logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Pans Labyrint, het labyrint van de Faun

Soms zijn boekverfilmingen een schot in de roos, soms een absolute misser. De beste films laten je meer in het verhaal kruipen, de slechtste films duiken op de spectaculaire scenes en laten het verhaal voor wat het is. Een boek kan je het beste van beide werelden geven: lezers gebruiken immers hun eigen filmprojector in hun hoofd om de gelezen woorden te vormen. Pans Labyrint: het Labyrintv an de Faun is lang voor het verschijnen van de film uitgegeven – dit boek is misschien meer een ‘boek van de film’ dan andersom.

Boek van de film

Pans Labyrint: Het Labyrint van de Faun is een beschrijving van de film, die jaren geleden is opgenomen door de duistere en fantasierijke Guillermo del Toro. Hij is gaan zitten met bestsellerauteur Cornelia Funke om de film weer om te vormen tot een nieuw boek. Het doel was om een duistere roman te maken, geschikt voor alle leeftijden, compleet met spannende illustraties en betoverende korte verhalen over de folklore van deze fascinerende wereld. Het is overigens wel een bijzonder stap, aangezien de film juist was gemaakt voor een volwassen publiek – nagenoeg een horrorfilm, zo je wilt. Dat is behoorlijk afgezwakt, de gewelddadige scènes uit de film worden lang niet zo plastisch omschreven dan dat ze in de film te zien zijn. Het is geen boek voor alle leeftijden geworden, maar young adult is zeker een goede betiteling.

Het verhaal van Pans Labyrint

Het verhaal van Het Labyrint van de Faun draait om de dertienjarige Ofedia, die in 1944 in Spanje leeft. Zij moet zich aanpassen aan haar nieuwe omgeving nadat zij en haar zwangere moeder naar het noorden van Spanje zijn verhuisd om bij haar nieuwe stiefvader te wonen. Dat is de kwaadaardige Capitan Vidal, die geobsedeerd is met het vechten tegen de lokale verzetsstrijders. Dan krijgt Ofelia bezoek van een mysterieuze Faun, die haar informeert dat zij de lang vermiste dochter is van de koning van de Onderwereld. Om naar huis terug te keren, moet ze haar waarde bewijzen door drie taken te voltooien. De verhaallijn van de film verweeft Ofelia’s uitdagingen in een mythisch labyrint met scènes in de echte wereld, en de uitbreiding van Funke onthult in het boek een achtergrondverhaal door koppelingen te trekken naar relevante mensen, voorwerpen en thema’s in de échte wereld, inclusief de raadselachtige Faun die alles in gang zet en het scheermes van Capitan Vidal. 

Ga direct naar Pans Labyrint, het labyrint van de Faun op BOL.com.


Recensie over Pans Labyrit – het Labyrint van de Faun

Jaren later een boek van een film uitbrengen is een stoere zet. Het boek volgt de film redelijk nauw, met zelfs een paar uitbreidingen om het verhaal wat meer diepgang te geven. Het idee dat je vanuit verschillende personages het verhaal kan bekijken komt hier goed naar voren. Het is een vlot geschreven boek waar je lekker in kunt verdwalen. Het is minder heftig dan de film (uiteraard) maar daardoor niet minder slecht.

Score: 7


Informatie

Pans labyrint – Het labyrint van de faun,
Illustrator: nvt
Uitgever: Querido, 264 pagina’s, paperback.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789045123523. Prijs: 18.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.