logo-liggend-wit-donkerblauw

Zo maak je de perfecte sfeer voor je foto’s

achtergrond flatlay

Fotografie is een lastig iets. Er komt heel wat bij kijken, ondanks het feit dat smartphones en moderne camera’s het meeste voor je uit handen nemen. Een van de belangrijkste – en de moeilijkste – elementen is het neerzetten van de juiste sfeer. Hoe krijg je jouw onderwerp mooi in beeld? Dat is nog lang niet zo makkelijk. Wij zochten en vonden de ultieme oplossing: achtergrondplaten van Folux!

Stijl van fotograferen

Er zijn verschillende manieren om een sfeervolle foto te schieten. De ‘standaard’ manier (schuin of recht van voren) heeft een duidelijk nadeel. Er komt namelijk heel wat kijken bij de achtergrond. En heb je het mooie licht gevonden, dan zul je zien dat er op de achterkant een kast of keuken staat die je niet zo makkelijk kunt verplaatsen. Veel mensen kiezen daarom voor een flatlay: een foto die recht van boven is genomen. Je ziet daarbij alleen je onderwerp en de ondergrond, die mooi bij elkaar moeten passen. Wat accessoires erbij… en je hebt een foto die je zo in een tijdschrift kunt plaatsen. Let wel: je moet hierbij wel onderwerpen gebruiken die zich daarvoor lenen. Platte voorwerpen, die van bovenaf duidelijk zijn. Eten, bijvoorbeeld, dat op een bord ligt. Of boeken, twee-dimensionale voorwerpen of items die je makkelijk kunt neerleggen. Niet alles leent zich voor een flatlay.

Makkelijk licht

Voor een flatlay kun je makkelijk het juiste licht regelen. Daglicht dat van een kant komt is ideaal. Afhankelijk van het onderwerp kan het zelfs fel zonlicht zijn, maar diffuus licht is altijd goed. Ga dus in een ruimte staan waar geen direct zonlicht op naar binnenvalt. Heb je een huis met ramen op het oosten en westen, ga je ’s ochtends bij het raam op het westen staan en ’s avonds bij het raam op het oosten. Simpel, niet? Dakramen kunnen voor een extra dimensie zorgen en meer omgevingslicht geven. Daardoor wordt je foto lichter en helderder. De schaduwen worden minder hard.

Tegenlicht

Heb je geen dakraam? Dan kun je werken met een grote witte plaat of een witte muur, waar je jouw opstelling voor maakt. Het witte oppervlak reflecteert het licht en zorgt voor een zachte uitstraling. Daarbij kun je ook kiezen voor een reflectiescherm. Deze geven meer licht als reflectie. Je hebt bovendien de mogelijkheid om zo’n scherm makkelijk uit te breiden met een statief, zodat je hem op iedere plek en in iedere gewenste stand kunt positioneren. Zo hoef je niet te werken met lampen of flitsers.

achtergrondplaten

Snel en gemakkelijk de juiste sfeer

Iedere foto verdient de juiste sfeer. Maar in huis heb je waarschijnlijk maar een beperkt aantal ondergronden: de vloer, je aanrechtblad, je bureau en je eettafel. Daarna wordt het lastig. Met de Bresser flat lay achtergrondplaten heb je dat probleem opgelost. Deze kunststof platen zijn aan één kant bedrukt met een ondergrond, zoals hout, marmer, beton, natuursteen of afbladderende verf op een stalen plaat. Daarmee heb je meteen een sfeervolle ondergrond voor je foto. De borden zijn mat en reflecteren daarom nauwelijks: perfect voor natuurlijk en diffuus licht. Combineer de platen en gebruik ze niet alleen als ondergrond, maar zet er ook eentje rechtop als achtergrond. Zo heb je 1001 kamers en ruimtes ter beschikking, verpakt als handzame en lichte platen. De borden zijn verkrijgbaar in twee formaten (40×40 centimeter en 60×60 centimeter) en verkrijgbaar in 25 verschillende ontwerpen. De platen zijn makkelijk hanteerbaar en licht. Bovendien zijn ze afneembaar: even een doekje erover en ze zijn weer schoon. Zo heb je een keur aan tafelbladen en ‘stukjes muur’ binnen handbereik, om telkens weer een unieke stijl neer te zetten.

Scherp in beeld

Tot slot: gebruik een statief! Niets zo vervelend als een onscherpe foto. Natuurlijk kun je spelen met scherpte en onscherpte voor een creatief effect of het leggen van nadruk op een bepaald element, maar dan nog heb je een scherp deel in je foto. Een volledig onscherpe foto, simpelweg omdat jij bewogen hebt, is zonde. Met een goed statief voorkom je dat. Ben je een fan van flatlays? Gebruik dan een zogeheten reprostatief. Die zet je op je tafel of werkblad en fotografeert recht van boven. Heel eenvoudig en compact! Een statief heeft nog een tweede voordeel: je staat zelf niet in het licht of (in het geval bij reflecterende objecten) in beeld!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.