logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo kies je de perfecte tuinmeubelen

Nu de zon meer gaat schijnen, trekken we weer meer naar buiten. Het buitenleven lonkt! Maar hoe geniet je optimaal van die buitenlucht in jouw situatie? Wij helpen je met een paar praktische tips om de beste tuinmeubelen uit te zoeken voor jouw tuin!

De basisopstelling kiezen

De belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen als je op zoek gaat naar nieuwe tuinmeubelen is wel: wat ga je doen in je tuin? Ben jij iemand die lekker wil kletsen en af en toe een gezelschapsspel wil spelen of ben je iemand die juist regelmatig buiten wil eten? Dat kan bijvoorbeeld al een verschil zijn tussen een loungeset en een dinerset. Natuurlijk sluit het kopen van een loungeset niet uit dat je niet meer kunt barbecueën, maar laten we eerlijk zijn: eten doe je toch het fijnst aan een eettafel! En andersom: als je aan je dinerset een goede stoel zet, kun je er ook geweldige uurtjes in doorbrengen.

Kijk naar de beschikbare ruimte

Bij het zoeken naar de ideale set moet je rekening houden met de beschikbare ruimte. Een loungeset zet je meestal in een L-vorm neer (hoewel je deze ook kunt aanvullen met relaxfauteuils of andere stoelen). Een opstelling in een L-vorm geeft je meer ruimte in de tuin. Je kunt zo’n zet dan perfect gebruiken in een hoek van de tuin, maar je kunt hem ook gebruiken om een zithoekje af te bakenen. De meeste loungesets hebben een dichte leuning, waardoor je een soort ‘scheidingswand’ maakt in je tuin. Een fijne afbakening voor een knusse zithoek! Wil je strandstoelen? Dan moet je rekening houden met een flink oppervlak, aangezien deze stoelen vaak al in een halve ligstand zijn ingesteld. Een dinerset heeft daarentegen een vierkant vlak nodig, met de nodige bewegingsruimte om je stoelen makkelijk uit te kunnen schuiven als je wil uitstappen. Heb je wat minder ruimte? Dan kan een bankje een oplossing bieden. Die hoef je niet uit te schuiven en zorgt daarmee voor een meer compacte zithoek. Je maakt op die manier eigenlijk een wat meer volwassen versie van de picknicktafel.

Voor hoeveel personen

Een ander heel belangrijk punt is het aantal personen dat je kwijt wil in je zithoek. Heb je zelf al een gezin van 4? En krijg je regelmatig gasten te eten (als de situatie het weer toelaat)? Houd ook voor hen ruimte beschikbaar aan tafel. Dat kan eenvoudig met een extra inklaptafel en stapelstoelen, maar je kunt er ook voor kiezen om een grotere tafel te kiezen voor 6 of 8 personen, of een uitschuiftafel te kopen waarvan je het blad al kunt verlengen. Hetzelfde gaat natuurlijk op voor een loungeset. Hoeveel mensen wil je ontvangen? En kun je iedereen goed neerzetten? Het zou een beetje knullig zijn als je net vier comfortabele zitplekken hebt en een aantal dunne, plastic stapelstoeltjes. Dan krijg je gegarandeerd een stoelendans om de beste plek! 

Gezinssamenstelling

Een ander element dat je niet moet vergeten, is je gezinssamenstelling. Voor jonge kinderen is het verstandig te kijken naar een wat robuuster model tuinset, dat wat beter bestand is tegen het beklimmen met schoenen, gestoei en geschuif. Een glazen tafelblad is niet zo’n goed idee, bijvoorbeeld. Je hoeft daarentegen ook niet direct te gaan voor een goedkope set ‘omdat die toch veel te lijden heeft’. Je zult merken dat een duurdere set juist degelijker is en jaren meekan zonder in te boeten op stijl en functie! 

Gemak en onderhoud

Ah, hier kun je makkelijk de fout in gaan! Want hoe veel mensen kopen er niet een fraai uitziende houten tuinset, om er na een jaar al achter te komen dat het hout niet meer warm van kleur is, maar dof grijs is geworden? Heel veel mensen, dat kan ik je op een briefje meegeven. Hout heeft namelijk de eigenschap om te verkleuren. Daar doe je vrij weinig aan, behalve beitsen, lakken of opschuren (want dat is in feite wat ontgrijzen doet). Wil je een tuinset met minder onderhoud, dan kom je op metaal of kunststof aan, hoewel je ook een nieuwe materiaalsoort hebt waarbij hout wordt vermengd met hars voor een warme uitstraling én het gemak van kunststof. Dat gaat niet alleen op voor het onderstel van stoelen of banken, ook je tafelblad moet makkelijk in onderhoud zijn. Is het goed schoon te maken, gevoelig voor beschadigingen of moet je er jaarlijks onderhoud aan plegen? Het is belangrijk om je daar vooraf over in te laten lichten. Heb je kussens in je stoel of loungeset? Dan is het verstandig om na te denken over een plek om ze op te bergen. Een kussenkist voor buiten is ideaal, maar waar laat je de loungekussens in de winter? Laat ze nooit buiten liggen, dan gaan ze gegarandeerd verstikken!

~ Dit is een aangeleverd artikel of betreft een samenwerking ~

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.