logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Pastry Crush, Jaline Vandromme

Je hebt bakkers … en je hebt patissiers. Kunstenaars met chocolade, suiker en deeg om kunstwerkjes te presenteren op je bord, waar je bijna geen vork, mes of lepel in durft te steken. Dat laatste is precies wat Jaline Vandrommen, de 18-jarige winnares van de derde editie van Bake Off Vlaanderen, laat zien in haar indrukwekkende kookboek Pastry Crush.

Next level

De recepten uit Pastry Crush zijn geïnspireert op de klassieke Franse patisserie, maar laten stuk voor stuk een moderne twist zien. Niet alleen in de receptuur, maar vooral ook in de presentatie ervan. Ze zouden niet misstaan in een sterrenrestaurant, maar soms kom je ook heel verrassende varianten tegen. Een panna cotta in een martiniglas is leuk, maar eerder gedaan. Een gevulde madeleine of een brownie als een reep, of een yin-yangchocoladecake? Gaaf! Maar niet alleen de vormgeving is bijzonder. Ook de recepten zijn bijzonder uitgebreid en bestaan vaak uit meerdere componenten die elkaar aanvullen of met elkaar verwerkt moeten worden. Jaline maakt hierbij dankbaar gebruik van bijzondere kruiden en specerijen, maar ook van geleerpoeder en mousses. Dit zijn echt de recepten waar je actief mee aan de slag moet om ze tot een succes te brengen, of je ze nu als sterrenchef wilt presenteren of niet.

Basisrecepten

Blij was ik met de hoofdstukken achterin, waarin tal van basisrecepten worden gegeven voor verschillende soorten deeg en crèmes. Met die basisrecepten kun je namelijk zelf experimenteren en perfectioneren. Je kunt ze oefenen en af en toe gebruiken in wat eenvoudigere recepturen, zodat je ze eigen maakt en ze zonder receptenboek leert maken. Vanaf dat moment zul je zien dat de recepten in Pastry Crush weer een stapje dichterbij komen… heel dichtbij zelfs, als je het perfectionisme en de vaste hand hebt van deze dame.

Ga direct naar Pastry Crush op BOL.com.


Recensie over Pastry Crush

De recepten in dit kookboek zijn van heel andere koek als de standaard nagerechtenboeken. Ze zijn uitgebreid en indrukwekkend, met flinke lijsten nauwkeurig afgewogen ingrediënten. Die boodschap is Jaline in ieder geval goed op het hart gedrukt, dat is duidelijk. Een goede verwerking van alle bestanddelen legt de basis voor een fraaie afwerking en presentatie, zodat de recepten er echt uitzien om door een ringetje te halen. De recepten zelf zijn haalbaar – dankzij het feit dat je ze in delen maakt en samenvoegt – maar voor een goede mousse of ganache heb je de juiste ervaring nodig. Een groot deel van de recepten komt aan op de presentatie, en dat moet je ook wel liggen. Ik ga aan de slag met de basisrecepten om te oefenen en zal zeker proberen het geduld op te brengen een aantal van de recepten te maken.

Score: 8


Informatie

Pastry Crush,
Illustrator: nvt
Uitgever: Carrera, 216 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789048856398. Prijs: 29.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.