logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Plantronics BackBeat FIT 3100


Plantronics staat bekend vanwege zijn geweldige draadloze koptelefoons voor kantooromgevingen. Je zou daarom denken dat het maken van een set echte draadloze oordopjes niet zo’n heel groot probleem zou zijn. Helaas is het lastiger dan je zou denken. Echte draadloze dopjes hebben namelijk weinig speling als het aankomt op pasvorm en comfort. Daarbij moeten makers ook nog letten op de bouwkwaliteit en de geluidskwaliteit.

Sportief setje

De Plantronics BackBeat Fit 3100 is ontworpen met sporters in gedachten. In de zoektocht naar een set oordopjes die bijna niet kunnen uitvallen hebben ze wat concessies gemaakt in de geluidskwaliteit – en dat is wel heel erg jammer. Aan de andere kant heeft Plantronics met de BackBeat Fit 3100 wel een geweldige set dopjes voor sporters op de markt gebracht. De oordopjes gebruiken oorhaakjes om op hun plek te blijven, in combinatie met in-ear dopjes in slechts één maat. En dat blijkt ook genoeg: de dopjes zijn zo flexibel dat ze bij de meeste mensen perfect zullen passen. Alles zit al in elkaar, niets is uitwisselbaar. Dat betekend dat de dopjes passen… of niet. Je kunt niet variëren of wisselen. De dopjes zijn goed afgedicht tegen zweet en water, wat inhoudt dat ze bestand zijn tegen wat afzien in de sportschool… of daarbuiten.

Opladen

De opbergcassette is aan de forse kant voor deze dopjes, maar dat is geen uitzondering. We vonden de ritssluiting erg prettig, zo klapt het doosje niet onbedoeld open. Het plaatsen en verwijderen van de dopjes had soepeler gemogen. De kleine knop met led-lampjes geeft aan hoe vaak je de dopjes nog kunt opladen (in een volledig opgeladen cassette kun je de oordopjes twee keer opladen. In een klein zakje vind je een ontzettend korte micro-USB kabel, waarmee je de oplaadcassette opnieuw van energie kunt voorzien.

Verbinding

De verbinding tussen je BackBeat Fit 3100 en je smartphone of tablet is dankzij de Bluetooth connectiviteit zo gemaakt. Daarbij maakt de set ook snel een goede verbinding, die bij ons niet is uitgevallen. Het is slim om de gratis BackBeat app op je smartphone te installeren. Niet vanwege de coole equalizerinstellingen (die zijn er namelijk niet), maar je kunt wel aangeven hoe je de dopjes wil bedienen. Op de buitenkant van de dopjes zit namelijk een fysieke knop. De ene dient als Afspelen/Pauzeren, de andere voor het volume. Je kunt er echter ook eentje instellen voor Siri of Google Assistent, een timer of stopwatch laten triggeren of koppelen aan een playlist op Spotify of Apple Music. Graaf je verder in de instellinge, dan vind je nog wat andere coole features: zo ondersteund de 3100 HD Voice – mits je smartphone die functie ook heeft. Ook kun je de resterende luistertijd en het batterijpercentage zien in de app.

Prestaties van de BackBeat FIT 3100

De BackBeat Fit 3100 is ontworpen om omgevingsgeluid door te laten. Hardlopers en sporters willen namelijk iets van hun omgeving meekrijgen als ze op de weg zitten. Veiligheid voor alles! Dat wordt mede beperkt door de dopjes zelf: je kunt geen grotere of kleinere dopjes op de koptelefoon schuiven voor een betere pasvorm. Het positieve nieuws is dat de omgeving te horen is. Aan de andere kant lever je wel in op geluidskwaliteit. De lage noten missen de imposante basgeluiden, waardoor hip hop of bepaalde genres popmuziek vlakker klinken. Heb je muziek die minder steunt op de bas, dan is er ook minder aan de hand. Het is een kwestie van kiezen tussen functie, veiligheid en geluidskwaliteit.

Comfortabel

Over het draagcomfort overigens niets dan lof. Ze zitten heel prettig en zijn geen enkele keer uit onze oren gevallen – zelfs niet tijdens het sporten. De haakjes waren licht en subtiel genoeg om niet vervelend aan te voelen. Hiermee bewijst Pantronics eigenlijk ook dat we een beetje onnodig verwend zijn met verschillende maten dopjes.

Ga direct naar Plantronics BackBeat Fit 3100 op BOL.com.


Recensie over Plantronics BackBeat Fit 3100

Eerlijk is eerlijk: voor dit geld koop je dopjes die een betere geluidskwaliteit leveren. Voor sporters is het een fijne oplossing, waarbij je genoeg van je omgeving meekrijgt voor een veilige sportsessie. De keerzijde is duidelijk en meermaals genoemd: het levert in op geluidskwaliteit. Desondanks is het een volledige set met een praktische bewaarcassette en een specifieke doelgroep: sporters.

Score: 7


Informatie

Plantronics BackBeat Fit 3100, Plantronics
Meer weten?
Prijs: 139 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.