logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Party & Co: Extreme


Er zijn van die spellen die al heel wat jaren meegaan en nog altijd een succes zijn op spellenavonden… maar die soms een tikje gedateerd overkomen. Gelukkig worden die klassiekers regelmatig onderhanden genomen en soms zelfs geüpgrade naar een nieuwe spelvariant. Zoals Party & Co: Extreme, die (zoals de naam al zegt) net een tandje verder gaat dan de standaard variant.

Nieuwe elementen

Het bijzondere aan Party & Co: Extreme is dat het een aantal nieuwe spelelementen bevat, die je op een andere manier uitdagen. Zo is er in deze variant meer ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten (met dikke knipogen) en mag je ook laten zien hoe goed jij je medespelers kent. Daarnaast zijn er ook de bekende kennisvragen, maar ontbreekt het liplezen. Daarvoor in de plaats is het wat bizarre ‘Danspasjes’, waarbij je met je hele team (…) een choreografie maakt met bewegingen die op de kaart staan. Er zijn vier categorieën die je kunt spelen:

  • Quiz & Co, waarbij je kunt laten zien hoeveel kennis je daadwerkelijk hebt
  • Psycho & Co, waarbij er getest wordt hoe goed jij je vrienden echt kent
  • Show & Co, waarbij je de ster in jezelf naar boven mag halen
  • Art & Co, waarbij je de creatieveling in jezelf moet gebruiken om te winnen

Zo speel je Party & Co: Extreme

Het spel klaarzetten is in een handomdraai gepiept, dankzij het complete spelbord dat je zo uit de doos pakt. Schuif de kaartjes in de daarvoor bestemde bakjes, zet de zandloper in het midden van het spelbord. Leg daarnaast ook de oranje bril en potlood klaar en kneed de klei vast voor… daarna ben je klaar voor actie. Vervolgens maak je twee tot vier teams. Het is daarbij leuker om met meer man in 1 team te zitten dan dat je veel kleine teams maakt: liever 2 teams met 3 spelers dan 3 teams met 2 spelers dus! Want hoewel de opdracht door de tegenspelers wordt voorgelezen, is het vaak één van de teamleden die moet uitbeelden, kleien of tekenen.

De jacht naar de pinda’s

Een ander element is dat je nu niet meer moet zoeken naar LP’s (hoewel die inmiddels weer hip en trendy zijn, voelden ze een paar jaar geleden toch echt ouderwets). In plaats daarvan spaar je gekleurde pinda’s. En voor ieder team is dat anders. Om te weten hoeveel pinda’s van welke kleuren je moet sparen, pak je een pindakaart. Je krijgt zo’n kunststof snackje als je een opdracht goed hebt uitgevoerd. Ieder type opdracht heeft een eigen kleur kaartje, met dito pindakleur. Als je nog één pinda nodig hebt, moet je dat aan de andere spelers aangeven. Je hoeft niet te zeggen welke pinda je moet hebben. Na het uitvoeren van je opdracht is het volgende team (ja, ook al heb je ‘m goed!).

Variatie

Het leuke aan Party & Co: Extreme is wel de variatie in opdrachten. Daardoor wordt het nooit saai. Toch hadden we gemengde gevoelens bij de opdrachten, omdat ze soms wel heel bizar of moeilijk waren – en soms een tikje schunnig. Het zijn niet altijd onderwerpen die pubers met hun ouders willen bespreken of uitbeelden 😉 maar ook al zijn ze niet schunnig, dan zijn het soms gewoon heel vergezochte dingen die je moet uitbeelden of uitleggen. Zet je daar het dansen tegenover, dan is die moeilijkheidsgraad ineens wel heel eenvoudig en kinderlijk.


Ga direct naar Party & Co: Extreme op BOL.com.

Recensie over Party & Co: Extreme

De nieuwe Party & Co: Extreme is een leuke toevoeging in het assortiment spelvarianten van dit beproefde concept. De categorieën zijn divers en leuk. Zoals met alle Party & Co spellen gaat ook hier het credo: hoe meer, hoe beter op. Gezien de onderwerpen en de vragen is het wel voor wat oudere spelers. Ik zou 16+ zeker aanhouden. Een brede algemene kennis en flexibiliteit zijn zeker aan te raden. Ben je wel in voor wat melige humor en bizarre situaties? Dan is Party & Co: Extreme een snel en hilarisch bordspel om met vrienden te spelen!

Score: 7


Informatie

Titel: Party & Co: Extreme
Uitgever: Jumbo Diset
Genre: partyspel
Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 4 tot 16 spelers.
Leeftijd: vanaf 16 jaar.
Adviesprijs: 23 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.