logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Pirouette in Paramaribo, Humberto Tan

Dansen is heerlijk om te doen. Ik moet toegeven dat het niet aan mij is besteed (maar ter verdediging – ik heb ook nooit les gehad 😉 ) maar voor anderen komt het echt als een tweede natuur. Zoals voor Gerda uit Paramaribo. Ze is elf jaar oud en wil niets liever dan professioneel danseres te worden. Ze zit op ballet in Paramaribo, maar haar lerares moet ook toegeven dat er voor haar weinig meer te leren valt op deze school. Ze zal het een stapje hogerop moeten zoeken… en dat kan eigenlijk alleen op de Balletacademie in Den Haag. Ze zal dus naar Nederland moeten verhuizen! Van een Pirouette in Paramaribo naar een klompendans in Den Haag… is dat wel een upgrade?

Tante

Gelukkig heeft Gerda een tante in Den Haag, die haar met open armen ontvangt. Ze mag er blijven logeren terwijl ze naar de academie gaat. En daarbij kan ze ook echt alle steun gebruiken die ze kan krijgen. De opleiding is namelijk knap zwaar. Er wordt nog al wat van Gerda verwacht. Niet alleen op technisch vlak wordt ze tot het uiterste gedreven, maar ook op persoonlijk vlak zal ze moeten veranderen. Zo heeft ze te horen gekregen dat ze ineens gezonder en mager moet gaan eten, omdat ze iets te stevig zou zijn. Dat valt bij tante niet helemaal in goede aarde. Ze wil er niet aan toegeven en schotelt Gerda dagelijks de dagelijkse Surinaamse kost voor.

Ontploffing

Dat kan natuurlijk niet heel lang goed gaan. Gerda maakt ontzettend lange dagen die veel vergen van haar lichaam. Wanneer ze dan ook keer op keer kritiek krijgt (goed bedoeld, maar iedere dag goed bedoeld komt toch behoorlijk negatief over) barst de bom. Ze wil haar pirouette in Paramaribo gaan maken in plaats van op de academie in Den Haag. Hoewel ze me teen opleiding in Nederland wel een stuk verder zal komen, natuurlijk. Alles hangt echter af van de grote voorstelling die ze aan het einde van het jaar moeten houden. Zal ze daar de gewenste prestatie neerzetten? Dan mag ze blijven. Zo niet, dan zal ze terug moeten naar Paramaribo. Gelukkig heeft tante een leuke verrassing voor haar in petto en ziet ze eindelijk in hoe veel er aan Gerda getrokken wordt.

Ga direct naar Pirouette in Paramaribo op BOL.com.


Recensie over Pirouette in Paramaribo

Leven om je droom waar te maken – het is niet iedereen gegund om dat de kunnen doen. Veel mensen hebben simpelweg die passie niet om ergens voor de volle 100% voor te gaan. Gerda wel – ze ruilt het warme Paramaribo in voor ons koude en natte kikkerlandje. Enkel om daar afgebeuld te worden op school, om haar te vormen tot de professionele danseres die ze zo graag wil zijn. Het boek is vlot en prettig geschreven, het verhaal heeft een heel aangenaam tempo en bevat een paar prettige wendingen. De illustraties brengen het verhaal tot leven: het lijkt wel alsof het tekeningen zijn van foto’s, zo realistisch zien de ingekleurde lijntekeningen er uit. Een dynamisch boek over dromen en doorzettingsvermogen.

Score: 8


Informatie

Pirouette in Paramaribo,
Illustrator: Judith van den Hoek
Uitgever: Gottmer, 96 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789025771805. Prijs: 15.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.