logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Philips Hue Secure camera en sensoren

Philips Hue introduceerde onlangs een nieuwe lijn beveiligingsproducten als aanvulling op hun (briljante) slimme verlichting. Inmiddels is Philips Hue Secure verkrijgbaar in de winkels en ontvingen wij een set om uit te proberen. Hieronder bespreken we dus niet alleen de Philips Hue Secure camera, maar ook enkele andere nieuwe (en bestaande) producten uit de lijn van Philips Hue.

Het concept van Philips Hue Secure

Met Philips Hue Secure lijkt Signify (het bedrijf achter Philips Hue) zich eerder in te zetten voor een algeheel veilige leefomgeving dan om het bieden van een echt bewakingssysteem. Natuurlijk neem je met de Hue Secure Camera beelden op, die met een abonnement kunt opslaan in de cloud, maar de koppeling met de slimme verlichting van het merk zorgt hopelijk niet alleen voor wat gemoedsrust, maar ook voor comfort en veiligheid voor jezelf en je familie. Met deursensoren, bewegingssensoren en de camera kun je namelijk meldingen ontvangen op je smartphone, maar ook op gezette tijden verlichting laten reageren. Als je ’s avonds de achterdeur opent, kun je dus automatisch lampen in de hal en keuken laten aanspringen. Als je thuiskomt en de camera ontdekt beweging, kun je jouw tuinverlichting laten activeren. Dat soort praktische features maken je huis net wat slimmer… en veiliger natuurlijk.

Philips Hue Secure Camera

Vooralsnog heeft Philips enkel een bedrade beveiligingscamera in het assortiment – een draadloze versie volgt snel. De camera ziet er fraai uit, met een gelikte ronde vormgeving en een eigenwijs ‘dakje’ om de lens ook met regen droog te houden. Je kunt deze camera zowel binnen als buiten gebruiken. De set wordt geleverd met een stroomadapter en een ronde muurbeugel, waar de camera magnetisch op te bevestigen is. Dat klinkt onlogisch, maar er zijn meer merken die deze tactiek gebruiken (ik denk hierbij aan Arlo), wat prima bevalt. Het grootste voordeel hiervan is dat je de camera moeiteloos in de juiste positie kunt draaien. Je kunt de muurbeugel op zowel de muur als ondersteboven onder een afdakje schroeven met één enkele schroef. Er is overigens ook een tafelstandaard verkrijgbaar, zodat je hem ergens kunt neerzetten. Deze bevestiging kost ongeveer 30 euro.

Camera…. actie!

Zodra de camera beweging detecteert, zal het een seintje geven aan je smartphone en (afhankelijk van je abonnement) beginnen met opnemen. Afhankelijk van het type melding dat je ontvangt (een persoon, dier, voertuig of pakketje) kun je een alarm laten activeren. Zo kun je instellen welke lampen je rood of wit wil laten knopperen, maar je kunt ook een alarm laten afgaan (80 decibel. Dat is hard, maar niet oorverdovend). Het is ook praktisch om te weten dat er een luidspreker en microfoon in de camera zitten verwerkt, zodat je kunt communiceren met de persoon die voor de camera staat. De beeldkwaliteit is 1080p, met een mooie scherpte en helderheid – ook ’s avonds en ’s nachts. Qua beeldkwaliteit hebben we eigenlijk niets op te merken, maar wel op het gebied van resolutie. Er is natuurlijk veel te zeggen over de minimale hoeveelheid beeldinformatie die je moet opvangen. In de regel is 1080p genoeg, maar houd rekening dat onderwerpen verder weg moeilijk te zien zijn. Je kunt simpelweg niet inzoomen. De kijkhoek van 141 graden diagonaal is genoeg om een flink stuk van de omgeving in beeld te krijgen.

Hue Secure abonnement

Zodra er beweging wordt gedetecteerd, krijg je een melding op je smartphone en kun je direct livebeelden zien. Wil je echter beelden opslaan, dan zul je toch een abonnement moeten nemen op Hue Secure. opslagmogelijkheden van de Hue Secure-camera, zul je meer moeten betalen. Bij een betaald abonnement begint de camera met opnemen zodra er beweging wordt gedetecteerd. Vervolgens wordt de video gecodeerd, opgeslagen in de cloud en kunt u de video naar uw mobiele apparaat exporteren.

