logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Philips Fidelio X3


Iedereen heeft een geheel eigen manier van luisteren naar muziek. De een houdt van pompende bassen en bombastische tonen, de ander hoort liever ieder klein detail, van een vallende drumstok tot een audiokabel die even wordt verlegd. De Philips Fidelio X3 richt zich op die laatste groep. Het is een high-end koptelefoon, voor mensen die zich volledig willen onderdompelen in hun muziek. Deze luxe straalt ook van het model af, je ziet gewoon dat je hier een fancy koptelefoon op je oren zet.

Luxe ervaring

Het is niet alleen de geluidskwaliteit die je versteld zal doen staan: de hele koptelefoon voelt aan als baden in luxe, zowel op het moment dat je hem oppakt als op het moment dat je ze gebruikt om muziek te luisteren. De metalen band om je hoofd is afgewerkt met Schots Muirleer, de oorkussens zijn voorzien van een laagje pluche velours en de hoofdband is natuurlijk traploos verstelbaar. Minpuntje zijn de kunststof scharnieren op de arm, maar dat zou dan ook het enge ‘zwakke’ kunt zijn aan de hele constructie. Op de vormgeving is Philips helemaal losgegaan. Je ziet hier de minimalistische stijl terug waar Philips om bekend is, met een moderne twist en verrassende combinaties. Stof en metaal mixen geweldig goed! Ook de audiokabels werken hier aan mee, de gevlochten kabel met vergulde stekkers zien er luxe uit.

Bekabelde koptelefoon

Ja, je leest het goed: de meeste premium koptelefoons maken gewoon gebruik van een audiokabel! In dit geval zelfs twee, voor elke oorschelp eentje. Die komen bij elkaar in een aparte kabel, waarna je hem in één 3,5 mm audio-uitgang kunt prikken. Je kunt er echter ook voor kiezen om beide kabels in een 2,5 mm uitgang te prikken. Die bekabelde verbinding voorkomt dat er allerlei softwarematige bewerkingen op de muziek worden uitgevoerd. Deze manier is volledig codec-vrij!

Geluidskwaliteit

Wanneer je de muziek aanzet, ontdek je pas de echte kwaliteit van de Philips Fidelio X3 koptelefoon. Het is een geweldig model, waarbij je iedere keer weer iets nieuws ontdekt aan het model… en aan je muziek! Dat is trouwens ook wel een leuke manier om je favoriete muziek opnieuw te beleven. Gebruik verschillende koptelefoons van verschillende merken! Dan ontdek je pas goed hoe ieder merk zijn stempel zet op de geluidsbeleving. Bij de een zal de nadruk eerder liggen op de lage tonen, bij de ander is dat een groter bereik in de hoge regionen. De Philips Fidelio X3 laat je horen hoe vol en rijk muziek echt kan zijn. Het is een fantastisch geluid, met een heel rijke en volle sectie middentonen. Daardoor krijg je een heel ruimtelijk geluid, dat je alle kleine details laat waarnemen. Dat gaat helemaal door tot in de lage tonen.

Hoog en laag

Een echt lage bas, die je voelt in je tenen, is hier niet aanwezig. Waarom niet? Nou… waarschijnlijk omdat het een open koptelefoon is, en geen gesloten. Bij gesloten koptelefoons kunnen fabrikanten wat meer spelen met de druk in de koptelefoon, waardoor je een extreem diepe bas kunt produceren. Dat ontbreekt bij de Fidelio X3. Dat is overigens niet hinderlijk, mits je echt verknocht bent aan die dreunende ondertonen. Een ander nadeel van een open model als dit is dat mensen in je omgeving ook kunnen horen waar jij naar luistert. Dat kan op de werkvloer natuurlijk best wel hinderlijk zijn! Als je kijkt naar de hoge tonen, heeft de koptelefoon wel een beperking. Of beter: soms een beperking. Bepaalde nummers, waarschijnlijk nummers waarvan uitgevers ervan uitgaan dat ze beluisterd worden op baszware koptelefoons, kunnen een wat schelle weergave in de hoge tonen laten horen.

Alles beter

Het nadeel van een high-end koptelefoon als deze is wel dat je er optimaal van kunt genieten als je apparatuur ook van dito kwaliteit is. Plug je deze koptelefoon in een oude Sony walkman, dan zul je een minder imposant muziek horen dan in een high-end versterker. Toch levert hij echt al uitstekende resultaten op je laptop, smartphone of tablet, vergis je niet! Al vanaf het eerste nummer zullen je oren verwend worden. Dat maakt dit model echt een wannahave voor alle muziekliefhebbers, of je nu net begint of al jaren een fervent muziekliefhebber bent.


Ga direct naar Philips Fidelio X3 op BOL.com.

Recensie over Philips Fidelio X3

CooleSuggesties topper

De Philips Fidelio X3 is een high-end koptelefoon. Dat merk je aan alles, aan de bouwkwaliteit en afwerking, maar ook aan de geluidskwaliteit. Als je een koptelefoon als deze hebt gehad, zul je niet snel meer een andere willen. Minpunt is wel dat het een best fors model is, waardoor je hem niet snel zult gebruiken voor onderweg. De kabels zijn even wennen, maar aangezien de koptelefoon is ontworpen voor een vaste plek, is dat gewoon een producteigenschap. Ben je verknocht aan een extreem lage en dreunende bas? Dan zul je bij de Fidelio X3 misgrijpen. Ook de soms schelle hoge tonen bij bepaalde nummers kan een afknapper zijn, maar is niet altijd merkbaar en vind niet iedereen hinderlijk.

Score: 9


Informatie

Philips Fidelio X3
Adviesprijs: 220 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.