logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Pokemon Battle Academy


Er zijn miljoenen fans van Pokémon. Veel daarvan sparen vol overgave de Pokémon kaarten, die horen bij het Pokemon TCG. Ik heb echter gemerkt dat ontzettend veel kinderen niet weten hoe het kaartspel werkt. Ze sparen de kaarten, maar doen er verder niets mee. Zonde! Daar moet verandering in komen. En dat kan, met de Pokémon Battle Academy. Let wel: net als de Pokemonkaarten is ook het spel in het Engels uitgewerkt. Daar moet je wel even voor gaan zitten. Met die Engelse regels heb je het spel echter in een mum van tijd onder de knie.

Speelbord

Het unieke element aan de Pokémon Battle Academy is wel het speelbord, die je voor een groot deel door het spel zal leiden zodra je eenmaal de regels onder de knie hebt. Veel mensen zullen denken: hey: die indeling van het speelbord krijg je ook bij een standaard Deck. Ja, dat klopt. Bij iedere deck krijg je een soort miniposter met locaties waar je kaarten kunt leggen, waar je prijskaarten moeten liggen en wat je bench is. Ikzelf vind die ‘postertjes’ eigenlijk helemaal niet fijn. Aan de ene kant leg je kaarten op een strak gevouwen en weer uitgevouwen vel, wat al niet heel stevig ligt. Daarnaast zijn de graphics op die speelmatten geweldig, maar tijdens het spelen is dat ook niet altijd prettig. Het leidt behoorlijk af. Het speelbord in dit bordspel is clean en helder, lichtgroen met alle vakken die je nodig hebt. Ze verschuiven niet, je kunt de kaarten er makkelijk afpakken… heerlijk!

Stap voor stap

Jaren geleden (dan heb ik het over een jaartje of 20 geleden) ontdekte ik de Pokemon trading cards in een groot warenhuis (nou ja – de V&D 🙂 ). Ik kocht toen de starter kit, met twee kleine doosjes Pokémonkaarten en een compacte handleiding die je stap voor stap door je eerste strijd leidde. Datzelfde zie ik nu voor me (oh, die nostalgie!) maar dan in het groot en fraaier uitgewerkt. In de doos van de Pokemon Battle Academy zitten namelijk drie complete decks, voor Charizard, Pikachu en Mewtoo. Je vind evenzoveel handleidingen in de doos. De handleidingen voor Charizard en Pikachu zijn de varianten waar je mee moet beginnen. Die leiden je namelijk stap voor stap door het eerste deel van het gevecht, zodat je kunt wennen aan de regels en de manier van spelen. Na een aantal beurten wordt je losgelaten en mag je de strijd verder afmaken op eigen kracht. Succes!

Doorstomen naar de gevorderden

Heb je jouw eerste strijd gestreden en denk je dat je alle regels wel beheerst? Dan is het tijd om door te stappen naar wat lastigere regels. Mewtoo is de deck voor gevorderden in dit spel. Bij dit deck zit ook een uitgebreidere handleiding, met alle regels nog eens stap voor stap toegelicht. In het basisspel heb je al kennisgemaakt met de pokémonkaarten, hun aanvallen en zaken als energiekaarten, trainerkaarten en boosterkaarten. Nnu komen er echter ook andere elementen om de hoek kijken, zoals verlamming, verwarring en andere vervelende effecten. Effecten die je behoorlijk kunnen storen, kan ik je vertellen! Houd echter de handleiding goed bij de hand, want je hebt nog niet álle regels voorbij zien komen tijdens dat eerste potje. Ken je alle regels? Dan kun je met iedere deck gebruikmaken van het speelbord, de meegeleverde damage coins en de enorme flip coin!

Ga direct naar Pokemon Battle Academy op BOL.com.


Recensie over Pokemon Battle Academy

De Pokemon Battle Academy is een heel prettig startpunt om de regels van Pokemon TCG te leren kennen. De luxe uitvoering van het speelbord, de damage coins en de fikse flip coin is een mooie aanvulling op het spel, ook als je al bekend bent met de speelwijze. De decks zijn leuk, de drie GX-kaarten vormen natuurlijk een geweldige aanvulling op je bestaande decks. Ik mist wel de mogelijkheid om nieuwe decks toe te voegen in de doos. Het zou echt briljant zijn als je deze doos tevens kunt gebruiken om je bestaande kaarten/decks te bewaren. One box to rule them all!

Score: 8


Informatie

, Asmodee
Genre: strategie, Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 2 spelers. Leeftijd: vanaf 6 jaar. Prijs: 24.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.