logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: PocketBook Touch HD 3 ereader


Als het aankomt op lezen, zijn er heel wat voorstanders van ereaders. En heel veel voorstanders van ‘ouderwetse’ boeken. Eerlijk gezegd kan ik me in beide groepen perfect vinden, hoewel ik nog altijd de voorkeur heb voor ouderwetse boeken. Onlangs ontvingen we de PocketBook Touch HD 3 voor een review – en gingen er helemaal op los.

Concurrenten

Nu is het bijzonder lastig om door de bomen het bos te zien. Grofweg zijn er eigenlijk drie deelnemers op de ebookmarkt die je kunt meenemen in je overweging: Kindle, Kobo en Pocketbook. De eerste twee zijn heel nauw verbonden met hun eigen (abonnements)platformen, waardoor je in een soort schulp wordt opgeslokt. PocketBook is vrij van dit alles. Het is een ereader waar je welke e-books dan ook op kunt lezen. En dat is ook wel fijn, kan ik je vertellen!

Elektronische inkt

Net als alle andere ereaders beschikt ook de PocketBook Touch HD 3 over een kwalitatief goed e-ink scherm. Dat is een afkorting voor elektronische inkt. Heel simpel: het scherm bestaat uit celletjes die zwart of wit kunnen worden. Een klein stroompje laat ze veranderen. Daarna staat het stroompje weer uit. Zo heb je een paar voordelen in je hand. Ten eerste gaat een accu bizar lang mee. Waar je een tablet dagelijks aan de lader moet hangen, zul je dat bij een veelgebruikte ereader misschien maar eens per maand hoeven doen. Het scherm is bovendien een stuk rustiger voor je ogen, omdat het niet – of heel subtiel, afhankelijk van je instellingen – licht geeft. Dat maakt het lezen ontzettend comfortabel. Als kers op de taart kun je de lettertypes aanpassen. Een groter lettertype? Geen enkel probleem! Met of zonder schreef? Geef het maar aan. Op die manier kun je een heel persoonlijk leesprofiel maken, dat bij jou smaak en comfortwensen past.

Comfortabel

De PocketBook Touch HD 3 ligt prettig in de hand – dat moet ik e-readers zeker toegeven. Ze zijn licht (in dit geval: 155 gram) en het apparaat is slechts 8mm dun, ruim 16cm lang en bijna 11 cm breed. Formaatje pocketboek dus, maar wel eentje met maar zo’n 50 pagina’s. En dat geldt voor ieder boek, hoeveel pagina’s je ebook ook telt! En als je weet dat je hier honderden boeken op kwijt kunt, kun je berekenen dat je een mooie bibliotheek in je binnenzak kunt meedragen! Het scherm is aanraakgevoelig, maar kan ook bediend worden met de speciale knoppen aan de onderkant van het apparaat. Als bonus is deze e-reader waterdicht afgewerkt volgens de IPX7-norm, waardoor hij een flinke tijd onder water kan blijven. Je kunt hem dus zorgeloos gebruiken in bad of op je luchtbedje in het zwembad.

Apps en opladen

E-books zet je eenvoudigweg via de meegeleverde micro-USB kabel op je e-reader. Dat geldt overigens ook voor audiobooks. Deze reader is namelijk voorzien van een 3,5mm audio-uitgang, zodat je mp3’s kunt beluisteren. Daarnaast kun je browsen op het internet (hoewel je dat dan weer beter op een tablet kunt doen voor de plaatjes en multimedia-elementen) en kun je contact maken met een app store voor PocketBook, waarmee je spelletjes en apps kunt downloaden en installeren. Een erg leuke aanvulling! Minpuntje is de reactiesnelheid van de ereader. Wanneer je gebruik wilt maken van de menu’s in deze e-reader, is er een merkbare vertraging tussen het activeren van het menu en het tonen van een nieuw scherm. Dat levert soms wat ongeduldige acties op, met nog meer vertraging als gevolg (door het maken van verkeerde keuzes).

Welke bestanden kun je gebruiken op de PocketBook Touch HD 3

  • Bestandsindeling tekst: DOC, DOCX, FB2, HTML, MobiPocket, PDF, PRC, RTF, TXT, ePub
  • Bestandsindeling foto’s BMP, JPEG, PNG, TIFF
  • Ondersteunde beveiligde bestandsformaten Adobe DRM
  • Bestandsindeling audio: mp3

Ga direct naar PocketBook Touch HD 3 op BOL.com.


Recensie over PocketBook Touch HD 3

De PocketBook Touch is een allroud ereader die van alle gemakken is voorzien. Het heeft een heel rustig scherm, je kunt het beeld volledig naar wens instellen en hij is bovendien lekker lichtgewicht. Hij onderscheidt zich eigenlijk door niet gekoppeld te zijn aan bijvoorbeeld de Amazon of BOL.com ebookstore. Het enige nadeel vond ik dat het scherm wat diep in de behuizing lag. Toegegeven: het biedt meteen een goede bescherming, maar voor het bedienen van het touchscreen vond ik het niet zo prettig. Daarbij heeft deze e-reader een merkbare vertraging in het menu, wat soms zorgt voor foutieve keuzes in het menu.

Score: 8


Informatie

PocketBook Touch HD 3, Pocketbook
Meer weten?
Prijs: 170 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.