelaren van het Ginkgo-gilde

In de regio Hisui is ook een groep handelaren actief die bekendstaat als het Ginkgo-gilde. De leden van het Ginkgo-gilde komen niet uit de regio Hisui. Ze trekken van de ene naar de andere locatie in de regio om hun handelswaar te verkopen.

Voeg de Mythical Pokémon Darkrai toe aan jouw team in Pokémon Legends: Arceus

Spelers met spelgegevens van Pokémon Brilliant Diamond of Pokémon Shining Pearl kunnen in Pokémon Legends: Arceus een onderzoeksmissie aanvaarden waarbij ze de Mythical Pokémon Darkrai zullen ontmoeten. Daarnaast kunnen ze de moderne Team Galactic-set aanvragen.[2]

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.