GratisBasisplanPlusplan
Prijs per jaar0 euro39,99 euro99,99 euro
Live streamingJaJaJa
Licht- en geluidsalarmen¹ ²JaJaJa
Directe melding van bewegingen¹JaJaJa
End-to-end videocoderingJaJaJa
Blackout-zonesJaJaJa
VideosnapshotsJaJaJa
Aansluitende opname van videoclipsNeeJaJa
ActiviteitenzonesNeeJaJa
Detectie van personen, dieren, voertuigen en pakketten op basis van AINeeJaJa
VideogeschiedenisNee30 dagen60 dagen
Camera’sonbeperkt1Max 10

Sensoren in actie

Je bent voor een extra laag beveiliging overigens niet gebonden aan de Philips Hue Secure Camera: je kunt ook gebruikmaken van sensoren om indringers af te schrikken en een veilige omgeving voor jezelf te maken! Denk hierbij aan het inzetten van Hue bewegingssensoren of de nieuwe Hue Deursensoren (39.99 euro per stuk, 70 euro voor een set van twee). Deze werken echt heel eenvoudig en prettig: je kleeft ze met dubbelzijdige tape op het kozijn en koppelt ze aan je Hue ecosysteem (gewoon door Apparaat toevoegen, bedoel ik dan). Vervolgens kun je in het tabblad Accessoires instellen hoe de deursensoren moeten reageren. Moeten ze lampen aandoen? Moeten die lampen na een bepaalde tijd weer doven of naar hun vorige status? Al eerder noemde ik een sensor op de achterdeur om je hal te verlichten, maar je kunt ook een sensor op slaapkamerdeuren kleven zodat de lampen op de overloop aangaan als er ’s nachts iemand uit bed stapt of die jou een seintje geeft als er iemand binnenkomt via de garagedeur. De sensoren zijn zo flexibel inzetbaar, dat je er werkelijk alle kanten mee op kunt. Daarbij kun je niet (net als bij de bewegingssensoren) kiezen uit de 10 tijdslots, maar enkel uit een ‘Open’ en “Dicht’ functie. De Dicht-functie hoef je overigens niet te gebruiken. Je kunt in plaats daarvan de lampen aan laten of ze na een bepaalde tijd laten doven.

Praktisch en intuïtief

Het toffe van deze accessoires is dat ze heel makkelijk te installeren zijn. Dankzij de ’thuisbasis’ in de vorm van de Philips Hue-app koppel je ze in een handomdraai aan je overige Hue-verlichting, waarna je talloze mogelijkheden hebt om je eigen systeem in te stellen. Je kunt de accessoires laten reageren zoals jij dat wilt, met de opties die de deursensoren, bewegingssensoren en camera’s je bieden. NB: om de nieuwe accessoires te laten communiceren met de slimme lampen van Hue, heb je wel een Philips Hue Bridge nodig!


Ga direct naar Philips Hue Secure op BOL.com.

Recensie over Philips Hue Secure

CooleSuggesties topper

Toegegeven: er zijn goedkopere producten, maar met Philips Hue weet je zeker dat je een goed werkend systeem hebt met degelijke prestaties en een robuuste bouw. Beide nieuwe toevoegingen werken heel intuïtief en zijn in een mum van tijd geïnstalleerd. Eenmaal gekoppeld aan je Hue Bridge, kun je er verschillende kanten mee op om jouw huis een stukje veiliger én een stuk comfortabeler te maken. De camera is fraai vormgegeven en flexibel inzetbaar: het enige minpunt is de wat beperkte resolutie, waardoor je niet kunt inzoomen voor beelden die verder weg zijn. De sensor werkt geweldig, maar ik zou graag een tijdslot zien: zeker voor smart home toepassingen wil je misschien dat lampen pas aangaan tussen bepaalde tijden, of overdag feller branden dan ’s avonds.

Score: 9


Informatie

Philips Hue Secure
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 39.99 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.