logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Papa bandiet, David Walliams

Papa Bandiet - David WalliamsDavid Walliams is niet alleen komiek en jurylid voor Brittain’s Got Talent, maar ook een grote schrijfmachine. Er zijn inmiddels heel wat kinderboeken van zijn hand gekomen (waaronder Broodje Rat, Joe Biljoen en Mr. Stink), met als één van de laatste boeken Papa Bandiet. Het grappige is, dat alle boeken van David Walliams zich in hetzelfde dorpje afspelen. De meeste hoofdrolspelers kennen elkaar niet, maar sommige oudgedienden maken toch even kort hun opwachting. Rode draad in alle avonturen is dan ook de vreemde eigenaar van een krantenwinkel, Raj. Hij weet altijd op een heel nuchtere manier een unieke blik op de zaak te werpen.

Papa Bandiet

Maar dit verhaal gaat natuurlijk niet om Raj. Het draait om Frank en zijn vader, Gilbert. Gilbert is coureur voor normale auto’s. Hij heeft heel wat races gewonnen met zijn kleine autootje, Queenie. Maar helaas kreeg Gilbert een ongeluk tijdens het racen. Hij hield er een houten been aan over, waardoor zijn vrouw Rita hem verliet voor de gemene Grote Baas, een klein mannetje dat als een echte maffiabaas rondloopt en gemene streken uithaalt. Daarvoor heeft hij Vingers en Duimen, twee handlangers die de vuile klusjes voor de Grote Baas opknappen. En op zich gaat alles goed met Frank en Gilbert, tot het moment dat de geldnood wel heel hoog werd. Gilbert maakte namelijk de fout om geld te lenen van de Grote Baas… en die wil zijn geld graag terugzien!

Boevenstreken

Ondanks het feit dat Gilbert een been mist, kan hij nog altijd prima racen. De Grote Baas vraagt Gilbert dan ook om de vluchtauto te besturen, wanneer hij, Duimen en Vingers een bank beroven. Gilbert kan niet anders dan instemmen. Helaas weet hij niet dat Frank het hele zaakje niet vertrouwt en Gilbert is achtervolgd. Onbedoeld en ongewild komt ook Frank in het misdadige wereldje en de smerige praktijken van de Grote Baas. De vraag is alleen: hoe komen ze daar weer uit?

Ga direct naar Papa Bandiet op BOL.com.


Recensie over Papa bandiet

Papa Bandiet is een grappig verhaal over tal van misstanden, flinke races en achtervolgingen en heel wat misdaad. David laat goed zien dat je via heel kleine stapjes in de grote misdaad terecht kunt komen, maar ook dat je daar met de juiste hulp en middelen altijd weer uit kunt kruipen. Het is vlot geschreven, toegankelijk en regelmatig best spannend. Door het verhaal heen worden stiekem heel wat taboes aangesneden, zoals religie, handicaps, homoseksualiteit en alcoholisme, zonder daar heel belerend over te doen.

Score: 8


Informatie

Papa Bandiet,
Illustrator: Tony Ross
Clavis Bvba, 393 pagina’s, hardcover.
Van: 7-12 jaar. ISBN: 9789044832815. Prijs: 19.95 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.