logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Pinocchio

Het verhaal van Pincchio gaat al heel wat jaren mee. Het verhaal van Pinocchio is in 1883 geschreven door Carlo Collodi en sindsdien verteld in talloze sprookjesboeken en avonturen. Hoewel het originele verhaal een stuk bruter en wreder is dan de vele verfilmingen van het verhaal, is deze alive-action verfilming met CGI-elementen een stuk harder dan de wereldberoemde Disney-vertaling van 1940.

Opvoeden met Pinocchio

Zoals de meeste sprookjes van weleer had ook het verhaal van Pinocchio namelijk een reeks harde lessen verwerkt tussen de regels. De basis is echter altijd het zelfde: een arme timmerman/houtbewerker maakt een marionet als kameraadje. Die komt tot leven en blijkt als een zoon voor hem te zijn. De houten pop duikt echter regelrecht de puberteit in en maakt het de arme Gepetto knap lastig. Er is echter nog iets bijzonders aan de pop: wanneer hij liegt of onder druk staat, groeit zijn neus! Dat is natuurlijk helemaal niet wenselijk voor een puber, maar soms heb je dat soort dingen niet in de hand.

Bekende karakters en figuren

Het grappige is dat het verhaal zo bekend is en dat er toch nog een originele twist aan gegeven is. Ondanks het boeiende verhaal en de trip down memory lane kan de film Pinocchio niet helemaal bekoren. Het is allemaal mooi in beeld gebracht en de jonge Pinocchio heeft een bijna levensechte houtstructuur meegekregen, maar het is allemaal net-niet. De slakkenhuishoudster van de goede Fee van onze houten jongen is misschien wel de meest aimabele figuur van alle acteurs en erg origineel in beeld gebracht. Japie Krekel ziet er bijvoorbeeld een stuk minder geloofwaardig uit. Grappig zijn ook Vos en Kat, hoewel die echte karikaturen zijn van typische slechteriken. Dankzij een slimme grimmage en kleine details worden de personages neergezet, maar in de meeste situaties doet het eerder aan als een toneelstuk dan als een live action speelfilm.

Tikje bruut

Daarbij komt bovendien dat de film Pinocchio lang niet altijd even zachtaardig is, zeker niet als je hem vergelijkt met de zachte Disney-verfilming die iedereen als referentiekader gebruikt. Met name de verandering van Pinocchio en zijn vriend vond zelfs ik verontrustend, maar ook het feit dat Pinocchio even aan een boom wordt opgehangen was niet echt heel aardig van Vos en Kat.


Recensie over Pinocchio

Een sprookjesfilm die niet voor het hele gezin geschikt is, dat is een bijzondere keuze. De houtstructuur van de hoofdpersoon is knap uitgevoerd, maar de rest van de rollen doen toch een beetje aan als een toneelstuk, als een art-house versie van dit alom bekende verhaal. De wrede fragmenten, de artistieke kijk op de sprookjeswereld en – eerlijk is eerlijk – ook de soms eerlijke vertoning van het oorspronkelijke verhaal zijn gewoon niet zo gezellig.

Score: 7


Informatie

Titel: Pinocchio
Uitgever: Independent Films
Tijdsduur: 125 minuten
Genre: fantasie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouderBevat spannende scenes

Deze film is nog niet te koop op dvd of blu-ray, maar wel te kijken via Pathe Thuis.


Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.