logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Philips Air Performer luchtreiniger, ventilator én verwarming in één


Een gezonde lucht is altijd belangrijk, in onze steeds beter geïsoleerde huizen is er zowel in de zomer (met pollen en stuifmeel) als in de winter (wanneer we met zijn allen veel binnen zijn) genoeg aan te merken op de luchtkwaliteit. Het is dus helemaal niet vreemd om een luchtreiniger in huis te halen. Philips introduceerde onlangs de tof uitziende Philips Air Performer 3-in-1 luchtreiniger: een luchtreiniger, ventilator en verwarming in één apparaat.

Vormgeving

De Philips Air Performer is een heuse zuil van iets meer dan 1 meter groot en 35 cm in diameter. Daar kun je dus vast wel een plekje voor vinden. In de zware voet vind je alle techniek: de motor en het filter. De grote lus daar bovenop wordt gebruikt om de lucht te verdelen. Er zijn dus geen draaiende rotorbladen in zicht, er kunnen geen vingertjes, potloden of andere voorwerpen in de ventilator geprikt worden en (dat is meestal mijn dingetje): daarmee heb je ook geen verstoringen van het geluid in je ruimte, ook niet als je de ventilator laat roteren. Hij ziet er stoer uit, maar neutraal genoeg om in ieder interieur te passen.

Hepa filter

Welke functie je ook verliest: de lucht die door de Philips Air Purifier stroomt, komt eerst langs zijn drielaags NanoProtect HEPA-filtersysteem dat 99,97% van alle onzichtbare deeltjes die door het filter gaan uit de lucht verwijdert. Deze filter kun je handmatig schoonmaken en zou eens per jaar of per halfjaar (afhankelijk van de ruimte waarin je hem zet en de hoeveelheid verontreiniging dat het moet filteren) moeten vervangen.

Verstandige AI

Een bijzonder aspect van de Philips Air Performer 8000 is dat het gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie. Er is natuurlijk genoeg gezegd en geschreven over AI, maar deze functie gebruikt zijn sensoren en ingebouwde technieken om te leren van zijn omgeving. Zo kijkt hij niet alleen naar de luchtkwaliteit van de omgeving, maar ook naar jouw gebruikspatroon. Daar past het apparaat automatisch zijn instellingen op aan. Je hebt er dus eigenlijk geen omkijken naar. Mocht je hem zelf willen bedienen, dan kun je gebruikmaken van de bijbehorende Air+ app of de compacte afstandsbediening, die je magnetisch bovenop de Air Performer kunt plakken.

Ventilatiekracht

Je moet met zo’n luchtreiniger rekenen op ruimtes die maximaal 70 vierkante meter groot zijn. Dat is de maximale ruimte die de Air Performer volgens Philips kan behappen. Hoe kleiner, hoe sneller hij zijn werk doet. En dat kan best rap gaan, als je kijkt naar de maximale luchtstroom van 1579 kubieke meter lucht per uur! De filter kan daarmee 99,97% van stofdeeltjes en allergenen uit de lucht halen – en zelfs 99,99% van alle virussen en aerosolen. Het is overigens de bedoeling dat je hem zo lang mogelijk aan laat staan voor een optimale werking. Je kunt hem natuurlijk timen en inprogrammeren, maar voor een optimale werking zorg je dat-ie aanstaat als je aanwezig bent. Voor het stroomverbruik hoef je het niet te laten, dat is maximaal 40W (en 2W in stand-by)

Air+ app

De Philips Air Performer moet gekoppeld worden met de Air+ app voor een optimale werking. Daarmee kun je hem koppelen aan je bestaande Philips account of een nieuw account aanmaken. Dankzij de app kunnen gegevens binnenshuis en buitenshuis met elkaar gekoppeld worden en kun je zien hoe schoon de lucht in jouw omgeving is. Daarnaast kun je via de app je Air Performer programmeren op tijd en kun je hem vanuit huis of buitenshuis bedienen. De app houdt je overigens op de hoogte van pieken op het gebied van fijnstof en vervuiling, vochtigheid en schadelijke gassen. Een leuke functie vond ik dat je in de app ook kunt zien welke pollen er momenteel actief zijn. Handig voor de hooikoortspatiënten (waarbij ze bij ons in huis een verlichting van de verschijnselen merkten – al na de eerste dagen)


Ga direct naar Philips Air Performer op BOL.com.

Recensie over Philips Air Performer

CooleSuggesties topper

De Philips Air Performer is een moderne, strakke luchtreiniger die zeker gezien mag worden. Het is een indrukwekkende alleskunner, die je zowel in de zomer als in de winter op je wenken zal bedienen met verkoeling of verwarming. Het positieve element is natuurlijk dat de Air Performer de lucht in de ruimte reinigt, waardoor je een gezondere leefomgeving creert voor jou en je gezin (of collega’s, als je hem op kantoor hebt staan). De app is heel eenvoudig en regelt zichzelf eigenlijk grotendeels. Mocht je willen, dan kun je hem nog op verschillende vlakken aanpassen en instellen.

Score: 9


Informatie

Philips Air Performer
Adviesprijs: 629 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.