logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Philips Airfryer XXL HD9880/90


Bakken, grillen, frituren, roosteren – en zelfs koken. De nieuwe Philips Airfryer Combi 7000 XXL Connected belooft dit allemaal. Met die beloftes in ons achterhoofd hebben wij deze alleskunner de afgelopen weken getest in ons dagelijks leven. En eerlijk is eerlijk: we gebruikten de Airfryer al langer als meer dan een veredelde frituurpan. Maar koken? Dat was ook voor ons nieuw.

Vormgeving

Als eerste wil ik Philips grote pluspunten geven voor de nieuwe vormgeving. Hij is wat vierkanter en daarmee ook wat logger, maar hij ziet er echt fantastisch uit, met het prominente scherm op de voorkant en zijn elegante display. Persoonlijk had ik graag twee inkepingen gezien aan de onderkant van het apparaat, waardoor je hem wat makkelijker kunt oppakken, maar dat eerder een wens dan een kritiekpunt. Het handvat heeft een make-over gekregen van de eerdere versies: waar je eerst een volledig rond handvat had, heb je nu een L-vormig handvat dat onder tegen een uitsteeksel steunt. De grote lade van de Airfryer heeft nu geen kunststof inzetje meer om de lucht te reguleren (en het vet op te vangen), maar een metalen beugeltje waar je mandje op leunt. Het mandje zelf is ontdaan van zijn rubber voetjes, die we toch wel prettig vonden bij zijn voorganger. Niet alleen is dat makkelijker neerzetten op het aanrecht (nu moet je het mandje vasthouden of op een onderzetter neerzetten), maar ook het beugeltje is lastig schoonmaken bij de afwas! De losse onderdelen zijn overigens vaatwasmachinebestendig, maar dan zit-ie wel in een keer vol.

Ga direct naar de Philips Airfryer HD9880 op de website van Philips.

Alleskunner

Zoals gezegd is de nieuwe Philips Airfryer Combi 7000 XXL (HD9880/90) een echte alleskunner. Dankzij de mogelijkheid om de luchtcirculatie op twee niveaus in te stellen kan hij namelijk niet alleen bakken als een supersonische heteluchtoven, maar kan hij ook subtieler gerechten verwarmen. Door de lagere ventilatorstand kun je dus ook koken en sudderen. Je airfryer verandert ineens in een slowcooker, die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld stoofpotten of rijst in te bereiden. Hoe tof is dat? De ventilator is ook een stukje stiller dan zijn voorganger – een aangename bonus. De Philips Chef vertelde me dat hij ‘m structureel op zijn aanrecht had staan, bijna als vervanger voor zijn kookplaat. Maar goed: dat is de Philips chef. Toch kan ik het zeker wel begrijpen, want als je eenmaal de mogelijkheden hebt ontdekt, gaat er een wereld voor je open. Omarm dus de 8,3 liter aan inhoud van je Airfryer en maak er optimaal gebruik van.

Voorgeprogrammeerde recepten

De nieuwe airfryer heeft een fraai kleurenscherm om alles in te stellen – en daar maakt het dankbaar gebruik van. Met de praktische draaiknop kies je in een mum van tijd het gerecht dat je wil maken, waarna je de hoeveelheid kunt instellen. Hier bij gebruikt Philips markeringen op het mandje. Je hoeft dus niet meer te wegen, maar enkel aan te geven hoe vol het mandje of de familieformaat bakset zit. Een praktische keuze, maar jammer genoeg heb je hiervoor wel de nieuwe accessoires nodig. Heb je bijvoorbeeld de XXL bak-accessoire van je oude Airfryer zónder die markering, dan zul je toch een paar keer moeten gokken…

Vleesthermometer

Een heel praktische accesoire die je krijgt meegeleverd is de vleesthermometer, die je in je stuk vlees kunt prikken (horizontaal en in het midden… niet vergeten!) De airfryer houdt nu de kerntemperatuur van je vlees in de gaten en zorgt daarmee voor een perfect gegaard stuk vlees, precies zoals jij dat wilt. Een heel toffe functie, waar veel mensen bij van zullen worden. Oh: en die kun je dus ook combineren met je andere gerechten. Leg dus gerust je aardappelen, groenten én je vlees tegelijk in de airfryer, om een signaaltje te krijgen wanneer je vlees klaar is. Je kunt zelfs ingrediënten die wat meer tijd nodig hebben voorkoken, om daarna je vlees toe te voegen. Eenpanskoken was nog nooit zo eenvoudig!

Handmatig kiezen

Je kunt echter ook zelf je kooktijd inprogrammeren, waarbij je de temperatuur en de ventilatorstand kunt bepalen. Heb je gerechten die je vaker bereid? Dan sla je ze snel en eenvoudig op in je favorietenlijst. Zo kun je snel en eenvoudig je ontbijtje maken in je Airfryer, rijst koken, risotto maken of oude broodjes nieuw leven inblazen 🙂

Daar is een app voor

Kan het nog makkelijker? Jazeker! De Philips Airfryer Combi 7000 XXL (HD9880/90) is namelijk ‘connected’. Je kunt hem koppelen aan je wifi en bedienen vanuit de NutriU app! Daarmee zie je niet alleen hoe lang de kooktijd nog is, maar kun je ook kiezen uit 1001 recepten om te kunnen koken, bakken, braden, grillen en nog veel, veel meer. Het is soms even zoeken naar het gerecht dat je wilt (en ook naar de recepten die door de Philips Chef zelf zijn samengesteld – daar heb ik persoonlijk toch het meeste vertrouwen in), maar vervolgens stelt de app je Airfryer volledig in. Dat houdt in dat je soms met verschillende temperaturen werkt, met verschillende ventilatiestanden en dat je af en toe moet schudden of roeren. Maar bij iedere stap krijg je netjes een seintje, zodat koken super gemakkelijk wordt gemaakt.


Ga direct naar Philips Airfryer Combi 7000 XXL (HD9880/90) Connected op BOL.com.

Recensie over Philips Airfryer Combi 7000 XXL (HD9880/90) Connected

CooleSuggesties topper

De nieuwe Philips Airfryer Combi HD9880/90 is een briljant apparaat, ik kan niet anders zeggen. Hoewel ik het jammer vind dat de sensoren van de vorige variant niet aanwezig zijn in dit model (die controleerde hoe bruin je gerecht al was), is het ook zeker prettig om meteen te zien hoe lang de bereidingstijd duurt. De oplossing met de maatvoering in de bak is een goede manier om dat voor elkaar te krijgen. De automatische programma’s zijn heel volledig en werken bijzonder intuïtief, net als de vleesthermometer. Het was even wennen om gebruik te maken van de NutriU app, maar de recepten die daarin vermeld staan werken fijn en blijken steevast te kloppen. Pluspunten voor het heldere scherm, dat je ook goed kunt zien bij invallend zonlicht.

Score: 9


Informatie

Philips Airfryer Combi 7000 XXL (HD9880/90) Connected
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 449 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.