logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De perfecte parasol voor iedere tuin


De lente zit er weer aan te komen – de tijd van het buitenleven gaat weer van start! Maar dan wel op onze eigen voorwaarden. De zon is bijvoorbeeld heerlijk om in de tuin te hebben, om met de felle zon in je gezicht aan tafel te gaan zitten zal minder animo trekken. Afhankelijk van jouw soort tuin (en de inrichting) zijn er tal van mogelijkheden om de zon te weren. We zetten er een paar voor je op een rij, met de beperkingen en onmogelijkheden erbij. Ben je op zoek naar een goede plek om een parasol te kopen? Op bijvoorbeeld Parasols.nl vind je een mooi assortiment in allerlei vormen en formaten. 

Standaard parasol met voet

Die kennen we allemaal: de grote ronde of vierkante parasol, die je met een lange pin in een zware voet prikt. Afhankelijk van de voet kun je de parasol verplaatsen, maar je kunt er ook voor kiezen om een parasolvoet in de grond te verwerken, zodat je de parasol netjes in de tuin kunt steken. Afhankelijk van de positie van je terras kan dit een praktische toepassing zijn. Er zijn parasols die je kunt kantelen, zodat je de schaduw een beetje kunt regelen. Idealiter heb je een tuintafel met een gat erin, waar deze parasol in gestoken kan worden.

Zweefparasol

Deze parasol is al een stuk mobieler. De zweefparasol heeft een staander en een zwenkarm. De voet van de parasol blijft dus vast op zijn plekje, waarbij je de hele arm én de parasol makkelijk en snel kunt verplaatsen binnen deze draaicirkel. Ook deze parasols kun je meestal kantelen, zodat je de schaduw kunt regelen. Praktisch en efficiënt, maar je hebt wel een forse voet nodig: er komt nogal wat druk op de basis van de parasol te staan! Ze zijn dus groter om neer te zetten. Het prettige van deze parasol is wel dat je de parasol boven de tafel kunt hangen, zonder dat je last hebt van de paal of de voet van de parasol.

Muurparasol

Heb je een klein en compact terras? Dan kan een muurparasol een geweldige uitkomst bieden. De naam van de parasol zegt het eigenlijk al: deze lichtgewicht parasols bevestig je aan de muur. Het is dus eigenlijk een zweefparasol, maar dan een variant die je aan de muur bevestigd. Let wel: in tegenstelling tot zweefparasols kun je deze parasols niet draaien of kantelen. Wel is het een geweldige manier om een terrasoverkapping te maken, die je in een handomdraai ook weer inklapt. Een nadeel is dat je ze echt moet monteren op de muur: je kunt ze inklappen tot relatief compacte pakketten, maar binnen zetten is nagenoeg onmogelijk.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.