logo-liggend-wit-donkerblauw

Spel recensie: Passaportas, TDM publishing


passaportas

Er zijn heel wat mensen die dolgraag op vakantie gaan – en hun plannen door de hele COVID-19 pandemie op een lager pitje moeten zetten. Geen nood: probeer het positieve er van in te zien en op een andere manier te zorgen voor leuke momenten en fijne herinneringen. Door bordspellen te spelen met elkaar, bijvoorbeeld! Met Passaportas combineer je die gezelligheid bovendien met jouw reisdrang. Hoe? Dat zal ik je vertellen.

De wereld rond in Passaportas

In het bordspel Passaportas speel je reisleider. Het is jouw taak om vier gezelschappen op te pikken en naar hun plek van bestemming te brengen. Die reisgezelschappen zijn voor iedereen gelijk, van 1 tot en met 4 personen. De pick-up points en bestemmingen worden willekeurig toegekend aan je gezelschap. Pak daarvoor vier kaartjes van de Departure Cards en vier kaartjes van de Destination Card-stapel. Je zult zien dat je alleen al met die bestemmingen een flinke reis voor de boeg hebt.

Plannen en organiseren

Het zou heel makkelijk zijn als je alleen een stop hoeft te maken langs die bestemmingen. Te makkelijk. Je hebt echter een paar grote belemmeringen, die het spel juist spannend maken… en soms een tikje frustrerend. In het vliegtuig is ruimte voor 10 personen. Dat is al een dingetje. Hebben je medespelers al een aantal gezelschappen in het vliegtuig zitten, is er misschien geen plek meer voor jouw clubje, die op een bepaalde bestemming wil instappen! Je zult moeten wachten. Ook kunnen jouw medespelers met een Customs-card besluiten om het vliegtuig wat leger te maken door een gezelschap van een tegenspeler uit het vliegtuig te zetten.

Beperkingen en hinderen

Of dat nog niet genoeg is om rekening mee te houden, heeft iedereen natuurlijk ook andere bestemmingen in het vizier! Iedereen wil andere plekjes bezoeken. Door met de dobbelstenen te gooien kun je kerosine verzamelen, waarmee je over het spelbord kunt bewegen. Heeft je vorige speler nog kerosine over? Dan mag jij die gebruiken. Aardig, niet? Toch kan het ook hinderlijk zijn om te merken dat je om de hoek bent van jouw bestemming, terwijl de speler voor je ineens een heel andere kant opvliegt. Naast de ruimte in het vliegtuig ben je ook afhankelijk van de douane. Er kunnen 8 mensen tegelijk in de douane passeren: zowel uitstappen (al dan niet vrijwillig) als instappen. De hoofdspeler heeft hierbij de eerste keuze. In onze testspellen zijn we hier nooit tegen een beperking aangelopen.


Ga direct naar Passaportas op BOL.com.

Recensie over Passaportas

Passaporta vraagt heel wat talent om te plannen en te organiseren. Het kan een flinke uitdaging zijn om iedereen op de plek van bestemming te krijgen. Het feit dat iedereen andere kant op wil en de ruimte in het vliegtuig beperkt is, vormen al genoeg uitdagingen. Bovendien kun je hinder ondervinden van je medespelers en hun Customs-kaarten. De landingsplaatsen zijn origineel gekozen. Heel praktisch staan de plaatsnamen ook ondersteboven op het bord, zodat iedereen ze goed kan lezen. Frustrerend is dat je elkaar al flink dwars zit, ook al doe je dat niet bewust.

Score: 7


Informatie

Titel: Passaportas
Uitgever: TDM Publishing
Genre: bordspel
Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 2 tot 5 spelers.
Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Adviesprijs: 39.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.