logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Jaag spoken de stuipen op het lijf met Playmobil Ghostbusters


Sommige speelgoedlijnen zijn wat lastig te plaatsen – vooral speelgoed die een link leggen naar een ver, ver verleden, waar kinderen misschien niet zo veel band mee hebben. Zo was ik in eerste instantie laaiend enthousiast over de nieuwe Playmobil-serie over Ghostbusters. De speelgoedlijn is gebaseerd op de eerste Ghostbusters-film, gemaakt in 1984. Daarin gaan vier dappere mannen, Dr. Peter Venkman, Dr. Raymond Stantz, Dr. Egon Spengler en Winston Zeddmore op jacht naar spoken.

Dilemma’s

Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Eerst moesten ze bewijzen dat spoken überhaupt bestaan en dat ze gevangen kunnen worden. Met een oude lijkwagen als voertuig en een vervallen brandweerkazerne als basis voeren de vier mannen met hun assistente experimenten uit en worden ze al snel veelgevraagde spokenjagers. Het probleem is alleen: mijn kinderen kennen die film helemaal niet! (tip: de animatieserie The Real Ghostbusters staat op Netflix). Dat zorgde in het begin wel even voor een kleine generatiekloof. Een momentje dat ik me toch wel oud voelde, eerlijk gezegd.

Gave sets

Persoonlijk was ik meteen weg van de sets. Ze stonden in een mum van tijd in elkaar, met Rianne als semi-professionele stickeraar voor de finishing touches op de sets. Zo bouwden we de Ecto-1 wagen (9220) in elkaar, met alle coole details, slangen en containers, zetten we de originele kazerne (9219) in elkaar met alle accessoires die er bij horen en mochten we zelfs de belangrijkste set (9223) uit de eerste film (waarin Dana met twee Terror Dogs van de Grote Zhuul probeert om de aarde te veroveren) en een set met Spengler en twee spoken (9224). Uiteraard hebben onze Playmobil Ghostbusters de originele pakken aan, een proton-pack op hun rug en een spokenval om de geesten te vangen.

Spelen maar

Voor ik ging uitleggen hoe alles helemaal in elkaar stak heb ik de jongens er mee laten spelen. Ze gingen er meteen mee aan de slag, alle hulpmiddelen en accessoires werden eigenlijk direct herkend en gebruikt in hun spel – behalve de oude apparatuur in de kazerne – die onderzoeksapparatuur bleek toch wel wat vreemd te zijn voor ze. En natuurlijk speelde ik mee – zo’n kans moet je niet laten liggen. Lekker crossen met de Ecto-1, met de ingebouwde sirenes en zwaailichten aan, speurend naar de verstopte spoken en geesten. De slijmvlekken verraadde een beetje waar ze zich schuilhielden. Snel de wagen uit, photongeweren in de aanslag. Schiet ze, vang ze en breng ze naar de kazerne, om ze daar op de sluiten in de kluis!

Nog echter

Tijd om het spel een stapje verder te brengen. Helaas heb ik de eerste film van Ghostbusters niet in mijn verzameling, maar dankzij de animatieserie krijgen ze toch een beter beeld van de verschillende personages, de vriendschappelijke Slimer en de functie van de verschillende apparaten in de zet. De PKE-meters bijvoorbeeld werden eerst gebruikt als een soort smartphone/tablet-achtig apparaat, de printer als een kook-eiland. Dankzij het zien van de ‘echte bron’ wordt alles nog echter en leven de Ghostbusters weer helemaal op.

Informatie

Ghostbusters speelsets, Playmobil
Klik hier voor de website
Prijs: vanaf 9.99 euro.


Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.