logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Picturepedia is de encyclopedie met plaatjes en foto’s voor kinderen


picturepedia Wat doe jij als je iets wil weten? De kans is groot dat je dan meteen je computer, tablet of smartphone opstart om in Google in te geven wat je wil zoeken. Maar er is nog een heel andere manier om informatie te vergaten. Een heel ouderwetse, maar daarom niet minder coole manier. Er bestaan namelijk papieren varianten van het internet waar je dingen in kunt opzoeken (of was het nu andersom?). Boeken, heten die, en met veel verschillende informatie noem je zo’n boek een encyclopedie. In het Engels Encyclopedia. Lijkt een beetje op Wikipedia, maar dan anders.

Picturepedia

Wetenschappers weten inmiddels ook wel dat de jeugd van tegenwoordig (ja, jullie!) niet meer veel lezen. Waarom zou je ook, als je alles wat je wilt weten ook kunt opzoeken in kleine brokjes kant-en-klare informatie of via een YouTubefilmpje? Daarnaast is al honderden jaren bekend dat een beeld meer zegt dan duizend woorden. Daar moet je iets mee kunnen doen, zou je denken. En dat is ook zo! Mix een enorme doos vol plaatjes met een encyclopedie en je krijgt een informatieboek met heul veul plaatjes. Een Picturepedia.

Nieuwe manier

Het lastige is dat de schrijvers een stuk selectiever moeten omgaan met de informatie die ze willen delen. Plaatjes nemen namelijk ook veel ruimte in beslag, er is nog maar weinig ruimte voor tekst over. Ondanks die beperking hebben de makers van de Picturepedia ontzettend hun best gedaan om onderwerpen te vinden waar je met weinig woorden een ongelofelijk inzicht kunt geven door gebruik te maken van plaatjes, foto’s en tekeningen. Zo leer je van alles over het heelal, computers, het menselijk lichaam, auto’s en nog veel, veel meer. En dat alles niet alleen in droge woorden, maar ook met heel veel plaatjes, die je een uniek inzicht geven in de ontwikkeling ervan door de jaren heen.

Indeling

Doordat er veel gewerkt wordt met algemene onderwerpen is het zoeken in deze picturepedia wat anders dan in andere encyclopedieën. In een encyclopedie staan namelijk alle onderwerpen op alfabetische volgorde. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een komkommer en een kompas. In de Picturepedia vind je alle onderwerpen juist door elkaar heen, gesorteerd op thema. Zo zijn er wetenschap en technologie, geschiedenis, natuur, cultuur, sport en hobby’s… al die grote thema’s zijn weer onderverdeeld in overzichten van twee pagina’s. Lastig zoeken misschien, maar heerlijk om doorheen te bladeren! Voor in het boek vind je bovendien een overzicht van alle thema’s en onderwerpen die worden behandeld. Achter in het boek een groot register op alfabet, waar je tot in de kleinste details kunt zoeken. En dat er veel onderwerpen besproken worden kun je wel raden natuurlijk: je kunt het zo gek niet bedenken of het staat erin. Een fantastisch boek waarin je maar blijft bladeren!

Informatie

Picturepedia Ploegsma, 320 pagina’s, hardcover. Prijs: 35 euro tot december, daarna 39,99 euro Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789021676036

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.