Muziek is een beleving op zich. Goede muziek voel je, dat ervaar je als geen ander. Natuurlijk is goed geluid daarbij belangrijk, maar ook andere elementen spelen een belangrijke rol, zoals trillingen en licht-effecten. Wist je dat je jouw Philips Hue lampen kunt laten reageren op muziek? Wij laten je zien hoe.
Bekijk een korte documentaire met Typhoon, die de kracht van het licht ontdekt in het Philips Lichthuis
Op zoek naar het kant-en-klare stappenplan? Scroll dan verder naar beneden!
Waar wil je licht?
Deze functie is gebaseerd op Ambilight, waarbij de muur achter je televisie meekleurt met wat er op het scherm gebeurt. Maar bij muziek is het anders. Daar krijgt de beste ervaring als je meerdere lampen laat veranderen, zodat je echt wordt ondergedompeld in muziek. Je geeft met een ‘entertainmentruimte’ aan welke lampen je verandert. Philips Hue gaat er daarbij van uit dat het gaat om รฉรฉn kamer, maar je zou ook meerdere kamers kunnen koppelen als รฉรฉn ruimte. In die ruimte kun je een flink aantal lampen toevoegen. Om een entertainmentruimte te openen ga je naar de Hue-app en tik je op de knop Instellingen, onder in het scherm. Vervolgens tik je op Entertainmentruimten.
Je entertainmentruimte instellen
In de hierop volgende schermen moet je aangeven waar je lampen zich bevinden in de ruimte. Als hulplijn heb je een stoel staan en een setje luidsprekers. Aan de hand van die informatie kun je de verschillende lampen plaatsen in de ruimte… relatief dan. Misschien heb jij een heel lange kamer, of is die juist heel anders van vorm. Geef in deze afbeelding aan waar ze zich ongeveer bevinden. Let daarbij op de locatie ten opzichte van de speakers, vergeet ook niet de hoogte aan te geven van de lampen. Het helpt hierbij als je de lampen een handige naam hebt gegeven! Heb je alle lampen een plekje gegeven? Dan kun je verder met de volgende stap. Ben je achteraf niet tevreden over de locatie? Dan kun je ze nog altijd aanpassen via ditzelfde venster.
Spotify koppelen met Hue
Vooralsnog werkt deze functie alleen met Spotify. Het goede nieuws is dat het zowel met de gratis versie werkt, als met de betaalde variant. Om Spotify in te stellen, tik je op het middelste icoontje van de App: Sync. Zodra je op het icoontje tikt, zie je de mogelijkheid om Aan de slag te gaan. Je krijgt vervolgens drie mogelijkheden te zien hoe je de lampen wil koppelen met Spotify: via de Philips Hue Play HDMI sync box, via een Spotify-account of via een PC of Mac. Wij kiezen voor de Spotify-optie. Doorloop de stappen en zorg dat je de Hue-lampen hierbij gekoppeld hebt aan het internet. Spotify en Philips moeten hiervoor namelijk goed samenwerken: de Hue-app haalt de door jou gekozen muziek namelijk een fractie eerder binnen, zodat hij helemaal in pas loopt met de beat en de wisselingen. Zo profiteer jij van een optimaal effect!
Zo start je de muzieksynchronisatie tussen Spotify en Philips Hue
Kies een nummer op Spotify. Open vervolgens de Hue-app en tik op de knop Synchroniseren in het tabblad Sync. Vanuit deze app kun je vier elementen aanpassen:
- Stijl: hierbij kun je kiezen voor Klassiek of Puls. Klassiek loopt telkens op qua lichtvolume, met vloeiende verlopen, terwijl Puls plotse schakelingen heeft. Afhankelijk van de muziek en jouw voorkeur kies je voor รฉรฉn van beide opties.
- Intensiteit: automatisch is hier de beste keuze, zo krijg je een geweldige ervaring bij iedere muziekstijl die perfect past. Wil je zelf bepalen hoe je ervaring moet zijn? Dan kies je in vier gradaties een intensiteit in. Daarmee stel je de verschillen tussen gedimd en fel in.
- Kleuren. Je kunt deze laten veranderen in alle kleuren van de regenboog, maar je kunt deze kleuren ook beperken voor een iets rustigere of sfeervolle ervaring.
- Helderheid: Hiermee stel je in hoe helder de lampen maximaal mogen worden. Standaard staat de functie op 100%, maar wil je een subtiel of sfeervol licht, dan kun je hem hier een stuk dimmen.
Op zoek naar coole gadgets?
Stappenplan
- Open de Philips Hue-app en tik op Instellingen rechtsonder in je scherm.
- Zoek Entertainmentruimten in de lijst en selecteer deze.
- Tik op Gebied maken met het +-symbool rechtsboven.
- Kies waar je de kamer voor gaat gebruiken: TV kijken of Naar muziek luisteren. Wij kiezen voor de tweede optie.
- Geef de ruimte alvast een naam.
- Kies de lampen die je in de entertainmentruimte wil opnemen. Deze staan netjes gesorteerd per kamer. Tik vervolgens op Volgende.
- Sleep de lampen naar hun relatieve positie in je kamer op basis van het diagram op het scherm. Bepaal daarbij zowel de locatie als de hoogte!
- Tik vervolgens op de button Sync, het middelste icoontje van de Hue-app.
- Tik op Aan de slag om Spotify in te stellen.
- Op het volgende Philips-Hue + Spotify-scherm tik je op Volgende.
- Je wordt vervolgens gevraagd om in te loggen met je Hue-account, zodat je lampen connected zijn met het internet.
- De volgende stap: Log in met je Spotify-account. Als je die al op je telefoon hebt staan, is de installatie een eitje.
- Tot slot kun je kiezen om Google Assistent te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld zetten:
- Hey Google, zet music sync aan
- Hey Google, maak music sync helderder
- Hey Google, stel music sync in op
- Vervolgens kun je de installatie afronden en telkens op Volgende of Klaar tikken.
Entertainmentruimte gebruiken op je PC of Mac
- Wil je gebruikmaken van de entertainmentruimte vanaf je PC of Mac? Download dan de Hue Sync-app en installeer deze op je Mac of pc.
- Open de Hue Sync-app op je Mac of pc en selecteer Zoeken naar Bridge om verbinding te maken met je Philips Hue-bridge.
- Tik op de grote knop op je Hue bridge om de verbinding met de app te voltooien.
- Kies de Entertainment Area die je wilt bedienen met de app en pas de helderheid aan je instellingen aan.
Op zoek naar coole gadgets?