logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Tekenen op je iPad: PenTips review


De iPad is een super veelzijdig apparaat – veelzijdiger dan je in eerste instantie zou denken. Je kunt hem zelfs gebruiken als vervanger voor je complete werkplek, als je dat wilt. Daarnaast kun je hem inzetten als agenda, televisie, planner… en tekenboek. In combinatie met de fantastische Apple Pencil 1 (of 2, als je een iPad Pro hebt) kun je namelijk tekenen en schrijven op je iPad alsof het een normaal boek is. Nou ja: digitaal dan. En glad. Dat gladde is iets dat veel mensen tegenstaat, maar daar gaan we iets aan veranderen. Wij ontvingen een aantal items van PenTips en geven je hier de beste tips voor een fantastische opstelling.

PenTips Lite

Laten we beginnen met het product waar PenTips naam mee heeft gemaakt: de slip-on PenTips! Heel simpel gezegd zijn de slip-on PenTips Lite kleine rubber kapjes die je op het puntje van je Apple Pencil schuift, waardoor deze een rubber beschermlaagje krijgt. Dankzij dat laagje verslijt het originele puntje van je Apple Pencil niet (bonus!) en heb je een beetje bescherming als je Pencil valt (bonus!) maar de belangrijkste reden is dat je meer weerstand voelt als je de Apple Pencil in combinatie met PenTips op je iPad gebruikt.

PenTips Fiber

Nu zijn er een aantal varianten van de slip-on PenTips, waaronder ook de Fiber-editie. De stoffen uitvoering, letterlijk vertaald. Ofwel: de stiftvariant! Hiermee heb je een ander soort wrijving, maar de werking is precies hetzelfde: het is een rubber kapje dat je over het puntje van je Apple Pencil schuift. Beide PenTips worden trouwens geleverd in een fancy doosje met 5 dopjes. Handig om te bewaren en heel netjes afgewerkt. Dat geldt overigens voor de verpakking van alle hier besproken PenTips producten!

PenTips Lite vs PenTips Fiber

Tekenen en schrijven met de Apple Pencil werkt al heel intuïtief en prettig, maar het gladde kunststof op een glazen oppervlak maakt het niet bepaald een briljante ervaring. Schrijven en annoteren gaat prima, een snelle schets is ook niet zo’n probleem, maar echt tekenen of creatief bezig zijn? Daarvoor zorgt het gladde oppervlak voor genoeg obstakels. Met de PenTips Lite breng je daar al verandering in: de beleving is al meer secuur en trefzeker, omdat het rubber van de PenTips Lite je bewegingen wat afremt. Voor veel schrijven, snelle bewegingen en arceren vond ik de PenTips Lite wat minder prettig, omdat de wrijving het gevoel gaf dat er wat speling in het rubber dopje zat. Daarvoor is de PenTip Lite simpelweg te stroef. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je jouw PenTip verliest tijdens het gebruik: daarvoor zit het dopje zeker strak genoeg. De drukgevoeligheid en de reactietijd komen niet in het gedrang door de toevoeging van deze extra beschermlaag.

De PenTips Fiber maakt gebruik van dezelfde techniek van de PenTips Lite: het is een rubber dopje dat je op je Apple Pencil schuift. In plaats van enkel rubber, zit er ook wat vezels toegevoegd aan het puntje. Hierdoor schuift hij net wat prettiger over het scherm heen en heb je minder last van die wrijving. Zo kun je soepelere bewegingen maken en makkelijker arceren. Het voelt meer alsof je met een stift schrijft – maar nog altijd wel op een glad oppervlak. Hoewel de PenTips Lite de ervaring van de Apple Pencil verbetert, had de PenTips Fiber mijn voorkeur.

PenTips Magnetic Matte Screen Protector

Met de PenTips Magnetic Matte Screen Protector draai je dit eigenlijk om. Daarmee maak je het scherm van je iPad Pro stroever en mat, zodat je een betere ervaring hebt met je Apple Pencil hebt. Hierbij gebruik je dus de standaard kunststof tip van je Apple Pencil en schuif je er geen rubber dopje op, zoals hierboven omschreven (geloof me – die combinatie is niet fijn! Hoewel je best prima kunt werken met de PenTips Fiber in combinatie met de Matte Screen Protector.)

