logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Philips Hue Centris plafondlamp

Philips Hue is één van de meest toonaangevende merken als het aankomt op slimme verlichting. Het was ook zo’n beetje het eerste merk dat deze techniek aanbood, wat absoluut heeft meegewerkt, maar de duidelijke aandacht voor styling en kwaliteit legt Hue ook zeker geen windeieren. Het aanbod aan lampen met ingebouwde Hue-verlichting groeit als maar groter. Wij mochten een indrukwekkende plafondlamp testen: de Philips Hue Centris. Dit is een van de meest veelzijdige plafondlampen die je ooit zult zien. In deze enkele lamp zit een ledstrip verwerkt, maar ook vier spotjes. Sfeer en functioneel tegelijk!

Allrounder

Het gave aan de Philips Hue Centris is wel dat het zo’n allrounder is. De grote ledstrip zou je kunnen vergelijken met een TL-buis (maar dan met fijn licht, dat je qua lichtkleur en intensiteit naar wens kunt aanpassen). Deze strip zorgt voor je omgevingslicht. Het functionele licht dat de hele ruimte verlicht of in een bepaalde sfeer zet. Dat kan helder daglicht zijn, maar ook zacht gloeilamplicht. Of groen, paars, rood… wat jij maar wilt! Aan de zijkant zitten Philips Hue spotjes verwerkt. In ons topmodel zitten vier spotjes, aan beide zijden van de strip 2 stuks, maar er zijn ook Centris-modellen met aan één kant spotjes. Ieder spotje is apart aanspreekbaar en instelbaar vanuit je Hue-app. Zo kun je de kleur en de helderheid van ieder spotje naar wens aanpassen. Tip: koppel de verschillende lampen aan een zone, zodat je ze tegelijk kunt bedienen. En koppel je hem aan bijvoorbeeld de Hue Play HDMI Sync, dan kun je de hele ruimte van kleur laten veranderen met die spotjes, terwijl de middelste ledstrip de ruimte subtiel verlicht. Je kunt de lampen trouwens instellen met behulp van de Hue Bridge, maar ook vanuit de Hue app en een bluetooth koppeling. De spotjes kun je een indrukwekkende 350 graden in de rondte draaien en 90 centimeter omhoog of omlaag. Ofwel: van horizontaal tot verticaal.

Vormgeving

Eerlijk is eerlijk: hoewel de Centrix redelijk subtiel en sober is vormgegeven, is het wel een eyecatcher in de kamer. Wij mochten het grootste model uitproberen, die met een imposante lengte van 99 centimeter een flinke unit is om aan je plafond te hangen. Als je zo’n lamp in het zwart op een wit plafond hangt, dan valt hij zeker wel op! De witte variant valt gelukkig wat meer weg op een sneeuwwitte achtergrond van het plafond. Toch heeft Philips het ontwerp slim gekozen. Het model is strak en modern, maar heeft ook afgeronde hoeken en een hoog aaibaarheidsgehalte. De afwerking is tot in de puntjes uitgevoerd, het ziet er echt uit als een luxe product. Door de combinatie van lichtbalk en spotjes kun je hem echt in ieder interieur gebruiken, hoewel hij in sobere Scandinavische interieurs of moderne huizen beter zal passen dan een klassiek interieur.

Simpele bevestiging

Je zou denken dat het bevestigen van zo’n Philips Hue Centris een hele klus is, maar dat valt heel erg mee. De bak wordt namelijk aan een metalen strip bevestigd, die je voor de montage van de lamp op het plafond bevestigd met twee schroeven. Dat scheelt heel wat gewicht tijdens dit lastige klusje. Je kunt daarbij zelf voor een groot deel bepalen waar je hem wil laten hangen, maar ik raad natuurlijk wel aan om de lamp over de contactdoos te laten lopen. Heb je de strip eenmaal hangen, dan klik je de ene kant in de bevestigingsrail. Met een beveiligingstouwtje maak je de lamp aan net andere uiteinde vast, zodat hij niet naar beneden komt zeilen. Nu kun je de stroomdraden (waar je al een speciaal clipje om hebt kunnen zetten) vastklikken in de lamp en de lamp aan de andere zijde ook omhoog duwen, zodat hij ook aan de andere kant vast komt op de bevestigingsrail. Een schroefje erin voor de zekerheid… en je bent klaar!

Ga direct naar de verschillende Philips Hue Centris-modellen op BOL.com.


Recensie over Philips Hue Centrix

CooleSuggesties topper

Lampen als dit laten je een ruimte op een heel andere manier bekijken. Je hoeft namelijk niet meer te kiezen uit een soort licht, het wordt voor je gecombineerd! De Centris laat zien hoe Philips het fenomeen ‘licht’ ziet. De lamp is perfect geschikt om een ruimte te verlichten en van sfeer te voorzien, maar ook om hem functioneel te belichten. De lamp is indrukwekkend goed en redelijk afgewerkt, eenvoudig in te stellen en laat je voor ieder moment van de dag genieten van het juiste licht in de juiste kleur. De installatie is een eitje, hoewel boren in plafonds geen dagelijkse kost is. Dankzij de compatibiliteit van Hue met vrijwel alle slimme systemen (waaronder Alexa, Homey, Apple Homekit en meer) is dit een ontzettend veelzijdige lampgadgetdinges. Het enige nadeel… dat is toch wel de prijs. Toegegeven: vier Hue-lampen en een led-strip rechtvaardigen de prijs al voor de helft, maar toch. Dit is ‘one lamp to rule them all’!

Score: 9


Informatie

Hue Centris, Philips
Meer weten?
Prijs: 250 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou: