logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Pinocchio, vanaf nu te zien op Disney+

Vanaf 8 september 2022 is de live-action versie van Pinocchio te zien op Disney+. De film is geregisseerd door academy Award-winnaar Robert Zemeckis en heeft niemand minder dan Tom Hanks in de rol van houtbewerker Gepetto. Het gros van de andere personages is computergeanimeerd. Lees hieronder wat wij van de film vonden!

Levensechte animaties

Disney heeft al een lange geschiedenis als het aankomt op het combineren van live action film met animaties. Denk aan films als ‘Peter en Elliot de Draak’ of ‘Mary Poppins’, om maar even twee voorbeelden te noemen uit de filmgeschiedenis van Disney. Met de nieuwe Pinocchio laten ze zien dat je de nieuwe digitale technieken perfect kunt inzetten voor het neerzetten van echt geloofwaardige beelden. Je ziet regelmatig de houtnerven in Pinocchio’s gezicht, zijn hoed ziet er uit als aaibaar vilt en zijn handschoenen lijken echt geweven te zijn. Japie Krekel ziet er uit als een fantastisch sprinkhaan-schepsel. De animaties zijn directe knipogen naar de styling van de originele tekenfilm, en dat is erg tof. Dat maakt de film Pinocchio een feest voor het oog – maar het verhaal laat regelmatig steken vallen.

Vier Disney+ Day en stream “Pinocchio” vanaf 8 september via Disney+.

Bekijk de trailer van Pinocchio

Merchandise koop je bij:

Musical of film?

De winkel schommelt bijvoorbeeld al tussen een musical en een normale film. vooral in het begin is het lastig met elkaar te combineren, als Tom Hanks in rijm gaat spreken… wat eigenlijk zingen had moeten zijn. Er zijn nog een paar andere misplaatste zetten gedaan als het aankomt op het inzetten van nummers uit de originele tekenfilm, zoals het wereldberoemde When You Wish Upon A Star, dat een wel heel summier aandacht krijgt. Het lijkt meer een eerbetoon aan de originele film op dat soort punten. Nieuwe grappen, zoals de koekoeksklokken van Gepetto die andere Disney-films vertolken (raad ze allemaal!) krijgen té veel aandacht… en doorbreken de schamele magie die tot dat moment is opgebouwd.

Verzwakking van het thema

Het grootste nadeel is dat het verhaal het originele moraal van het verhaal verkwanselt. Waar de originele schrijver Carlo Collodi kinderen claimde dat kinderen van nature luie, dwaze en egoïstische schepsels zijn, maakte Disney er al een iets aardiger thema van, door Pinocchio juist een heel naïef kind te maken. In deze vertolking zijn veel te veel nieuwe knipogen geïntroduceerd (influencers… echt?) verschuift de nadruk weer naar groepsdruk. Kan Pinocchio daar tegenop? Het moraal dunt uit, en daarmee ook de intensiteit van het verhaal.

Deze acteurs spreken de stemmen van Pinocchio in

 • Pinokkio – Mees Sidler (Benjamin Evan Ainsworth)
 • Gepetto – Finn Poncin (Tom Hanks)
 • Japie Krekel – Joël de Tombe (Joseph Gordon-Levitt)
 • Rizzi – Hein van Beem (Angus Wright)
 • Blauwe Fee – Talita Angwarmasse (Cynthia Erivo)
 • Jantje ‘fatsoen’ – Jungeoer Mers (Keegan-Michael Key)
 • Sofia de zeemeeuw – Maria Ten Hoope-Verhoef Lindes (Lorraine Bracco)
 • Stromboli – Simon Ziwers (Guiseppe Battiston)
 • Fabiana / Sabina – Stephanie van Eer (Kyanne Lamaya / Jaquita Ta’le)
 • Lampepit – Peijn van der Sman (Lewin Lloyd)
 • Koetsier – Sjoerd Oomen (Luke Evans)
streaming-banner-disney-plus

Ga direct naar Pinocchio op BOL.com.

Recensie over Pinocchio

Hoe mooi de live-action vertolking van Pinocchio ook is, echt lekker komt hij niet uit de verf. De knipogen naar de styling van de originele tekenfilm zijn ongeëvenaard fraai uitgevoerd, hoewel je her en der wat slordigheidjes ziet als mensen in contact komen met de animaties. Het is zonde dat het thema van de originele film (of zelfs het originele verhaal) overboord worden gezet en er een nieuwe lijn wordt getrokken naar de moderne tijd. Dat past ook niet bij het paard-en-wagenwereldje waarin de film zich afspeelt. Zelfs de zachtaardigheid en intelligente humor van Tom Hanks wordt nauwelijks benut. Daardoor moet je echt wachten tot de tweede helft van de flink, waarin het tempo wat wordt opgevoerd en er wat spannende momenten komen. Maar of je daar een uur op wilt wachten? Wij houden het toch liever bij de originele tekenfilm!

Score: 6


Informatie

Titel: Pinocchio
Uitgever: Disney
Tijdsduur: 111 minuten
Genre: Avontuur.
Kijkwijzer: Geschikt voor alle leeftijdenBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.