logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Pikmin 4

Pikmin is een beetje een vreemde franchise voor Nintendo. Aan de ene kant bruist het van leven en vrolijkheid, maar aan de andere kant hebben de vorige drie games niet echt een gigantische indruk gemaakt op het grote gamepubliek. Misschien is Pikmin wel het meest bekend geworden door de app Pikmin Bloom, van de makers van Pokemon Go. Nu is er Pikmin 4 verkrijgbaar voor de Nintendo Switch en is het grote publiek ook eindelijk enthousiast – laten we maar eens snel kijken waarom.

Real-time strategie

In tegenstelling tot de bekende Pikmin Bloom is Pikmin 4 een real-time strategiespel (net als de vorige drie delen). Het is jouw rol als kleine astronaut om de Pikmin aan te sturen om lokale roofdieren te verslaan, schatten te verzamelen en jouw weg te vinden door een onbekende planeet. Multitasken en plannen staan daarbij centraal. Naast de gevechten moet je namelijk ook grondstoffen en schatten verzamelen om je ‘legertje’ van schattige Pikmin sterker te maken. Daarbij gebruikt Pikmin een super intuïtief systeem, wat ondersteund wordt door auto-aiming en genoeg makkelijke hulpjes om je wel alles onder controle te laten houden, zonder je te beperken door een frustrerende bediening. Dikke pluspunten daar, Nintendo!

Merchandise koop je bij:

Ieder zijn kracht

De verschillende kleuren Pikmin hebben ieder zo hun unieke eigenschappen die je moet gebruiken om bepaalde gevaren te trotseren. Zo kunnen de rode Pikmin tegen vuur, de gele kunnen overweg met electriciteit en nieuwe ijs-varianten kunnen vijanden te bevriezen. Ieder van hen zul je nodig hebben om de nieuwe wereld te ontdekken vanuit je basis. En omdat de Pikmin zo klein zijn, is het wel zo prettig dat je die hele basis kunt verplaatsen. Zo kun je meer gebied ontdekken in de beperkte tijd die je hebt – iedere dag duurt namelijk ongeveer een kwartiertje! En zijn ze niet op tijd terug? Dan ben je ze kwijt…

Hondstrouw

Oh, en dan is er nog je grote, trouwe viervoeter Otsjin, die zijn eigen rol speelt in het spel. Deze extra component kan een strijd in jouw voordeel beslechten, nieuwe schatten opsporen en wegen vrijbanen. Gedurende het spel kun je de vaardigheden van Otsjin upgraden en aanpassen, net zoals je dat met bijvoorbeeld jouw thuisbasis kunt doen. Zo krijg je gaandeweg het spel meer mogelijkheden en vrijheden om te ontdekken en nieuwe gebieden te doorzoeken.

Vreemde planeet

De planeet waar je in dit spel in rondloopt zal je vast bekend voorkomen. Ze lopen namelijk gewoon in onze wereld rond! Dankzij de schaalvergroting lijkt alles groter en onwerkelijker. Soms worden dingen ook net wat mooier gemaakt, waardoor ze vervreemdend overkomen, of vind je voorwerpen op vreemde plekken. De wereld ziet er indrukwekkend genoeg uit om uren in rond te dwalen en te ontdekken, ware het niet dat het spel een ingebouwde tijdslimiet heeft.

Missies en zijmissies

Hoewel Pikmin alles bij elkaar goed is voor zo’n 20 tot 25 uur spelen (als je alles inzet op de hoofdmissie), zijn er talloze zijmissies waar je aan kunt deelnemen. Jij bent namelijk niet de enige kapitein op deze planeet – er is een heel reddingsteam, waarbij je kunt kennismaken met nieuwe teamleiders die je kunt helpen met hun missies om schipbreukelingen te vinden. Zo kun je de spelduur met uren – zo niet dagen – uitbreiden met het vinden van schatten, uitdagingen om aan te gaan en puzzels om op te lossen. En al heb je het verhaal voltooid, dan kun je daar alsnog mee doorgaan.

It giet oan

Dat de Pikmin van wanten weten, blijkt uit zowel de vele dungeons die je kunt verkennen als de speciale nachtelijke torenverdedigingsmissies. Beide uitdagingen doen de nodige aanpassingen op de standaard speelstijl, wat een welkome afwisseling biedt. Zo vind je in de kleurrijke en bizarre dungeons heel felle eindbazen om te verslaan en moet je het in de nachtelijke missies opnemen tegen spoken… waarbij je het liefst zoveel mogelijk Glow Pikmin inzet voordat je je spookmenigte oproept.


Ga direct naar Pikmin 4 op BOL.com.

Recensie over Pikmin 4

CooleSuggesties topper

Pikmin is een lieve en schattige game, maar wel met de nodige diepgang. Het is een heerlijke strategiegame die eindelijk zijn terechte plekje in de lijst must-have games heeft verkregen. Het is een creatieve wereld waarin jij je begeeft, waarin je hele legers van fantasierijke plantachtige wezendjes bestuurt vanuit jouw hond. De tijdsdruk, de uitdagingen en ook de eindbazen maken het je lang niet altijd even makkelijk – maar dat je het van begin tot eind wilt uitspelen? Dat staat als een paal boven water.

Score: 9


Info

Pikmin 4
Uitgever: Nintendo
Getest op: Nintendo Switch
Genre: strategie
Prijs: 50 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.