De kans op cyberaanvallen wordt steeds groter, maar toch geven de meeste Nederlanders – 77 procent – liever hun wachtwoorden bloot dan dat ze zonder onderbroek de deur uit gaan. Dit blijkt uit onderzoek dat Kaspersky Lab en IFOP hebben uitgevoerd om de consument ervan bewust te maken dat er veel overeenkomsten zijn tussen wachtwoorden en ondergoed.
De studie vergelijkt de gewoontes van internetgebruikers om hun wachtwoorden te wijzigen met hun houding ten aanzien van het vervangen van ondergoed. De uitkomsten laten ondubbelzinnig zien dat internetgebruikers een schone onderbroek belangrijker vinden dan hun digitale toegangscodes, terwijl wachtwoorden juist steeds belangrijker worden als bescherming tegen online dreigingen.
https://www.youtube.com/watch?v=cho5En9Qo9o
De belangrijkste uitkomsten:
· 38 procent van de Nederlanders geeft toe wel eens een wachtwoord te hebben gedeeld met collega’s of huisgenoten. Voor één derde was het een noodgeval, maar twee derde zou het zo wéér doen.
· 80 procent leent liever zijn wachtwoord uit aan een bekende dan zijn onderbroek.
· Terwijl 90 procent van de ondervraagden beweert iedere dag een schone onderbroek aan te trekken, verandert 37 procent van de Nederlanders wachtwoorden minder dan twee keer per jaar, in sommige gevallen zelfs helemaal nooit.
· 77 procent is banger om zonder ondergoed het huis te verlaten dan te ontdekken dat persoonlijke data en rekeninggegevens zonder wachtwoord kunnen worden geopend.
· 71 procent van de Nederlanders heeft meer wachtwoorden dan onderbroeken.
“Ik hoor toch nog regelmatig mensen zeggen dat ze wachtwoorden maken en onthouden maar een hoop gedoe vinden. Daarbij denken ze vaak dat er maar weinig bij hen te halen valt en dus kiezen ze voor een eenvoudig wachtwoord en dan ook nog voor ieder account hetzelfde”, zegt Martijn van Lom, General Manager bij Kaspersky Lab Benelux. “De realiteit is dat cybercriminelen veel tijd en geld steken in het achterhalen van wachtwoorden die onze meest vertrouwelijke informatie moeten beschermen.” “Het onderzoek is interessant omdat het de complexe en tegenstrijdige houding van de consument ten opzichte van wachtwoorden blootlegt. Sommige informatie is echt privé of vertrouwelijk, andere van geen enkel belang voor wie dan ook. De waarde is afhankelijk van wat je ermee zou kunnen doen. We lopen liever het risico dat ons privéleven op straat komt te liggen, dan dat we richtlijnen naleven ter bescherming van onszelf. En dat terwijl het in de meeste gevallen maar om een paar simpele basisregels gaat. Dat een wachtwoord niet bedoeld is om te worden gedeeld, bijvoorbeeld, dat het niet voor iedereen zichtbaar moet zijn en dat het regelmatig moet worden ververst. Net als je onderbroek, eigenlijk.”
Regel 1: een wachtwoord moet regelmatig worden ververst, maar ook weer niet zo vaak als ondergoed
Een wachtwoord té vaak veranderen kan ook weer nadelen met zich meebrengen, maar beveiligingsexperts benadrukken dat alle wachtwoorden moeten worden gewijzigd zodra er maar het geringste vermoeden bestaat dat de privacy in gevaar is. Deze regel geldt zeker als je de gewoonte hebt je wachtwoorden met Jan en alleman te delen. En al helemaal als het gaat om iemand met wie je het bijvoorbeeld net hebt uitgemaakt!
Regel 2: leen vooral je ondergoed uit, maar hou je wachtwoord bij je!
Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat je een wachtwoord voor jezelf houdt, maar veel mensen doen desgevraagd liever afstand van hun wachtwoorden dan van hun ondergoed. Het onderzoek laat zien dat 78 procent van de Nederlanders bezweert nóóit een onderbroek aan iemand uit te lenen, terwijl 38 procent – 33 procent van de mannen en 42 procent van de vrouwen – al eens een wachtwoord aan iemand anders heeft verklapt.
Regel 3: in tegenstelling tot ondergoed mogen wachtwoorden – ook privé – nooit worden onthuld.
Staat de collectieve nachtmerrie van naakt op straat staan op het punt om te worden verdrongen door de angst dat onze privé data de hele wereld over gaan? Het lijkt er niet op. Op de vraag welke van deze twee situaties de meeste angst inboezemt, kiest 77 procent van de Nederlanders nog altijd voor een publiek optreden zonder ondergoed. Daarmee zijn we preutser dan de Italianen, van wie 65 procent liever de edele delen dan de privégegevens tentoonstelt.
Laurence Allard, docent aan de Parijse Université Sorbonne Nouvelle en socioloog voor innovatieve toepassingen: “Als kind hebben we allemaal wel eens die vreselijke angstdroom gehad, waarin we naakt op het schoolplein staan. Naarmate we ouder worden en de digitalisering van ons leven toeneemt, ligt het voor de hand dat deze angst zich uitbreidt naar de ware spiegel van onze intimiteit: onze vertrouwelijke data. Elektronische apparaten spelen een steeds prominentere rol in ons leven. Het is dus belangrijk dat we er ook online een veilige levensstijl op nahouden, als we niet willen dat die data op straat belanden en er kwalijke dingen mee gebeuren. Het begint bij het veranderen en geheimhouden van onze wachtwoorden.”
Geef een reactie