logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Poëzie voor jongeren

Poëzie en gedichten – het klinkt altijd een beetje vreemd in de oren als jongeren daar over praten. Maar: waarom niet? Taal is geweldig, je kunt er zo’n leuke dingen mee doen! Onlangs verschenen twee leuke boeken over poëzie die je gewoon gelezen moet hebben.


Recensie over Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt – Gedichten waar je wat aan hebt

Het boek Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt is een verzameling van gedichten die nog wel eens nuttig kunnen zijn. De schrijvers geven advies voor veel verschillende soorten dingen: wat je moet doen als de trein vertraging heeft, als je je naam niet mooi vind of als je geen lievelingsdier hebt. Handig dus, zo’n boek. Soms zijn het ook wel verassende vragen met daarop natuurlijk een verassend antwoord. Je
komt bijvoorbeeld niet elke dag een nijlpaard op je pad tegen die probeert je te laten struikelen.

In dit boek staan echt gedichten van alle soorten en maten.
Je hebt gedichten met veel humor, maar ook weer wat serieuzere en dat maakt het
interessant om te blijven lezen. Het vermaakt je echt! Als ik zelf probeer te
dichten en als ik dan dit soort boeken ga lezen denk ik echt: wat kunnen zij
dit goed!

Score: 8


Ga direct naar Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt op BOL.com.


Recensie over Poezie hardop

CooleSuggesties topper

De gedichtenbundel Poezie Hardop is echt leerzaam. Je leert allemaal verschillende dichtsoorten kennen. Elfjes, sonnetten en nog veel meer. Ik vind het heel mooi dat Hans en Monique, de schrijvers, de lezers laten leren aan de hand van voorbeelden. Ze leggen iets uit en dan geven ze een voorbeeld uit andere dichtbundels of boeken. Het is ook gewoon leuk om te lezen, want al die gedichten zijn stuk voor stuk prachtig. En anders. Die variatie spoort denk ik ook wel aan om te lezen. Je leert zoveel verschillende dingen!

Je verwacht het niet, maar er staan veel tekeningen in zo’n boek. Dat maakt ook een beetje de sfeer denk ik. Als er een beetje een somber gedicht is er een donker of verdrietig plaatje. Maar bij vrolijke of enthousiaste gedichten staat een vrolijke of enthousiaste illustratie.

Als je een beetje door de titels van de hoofdstukken van Poezie Hardop kijkt, dan snap je meestal in de eerste instantie niet waar het over zal gaan. Het zijn namelijk een beetje rare titels. Maar het word dan ook helemaal uitgelegd in het hoofdstuk zelf. Ik denk dat dit een beetje een grappig of raar tintje geeft aan dit boek. Ik bedoel dit niet slecht ofzo, ik vind het wel leuk. Maar ja, dit boek in het algemeen: zeker een aanrader!

Score: 10


Ga direct naar Poezie hardop op BOL.com.

Geschreven door Tim

Tim is 15 jaar oud en zit in VWO 4. Hij houdt van sporten, tekenen en taal. Logisch dat lezen en schrijven ook daarbinnen past. Natuurlijk is Tim ook een gamer – maar niet de hele dag. Er moet immers ook genoeg tijd zijn om te eten en koffie te drinken! Het liefst zelfgemaakte, van vers gemalen bonen.