logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Pillars of Eternity 2 op je console


Pillars of Eternity II is een uitgebreide RPG, die voor het eerst uitgebracht in 2018 op de pc – bij uitstek dé manier om rpg’s te spelen met een fikse verhaallijn. De game kreeg – zoals verwacht – lovende recensies, vooral vanwege de uitgebreide verhaallijnen, de goed doordachte personages en het lef dat de programmeurs toonde om een heerlijke old-school RPG op te markt te brengen. Deze Ultimate Edition is de reactie van Obsidian op het toenemende gebruik van Consoles – met de mogelijkheid om een uitgebreide RPG te spelen met je controller.

Ouderwetse RPG

Pillars of Eternity II is een feest van herkenning voor de wat ouderen onder ons, of met gamers die genieten van oudere games. Deze titel duikt namelijk terug in de tijd en rakelt het gevoel van klassieke isometrische RPG’s zoals Baldurs Gate en Fallout op, waarbij je jouw karakter vanuit de lucht ziet en langzaam een nieuw gebied mag ontdekken. Met uiteraard de nodige queesten die opgelost moeten worden, items die je kunt verzamelen en waarmee je jouw personage kunt verbeteren… de hele mikmak.

Speuren en ontdekken

Pillars of Eternity II haalt niet alleen het gevoel van de klassieke RPG’s terug, maar brengt daar ook het element van ontdekken en speuren weer bekend, met monsters en vijanden die om het hoekje verborgen zitten en je het leven zuur proberen te maken. Daarbij gaat deze titel verder op de eerste Pillars of Eternity, met een verdere uitbreiding van je karakter, de goden en verschillende verhaallijnen die al in de eerste titel zijn ontwikkeld en gestart. Zo zul je bekende personages zoals Aloth en Eder met open armen ontvangen en maak je ook kennis met nieuwe karakters. Met de meeste daarvan zul je diepe gesprekken voeren, opdrachten uitvoeren en nieuwe vaardigheden ontdekken.

Vechten

Tijdens de battles in deze game kun je kiezen uit de ‘realtime’ modus of turn-based. Een kwestie van voorkeur en ervaring – ik genoot juist van de afwisseling ten opzichte van de adrenalinerijke actiegames door de spanning op te zoeken door goed doordachte acties toe te passen middels een turn-based strijd. In de realtime modus (die ik uiteraard wel geprobeerd heb) vind ik de bediening met een controller bovendien niet zo prettig.

RPG op je console

Obisidian, uitgever van Pillars of Eternity II, heeft het spel redelijk intact gehouden van de overstap naar de console, en dat zal veel gemengde gevoelens opleveren. Aan de ene kant leent een spel als dit zich niet altijd voor een console. Zeker wanneer er veel te lezen is en je wat verder van je scherm afzit, bijvoorbeeld, is dat niet echt praktisch. Ook het vele ‘muiswerk’ dat je op je computer doet wordt nu vervangen door een controller, wat stukken trager is. Desondanks is er goed nagedacht over de bediening: het gebruik van triggerknoppen om menu’s te openen is intuïtief, net als de mogelijkheid om te wisselen tussen het besturen van de partij via de thumbstick of met de meer traditionele manier om open ruimtes op de kaart te selecteren. Hoewel de trage bediening me op een gegeven moment toch wel begin te irrititeren, was met name de laadtijd van de game een grotere dealbreaker. Consoles hebben namelijk niet de beste interne gegevensoverdracht… waardoor de laadtijden tussen bepaalde gebieden tamelijk lang kan duren. En van het ene land naar het andere heb ik daar begrip voor, maar als je in een gebouw naar een andere verdieping gaat, wil ik gewoon doorgaan!

Ga direct naar Pillars of Eternity 2: Deadfire – PS4 op BOL.com.


Recensie over Pillars of Eternity II

Pillars of Eternity II is een bijzondere game in zijn segment. Het is een klassieke RPG, die onlangs fikse concurrentie heeft gekregen van remakes van Baldurs Gate en Neverwinter Nights. Desondanks is het een goede rpg, met een fijn doordachte verhaallijn. Het spelen van een RPG als dit op een console vraagt de nodige aanpassingen. Persoonlijk heeft mijn voorkeur nog altijd de PC met muis, niet alleen vanwege de bedieningssnelheid, maar ook vooral vanwege de veel kortere laadtijden.

Score: 8


Info

Pillars of Eternity II, Obsidian
PS4, XBOX One, rpg.
Prijs: 60 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.