logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Philips Hue Wall Switch Module

Philips Hue is echt geweldig. Wij zijn groot fan van het aanbod en de mogelijkheden die het systeem van slimme lampen biedt. Inmiddels zijn bijna alle lampen vervangen door varianten van dit merk, al dan niet gekoppeld aan schema’s, bewegingsmelders en andere praktische snufjes. En willen we een lamp aan? Dan zeggen we dat gewoon. Maar er zijn ook nadelen.

Het gevecht met de stroomknop

Het is namelijk zo, dat Philips Hue-lampen altijd voorzien moeten zijn van stroom. Anders maken ze geen contact met de Hue hub en kunnen ze niet via onze spraakassistent of ingestelde schema’s ingeschakeld of aangepast worden. Voor lampen die je in het stopcontact steekt is dat niet zo’n probleem. Die hebben een schakelaar die je makkelijk kunt verstoppen of je hangt er een kabel aan zonder schakelaar. Probleem opgelost. Anders is het met een plafondlamp. Die is namelijk gekoppeld met een muurschakelaar. En al die jaren aan conditionering hebben ons geleerd dat als we een ruimte verlaten, dat we dan de lamp uitdoen… en dat we dat met de schakelaar moeten doen! Maar zet je de lamp uit met de schakelaar, kun je ‘m ook alleen inschakelen met een schakelaar. Zie je het probleem?

Slimme schakelaar

Daar heeft Philips nu iets op gevonden. Met de nieuwe Philips Hue Wall Switch module verander je jouw ‘domme’ schakelaar naar een slimme variant. Eigenlijk is het concept heel eenvoudig. Je haalt simpelweg de stroom van de schakelaar en verbind de kabels met elkaar. De schakelaar zelf koppel je met twee draadjes aan de Wall Switch module. Iedere keer dat je op de schakelaar drukt, krijgt de Wall Switch module een seintje. Die module gedraagt zich in feite als een draadloze schakelaar en kun je instellen in de Philips Hue app. Het gedrag kun je dus helemaal naar wens aanpassen! In feite zou je de wandschakelaar kunnen afdichten en er een slimme schakelaar op kunnen plakken. Of de stroomdraden van de schakelaar met elkaar kunnen verbinden en er een andere draadloze Hue-afstandsbediening naast kunnen plakken. Het fijne van deze inbouwmodule is dat je de bestaande schakelaar kunt gebruiken, zodat je huis er nog altijd als huis uitziet en je overal dezelfde schakelaars ziet.

Hoe installeer je de Philips Hue Wall Switch module

Zorg allereerst dat de stroomgroep van je lamp is uitgeschakeld. Zet de schakelaar in je meterkast om! Haal dan de schakelaar van de muur. gebruik een platte schroevendraaier om de knop er van onder naar boven af te wippen en schroef de schakelaar van de muur. Je ziet nu twee stroomdraden naar de schakelaar lopen. Haal ze uit de schakelaar en koppel ze aan elkaar, zodat de lamp altijd stroom krijgt. Met een klein koppelsteentje is dat in een handomdraai gepiept. Die kabel duw je achter in de contactdoos. Als je nu de schakelaar terug zou plaatsen en de stroom zou inschakelen, is je lamp altijd aan en kun je hem bedienen via de Philips Hue app of met je stem. Je schakelaar zou loos aan de muur hangen. Maar dat wil je niet. Je wil een slimme schakelaar! En dus gebruik je het meegeleverde kabeltje in de doos om jouw Philips hue Wall Switch Module te koppelen aan je schakelaar. Klik het kabeltje met de stekker in de module en koppel de twee kabeltjes aan je schakelaar. Stop de module in de wanddoos, schroef je schakelaar weer dicht. Nu kun je de stroom weer inschakelen en je module via je Hue-app koppelen aan jouw systeem. Je stelt zelf de acties in die gekoppeld zijn aan de schakelaar. En voila: je hebt niet alleen een systeem dat je met je stem kunt bedienen of kunt inprogrammeren, maar die je ook met je normale schakelaar kunt bedienen en regelen!


Recensie over Philips Hue Wall Switch Module

Gebruik je jouw Hue-lampen in je plafondlamp? Dan zul je de bestaande schakelaars misschien vervloeken. Er is altijd wel iemand die ze omzet en je lamp uitschakelt. Je kunt de schakelaar weghalen of op non-actief zetten, maar met de Philips Hue Wall Switch module maak je van je bestaande schakelaar een draadloze Philips Hue schakelaar. Het werkt eigenlijk als een standaard draadloze schakelaar, maar je koppelt hem fysiek aan een muurschakelaar. Dat zorgt voor een nieuwe werking en nieuwe mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld functies koppelen aan een aantal handelingen. Het nadeel is de prijs: die had wel een stuk lager mogen zijn.

Score: 8


Informatie

Philips Hue Wall Switch Module
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 39 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.