Magnetische schermbeschermer

Zoals de naam al zegt, plak je de PenTips Magnetic Matte Screen Protector in een handomdraai op je iPad. De beschermlaag is namelijk voorzien van twee magnetische strips, waarmee hij moeiteloos blijft kleven. Daardoor kun je hem ook zo weer weghalen, wanneer je hem even niet wil gebruiken. Dat is ook wel prettig, want het Candy-Crusht een stuk minder fijn met zo’n stroevere beschermlaag erop! 😉 maar daarvoor is deze Magnetic Matte Screen Protector natuurlijk niet voor ontwikkeld.

Papieren ervaring

Dankzij het stroeve oppervlak van de PenTips Magnetic Matte Screen Protector heb je met deze accessoire veel meer het ‘papieren gevoel’ dan met de pentips zoals hierboven, simpelweg omdat je op een glad oppervlak schrijft met je Apple Pencil. Het voelt anders of je het werkoppervlak of je gereedschap aanpast! Het matte structuurtje draagt goed bij aan die old-school papieren ervaring, hoewel het soms vreemd is om de ‘schilderen’ met een harde pen. Bovendien zorgt de wrijving tussen de pen en de beschermlaag voor een piepend geluid, alsof je met een stift op glas schrijft. Dat geluid wordt nog erger als je de Fiber tip op je Apple Pencil plaatst :s Gebruik deze screenprotector dus enkel met de ‘kale’ pencil! En ja, dit is een gevalletje Baas Boven Baas: dit is de ultieme tekenervaring, hoewel de PenTips Fiber snel volgt.

Extra comfort

Maar wacht… er is meer! Kijk je in de webshop van PenTips, dan zie je een aantal accessoires staan waarvan je misschien denkt: is dat wat voor mij? Wij probeerden er twee uit: de PenTips Ergonomic Grip en de PenTips Drawing Glove.

PenTips Ergonomic Grip

Lang rekenen met een relatief smal potlood kan wat krampen veroorzaken, zeker als je daar gevoelig voor bent. De Ergonomic Grip is een rubber accessoire dat je over de voorkant van je Pencil schuift, waardoor je een bredere omvang hebt om vast te houden én waardoor hij minder snel wegglipt onder je vingers. Ik vond het een heel fijne ervaring en zal hem zeker gebruiken als ik wat meer teken of illustreer, maar voor dagelijks gebruik vond ik hem minder praktisch. Waarom? Nou, eigenlijk gewoon omdat je hem met die grip niet aan de zijkant van je iPad kunt kleven… en hij dus niet oplaadt! De Ergonomic Grip is rond met inkepingen en het maakt niet uit in welke richting je hem over je Pencil schuift. Daarmee is hij dus ook geschikt voor zowel links- als rechtshandigen.

PenTips Drawing Glove

Dit is misschien wel de beste uitvinding sinds het oplaadbare digitale tekengereedschap. Soms wil je namelijk even precies werken, waarbij je hand op het oppervlak van je iPad komt… en je ongewenste handelingen verricht, van digitale vlekken tot het activeren van functies. De PenTips Drawing Glove is een handschoen met bescherming voor je pink en ringvinger, zodat je daarmee niet in contact komt met het scherm van je iPad – en al die ongewenste handelingen dus niet uitvoert. Bovendien schuift het fijner dan huid-op-glas of huid-op-matte-screenprotector, waardoor je fijner en met minder irritaties hoeft te werken. Een must-have voor fervent tekenaars!

Conclusie

Teken je regelmatig op je iPad? Dan is een kleine investering in PenTips accessoires zeker de moeite waard. Voor tekenaars zou ik zeker de PenTips glove adviseren, en als je regelmatig krampen ervaart is de Ergonomic Grip natuurlijk ook een fijne accessoire. Als het op het tekenen aankomt, heb je eigenlijk drie niveaus: voor meer comfort tijdens huis- tuin en keukengebruik zijn de PenTips Lite goed en prettig. Wil je meer tekenen, een vlottere ervaring en ben je af en toe aan het doodlen? Dan moet je zeker voor de PenTips Fiber gaan. Deze dopjes glijden fijner over het digitale canvas. Wil je jouw digitale canvas een upgrade geven? Dan is de PenTips Magnetic Matte Screen Protector een echte aanrader. Hij is makkelijk te bevestigen en verwijderen, wordt geleverd met een opberghoesje en levert bijna een realistische pen-papierervaring, zonder in te boeten op kleur en helderheid van je beeldscherm.

Ga hier naar de website van PenTips en gebruik code CooleSuggesties voor 5% korting op je aankoop!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.