logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Piraten, dieren, bejaarden – wat stem jij? Sharon Gesthuizen

In het boek Piraten, dieren, bejaarden lees je alles over de politiek, verkiezingen en democratie. Want hoe makkelijk er in de regel over gedaan wordt, het is nog lang niet zo eenvoudig als je zou denken! Er zijn heel wat regeltjes waar we ons in deze democratische samenleving aan moeten houden. Niet alleen wij als inwoners, maar ook de ministers en de politieke partijen zijn gebonden aan verschillen regels en wetten. Hoe werkt dat allemaal? Wat is het verschil tussen de Eerste Kamer en de Tweede Kamer? En waarom zijn er zo veel verschillende politieke partijen? Hebben ze echt allemaal iets unieks te vertellen?

Uitleg van de politiek

Hoewel de titel van het boek, Piraten, Dieren, Bejaarden misschien zou vermoeden dat je een uitleg krijgt over de verschillende politieke partijen in ons land, is niets minder waar. Sharon Gesthuizen, die zelf 11 jaar lang in de Tweede Kamer zat, legt in dit boekje uit hoe onze samenleving in elkaar steekt. Hoe wetten worden bedacht, hoe zo goed mogelijk rekening wordt gehouden met iedereen in ons land. Daarbij duikt ze regelmatig de geschiedenis in om te kijken hoe de democratie zich heeft ontwikkeld, maar ze kijkt ook naar andere vormen van samenlevingen, zoals de gevreesde dictatuur of zelfs het dierenrijk. Verschillen en overeenkomsten worden netjes op papier gezet.

Stemmen en overleggen

Natuurlijk is er ruim aandacht voor het Nederlandse politieke stelsel. De verdeling in politieke partijen, de verschillen tussen links en rechts, onze rechten en plichten, het ontstaan van wetten en regels – het komt allemaal aan bod. Dankzij dit boek weet je niet direct wat jouw favoriete politieke partij is, maar weet je wel beter waar je op moet letten als je gaat stemmen. Je leert voor jezelf wat jij belangrijk vind, zodat je met jouw stem de politiek in jouw favoriete richting kunt sturen. De heldere uitleg laat je goed zien hoe dat alles in elkaar steekt. Met grappige lijntekeningen wordt de draak gestoken met de inhoud van de hoofdstukken. Korte grapjes, woordspelingen en misvattingen maken het boek wat vrolijker en luchtiger.


Ga direct naar Piraten, dieren, bejaarden op BOL.com.

Recensie over Piraten, dieren, bejaarden

De politiek is voor veel mensen een stoffig en saai gedoe. Heel spannend wordt het ook niet gemaakt voor de gemiddelde burger. Sharon Gestuizen vertelt hoe het politieke stelsel in elkaar steekt en hoe het zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. Een informatief boekje, dat vlot is geschreven (en ondanks dat toch een beetje lastig is af en toe). Het geeft je meer inzicht in de politiek en de verschillende partijen, het ontstaan van onze wetten en regels. Tussen de informatie door staan grappige lijntekeningen met woordgrapjes die het boek wat luchtiger maken, maar verder is het een gedegen en degelijk geschreven boek.

Score: 7


Informatie

Titel: Piraten, dieren, bejaarden
Auteur:
Illustrator: Sharon Gesthuizen
Uitgever: Volt
Aantal pagina’s: 128
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789021425337
Prijs: 16.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.