logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Planken met een Indische twist, Francis Kuijk

Francis Kuijk heeft met haar kookboeken met een Indonesisch tintje, zoals Basisboek Indonesisch, een gouden troef in handen. De recepten zijn enerzijds zo ingeburgerd, dat ze namelijk weinig meer vandoen hebben met de originele, krachtige en uitgesproken smaken van Indonesië. Tijd om hier verandering in te brengen! Met haar nieuwe kookboeken, Planken met een Indische twist, breng je die exotische feeststemming naar ieder moment van de dag.

Smaakcombinaties

Het had alle kanten op kunnen gaan met dit bakboek: het had zomaar een bonte verzameling recepten kunnen worden, misschien gesorteerd op hoofdingrediënt of een simpel ‘zoet’ en ‘hartig’. Gelukkig is daar niet voor gekozen: in dit boek vind je namelijk kant-en klare suggesties van hapjes, die perfect bij elkaar passen qua smaak én structuur. Zo vind je plannen voor een Happy Happy lunch, TGIF-borrel, een Vegan Verleiding, een All Day Afternoon Tea en zelfs een Pandan Party of een Vegan Movie Night. Iedere plank bestaat uit minstens drie gerechten, waarvan er eentje wat meer werk kost, en twee ‘snelle’ of in ieder geval minder bewerkelijke gerechten. Maar mix en match gerust naar hartelust!

Uitgebreid Indonesisch

Het zou super makkelijk zijn om hier de standaard supermarkt in de duiken om alle kant-en-klaar kruidenmixen en melanges in huis te halen om daarmee te combineren en te koken. Maar daarmee haal je die exotische smaken natuurlijk niet mee in huis! Het spreekt dan ook voor Francis dat je toch een ommetje moet maken naar de toko of buitengewone supermarkt, waar je terecht kunt voor kaffirlimoenblaadjes, rijstmeel en goede santen, pandanbladeren of koenierpoeder. Dat maakt de recepten veel authentieker. En wees gerust: ondanks die exotische ingrediënten is het maken van de recepten helemaal niet moeilijk. Zeker niet dankzij de heldere stap-voor-stap instructies die de recepten begeleiden! Voor je het weet maak je borrelplanken met ayam kacang-sliders (baoburgertje en atjar), wat gefrituurde vis & rujak-dipsaus tot vegan planken met perkedel jagung-bitterballen, lemper gevuld met jackfruit en boemboe bali tempeh op prikkers, of een high tea met onder andere cheesecakes, battenburg-spekkoekjes of een Pavlova Celebration.


Ga direct naar Planken met een Indische twist op BOL.com.

Recensie over Planken met een Indische twist

Ik moet toegeven dat je wel de intentie moet hebben om regelmatig Indisch te koken, voor je dit kookboek in huis haalt. De meeste recepten gebruiken namelijk ingrediënten die je normaalgesproken niet zou gebruiken – en die anders maar liggen te verpieteren. Ondanks een soms indrukwekkende lijst ingrediënten is de bereidingswijze van de meeste recepten toegankelijk. De planken zijn goed bedacht en combineren goed met elkaar – maar natuurlijk kun je zelf ook je planken samenstellen met de hapjes die je in dit boek kunt vinden. De uitleg is goed, de foto’s een tikje aan de gele kant (wat ik persoonlijk wat ouderwets vind ogen), maar de resultaten zien er zeker uitnodigend uit. Waar is dat feestje?

Score: 8


Informatie

Titel: Planken met een Indische twist
Auteur:
Uitgever: Good Cook
Aantal pagina’s: 160
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789461433022
Prijs: 24.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.